centar skandaloznih tračeva i intriga na dvoru

Za ovu kraljicu nikad niste čuli, a bacila je na kolena dva kralja: Životna priča demonske žene puna intriga i skandala (FOTO)

0
Opisivali su je kao perpulchra, lat. više nego lepa. Femme fatale - fatalna žena. Eleonora od Akvitanije bila je najmoćnija žena srednjeg veka. Zbog svog uticaja i moći što je bilo neprirodno za jednu srednjovekovnu ženu predstavljena kao kao dijabolična odnosno demonska.
foto: Profimedia

Međutim, kralj i papa se nisu složili. Štaviše papa je insistirao na pomirenju koje je urodilo plodom - kralj i kraljica su dobili drugo dete 1150. ali i ovaj put to je bila druga ćerka.

 

Petnaest godina braka i dve ćerke to je bio rezultat njihovog braka. Kralj se plašio da neće dobiti muškog naslenika. Sa kraljicom više nije imao nikakav zajednički jezik, a njeni baroni postali su mu opozicija. Ispunjena je kraljičina želja. Dve godine posle rođenja njihove druge ćerke Alise, uz obostrani pristanak i papinu dozvolu brak je poništen. Poništen je uz obrazloženje jer su njih dvoje bliski rođaci u četvrtom kolenu. Njihov zajednički predak bio je francuski kralj Robert II. Pošto je brak poništen Eleonora koja je izgubila kraljevsku krunu, a ne sluteći da će dobiti novu krenula je u svoju domovinu Akvitaniju.

 

Na putu za Akvitaniju kidnapovao je Džefri VI željan nasledstva Akvitanije. Džefri je u ovoj ulozi u Eleonorinom životu odigrao samo sporednu ulogu. Da bi izbegla brak sa Džefrijem ona je napravila nešto skandalozno, nešto što i žene sadašnjeg vremena ne čine; dobro, retko koja čini. Poslala je poruku Džefrijevom bratu da dođe odmah da je oslobodi i oženi.

 

Zovu je boginjom stila: Supruga katarskog šeika koje je zasenila i Kejt Midlton (FOTO)

 

Dakle ona je zaprosila Henrija, ni manje- ni više nego budućeg engleskog kralja. Za Eleonoru se vezuje još jedna skandalozna priča. Navodno je bila u ljubavnoj vezi sa Džefrijevim i Henrijevim ocem koji je Henrija nagovorio da je oženi.


Devet nedelja pošto je njen brak poništen sa francuskim kraljem Lujem VII ona je sklopila brak sa Henrijem 18. maja 1152. Zar to ne liči kao na raspusni i raskalašni život holivudskih zvezda koji tek što su se razveli već stupili u novi brak?

 

Nastavak priče i fotografije pogledajte na sledećoj strani...

 

makonda-tracker