12 godina nakon njegovog večnog odlaska

Dirljivo sećanje na Danila Lazovića: On se nije libio da stvari nazove pravim imenima, iako je to često umelo da ga košta... (FOTO)

1

Na današnji dan rođen je Danilo Lazović, legenda glumišta.

 

Očuvanje tradicije i kulture

 

foto: Privatna arhiva

Jedan od poslednjih projekata koje je uradio bio je CD sa stihovima Petra Petrovića Njegoša u pratnji guslara Milomira Miljanića, koji je objavljen 2003. godine.

Ovo je odličan trenutak za Njegoša, on je danas kao Dejan Stanković ili Predrag Mijatović – sada će ponovo zabiti dva gola. Sve što je on govorio i pisao, ne razlikuje se od današnjice. U njegovim stihovima zabeležen je sav srpski hod.

 

On je naš savremenik jer pokazuje u čemu smo sve različiti od ostalog sveta. Kao što Englezi slave Šekspira, tako i mi moramo da slavimo Njegoša", govorio je glumac, osnivač Srpskog kulturnog centra u Banjaluci, koji je poslednjih godina uspešno organizovao Banjalučke letnje igre.

Zbog otvorenih iznošenja svojih nacionalističkih stavova i želje za očuvanjem srpske tradicije i kulture, poznatog glumca tada su povezivali s političkim strankama. Februаrа 2006. godine govorio je nа mitingu Srpske rаdikаlne strаnke iаko nije bio njen člаn.

 

Ljubiša Stojanović Luis: Muzički teškaš sa leptirom u srcu

Ne daj bože da sam u nekoj partiji! Eto, čak i ne pratim situaciju u glumačkoj branši. Nemam kad. Ne može se biti u nekoj partiji ako nemamo pravnu državu. To je neučtivo. Ja sam za Srbiju – jednu i nedeljivu", komentarisao je Danilo svoju pripadnost političkim strankama, ali i takvo angažovanje svojih kolega.

Spаs svog nаrodа video je u jedinstvenoj političkoj sceni, većoj posvećenosti crkvi i postаvljаnju srpskog krаljа nа presto. Svoj san o uspravnoj i stamenoj Srbiji nije dosanjao, ali uspeo je u želji da mlade naraštaje upozna sa istorijom srpskog naroda i duha.

 

foto: Privatna arhiva

Sećanje na Danila Lazovića i dalje živi kroz njegove uloge, ali i ideje koje je za života propagirao. Ostao je upamćen i kao jedan od naših najboljih besednika. Posedovao je neospornu harizmu, a nije se libio ni da stvari nazove pravim imenima iako je to često umelo da ga košta u životu.

 

Čuvar časti otišao je tiho, kao što je za života bio skroman i nenametljiv, a niko nikada nije mogao da mu ospori radost s kojom je dočekivao svaki dan i često znao da istakne:

Lepota je u različitostima, u susretima s neviđenim ljudima svakog novog lepog dana..."

 

( Priredila: Ksenija Konić, piše: Danilo Mašojević )
makonda-tracker