centar skandaloznih tračeva i intriga na dvoru

Za ovu kraljicu nikad niste čuli, a bacila je na kolena dva kralja: Životna priča demonske žene puna intriga i skandala (FOTO)

0
Opisivali su je kao perpulchra, lat. više nego lepa. Femme fatale - fatalna žena. Eleonora od Akvitanije bila je najmoćnija žena srednjeg veka. Zbog svog uticaja i moći što je bilo neprirodno za jednu srednjovekovnu ženu predstavljena kao kao dijabolična odnosno demonska.
foto: Profimedia

25. jula 1137. sklopljen je brak između francuskog kralja Luja VII Mlađeg i Eleonore koja je postala kraljica Francuske. Kao svadbeni poklon kraljica je kralju poklonila prelepu vazu optočenu staklom i zlatom. To je jedini predmet za koji istoričari znaju da je pripadao kraljici i koji se dovodi u vezu sa njom. Bračni par je godinama bio bez dece. Mladi kralj je bio izuzetno zaljubljen u kraljicu koja je svojim govorim, načinom ponašanja izazivala priče u tajnosti o njenom lošem ponašanju. Kraljica je krenula zajedno sa kraljem na put u Svetu zemlju i tako je postala učesnica II krstaškog pohoda ( 1145- 1149 ). Tada je počela njena avantura.

 

Kraljevski bračni par dočekao je kraljičin ujak Rajmond od Antiohije. Kraljica je sa sobom povela i grupu vojnika iz Akvitanije. Na taj način ona je isto učestvovala kao politička ličnost u ovom sukobu između hrišćana i muslimana.

Ubrzo su počela ogovaranja i spletke. Svetom zemljom proneo se glas da kraljica uživa u skandaloznoj incestnoj ljubavnoj vezi sa svojim ujakom. Ovakve priče nikada nisu dokazane niti za njih postoje čvrsti dokazi. Tokom te njene krstaške avanture nizali su se tračevi i ogovaranja jedan za drugim. Prema jednoj priči ona je u pratnji sa svojim dvorskim damama koje je povela sa sobom na put u Svetu zemlju znale da imitiraju Amazonke i da golih grudi jašu konje. Navodno, ona i njena svita igrali su igru "Hodočasnik". Jedan od njih glumio bi sveca koji bi zatim bio zatvoren u sanduk dok bi ostali učesnici imali zadatak da ga zasmeju svojim molitvama i opscenim gestovima.

 

Ledi Di u šokantnom intervjuu kao da je predvidela budućnost: Ne mislim da ću ikad biti kraljica (VIDEO)


Luj VII je planirao da pre vojnih akcija ode da se pomoli na Hristovom grobu u Jerusalimu dok je kraljica smatrala da treba da se odmah izvrši napad na grad Alepo. Kraljica je odbila da sa kraljem pođe na put u Jerusalim već je želela da ostane sa ujakom u Antiohiji. To je verovatno izazvalo bes kod kralja koji je na silu kraljicu naterao na brod da bi se zajedno uputili u Jerusalim.


II krstaški rat je kasnije obeležen međusobnim sukobima i razmiricama. Pridošli krstaši nisu nikako mogli da razumeju život u raskoši i suživot sa muslimanima svojih zemljaka koji su pre pola veka naselili Svetu zemlju tokom I krstaškog rata. Sve vođe II krstaškog rata napustili su Svetu zemlju, a da nikakvu korist nisu učinili krstaškim državama na tom područiju.

 

Kraljica da, ali ne stila: Leticijin modni promašaj koji se ne oprašta (FOTO)

 

Na put su krenuli i kraljica i kralj. Kraljica je tokom posete Svetoj zemlji rodila kralju posle osam godina braka prvo dete - ćerku. Njihov povratak kući pretvoriće se u sudbonosni.

 

Kralj i kraljica su se vraćali svako u svom brodu. Međutim olujno nevreme je nauskalo kraljičin brod na obalu severne Afrike i njih dvoje nisu znali jedno za drugo puna dva meseca dok se nisu konačno sreli u Rimu. Kraljica je u Rimu od tadašnjeg pape Evgenija III tražila da se njen brak poništi.

 

Nastavak priče i fotografije pogledajte na sledećoj strani...

makonda-tracker