jedinstven osećaj

Sonja Lapatanov u poseti Južnoj Americi: Uzbudljive avanture u prašumi (FOTO)

0
Poznata baletska umetnica Sonja Lapatanov odavno je otkrila strast prema putovanjima i pisanju pa je spojila te dve ljubavi, a nedavno se vratila iz Brazila prepuna utisaka i pozitivnih doživljaja
foto: Privatna Arhiva
foto: Privatna Arhiva

Baletska umetnica i putopisac Sonja Lapatanov (68) nedavno se vratila s proputovanja po Brazilu tokom kojeg je napisala knjigu Zeleni kontinent koja će uskoro biti objavljena. Očarana vodopadima Igvasu i brojnim prirodnim lepotama te zemlje, u jednom dahu sročila je putopis o ovoj dalekoj i prelepoj zemlji.

 

Sonja Lapatanov: Srećna sam što mogu da hodam

 

- Otkrivanje Brazila obično započinje iz neke metropole ili s jedne od njenih prepunih plaža. To nije čudno, s obzirom na to da je obala koja odvaja kontinent od Atlantika duga 7400 kilometara. Međutim, ko želi da mu ta zemlja uđe pod kožu, mora obavezno da poseti njenu unutrašnjost jer tamo žive neki drugi ljudi, neobične životinje i biljke koje rastu u još uvek netaknutoj prirodi. Tamo je sliv moćnog Amazona, najduže reke na svetu, zatim najveće večno zelene kišne tropske šume, prelepi vodopadi Igvasu i Pantanal, najvlažnije područje na svetu – priča Sonja.

 

foto: Privatna Arhiva

Između nebrojenih čuda prirode, na prostranstvima merenim hiljadama kilometara, na valovitim dolinama i uzvisinama s prijatnom temperaturom, nalaze se još i nacionalni parkovi koje je posetila, zatim savane i snažne reke.

 

Sonja Lapatanov: Nisam htela da budem samohrana majka

 

- Buka i huk vodopada čuju se izdaleka. Kada se jutarnja izmaglica digne iznad prašume, na scenu stupa vodena masa koja besni, ključa, grgolji, buči, klokoće, peni, šušti, baca se nadole i skače uvis, dok najfinije kapljice kao prah padaju na drveće i cveće, a u susretu sa suncem pretvaraju se u dugu. Ovaj jedinstveni prizor bez dvoumljenja može da se opiše kao čista poezija i dramatika.

 

foto: Privatna Arhiva

- Pored mnogobrojnih vodopada kojima može da se priđe preko mostića i platformi, najveću pažnju privlači divovski Garganta del Diablo – Đavolje ždrelo. Vodena masa zadivljuje, a penasti oblak koji se stvara iznad kazana ambisa njegov je zaštitni znak. Đavolje ždrelo je tesno da odjednom proguta široku reku Igvasu. Tu u pomoć uzanom ambisu priskaču mnogobrojni manji slapovi sa brazilske i argentinske strane. Zbog specifičnog položaja i kaskada preko kojih se obrušavaju, neki od njih nose neobična imena kao što su Dve sestre ili Tri musketara – zaključuje Sonja koja je očarana prirodom Brazila.


 

makonda-tracker