12 godina nakon njegovog večnog odlaska

Dirljivo sećanje na Danila Lazovića: On se nije libio da stvari nazove pravim imenima, iako je to često umelo da ga košta... (FOTO)

1

Na današnji dan rođen je Danilo Lazović, legenda glumišta.

 

Rodoljub

 

foto: Privatna arhiva

Tokom burnih devedesetih godina, proslavljeni glumac bio je instruktor dobrovoljcimа u bаzi u Bubаnj Potoku, kao i člаn Međunаrodnog odborа zа istinu o Rаdovаnu Kаrаdžiću.

 

Bila je prva Jugoslovenka na izboru za Mis sveta, bisernog tena i zlatnih uvojaka: Gorka sudbina bivše supruge Zdravka Šotre ostavila je sve bez reči (FOTO, VIDEO)

 

Poznat kao veliki šaljivdžija, odgovarajući na pitanja novinara kada se poslednji put video s Radovanom Karadžićem, često je znao da odgovori:

Baš juče smo se videli i popili kafu!"

Zаlаgаo se dа se u škole umesto građanskog uvede seljаčko-hajdučko vаspitаnje, а veronаukа postаne obаvezаn predmet.

 

foto: Privatna arhiva

Ceo svet nas Srbe uverava u istinu naše posebnosti. Zato Srbi treba malo da se podiče svojom posebnošću, a ne da se postide. Mi smo živeli 50 godina u jednom monstruoznom, satanističkom sistemu koji je prosto tražio kooperativnost i odustajanje od svega što je autentično, zahtevao je od vas da nikad ne nastupite s onim što je najbolje u vama, već s onim što je najpoltronskije.

 

Moramo napraviti iskorak iz tog satanističkog sistema i okrenuti se Bogu ako želimo dobra sebi i svojoj deci. Imamo veliku moralnu i duhovnu odgovornost prema svojoj deci", govorio je Danilo u intervjuu za list "Pogledi", a u želji da svojim naslednicima obezbedi zdravije okruženje za stasavanje, 1996. godine sa svojom porodicom iz strogog centra grada preselio se na Avalu.

Živeli smo u potkrovlju, u centru Beograda, odakle se vidi samo nebo i ništa više. Moj sin koji je učio da hoda, napravio je prvi korak: onako u hodalici izašao je na vrata i stepeništem krenuo prema izlazu. Jedva smo ga stigli. To je bio instinkt koji ga je vodio ka samoodržanju – bekstvo iz grada", pričao je Lazović.

 

( Priredila: Ksenija Konić, piše: Danilo Mašojević )
makonda-tracker