sećanje na veliku legendu

Mama, zar ne vidiš da će tata da umre: Bolna ispovest sina i udovice Tome Zdravkovića posle 25 godina

0
Aleksandar Zdravković, sin legendarnog pevača Tome Zdravkovića, prvi put je posetio očev grob u Beogradu. On je sa majkom Gordanom zbog toga doputovao pre nekoliko dana iz Toronta.
foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

Imao je samo 13 godina kada je legendarni pevač preminuo i trebalo je da prođu godine da bi Aleksandar skupio hrabrosti i suočio se sa činjenicom da ga više nema. On sada ima 39 godina.

 

Toma Zdravković: Život na dnu ispijene čaše

 

Bio mi je šok kada je umro. Znao sam da je bio teško bolestan. Na prvoj operaciji koju je imao izvadili su mu bubreg na VMA. Ja sam kasnije saznao da su možda mogli da ga spasu. Ali nisu, i onda je njegov rak prostate metastazirao na drugi bubreg i onda mu je samo ostala dijaliza. Iskreno, ne verujem da bi on želeo i voleo da živi tako, da ostane bez bubrega i da ga vode na dijalizu. Nije bio takav, on je voleo da uživa u životu", sa setom u glasu objašnjava Aleksandar, koji je u Torontu završio filmsku školu.

 

Kod kuće je bio uvek običan čovek. Tek kada sam posle njegove smrti otišao u Kanadu, pa video da moji prijatelji i njihovi roditelji slušaju njegove pesme, tek tada sam zaista počeo da shvatam koliko je važan moj otac i njegove pesme. S druge strane, ja sam živeo s njim dok je pisao, stvarao sve te poznate pesme. Bio sam tu, pored njega, dok još nisu ni postojale", priča Aleksandar.

foto: Youtube Printscreen

Životna priča – Toma Zdravković: Sećanje na poslednjeg kralja kafane

 

Aleksandar je počeo da razume ko mu je otac tek kada je počeo da se zaljubljuje i da pažljivije sluša takvu vrstu muzike, pa i tatinu muziku. Ko je bio tata, zašto ga ljudi toliko vole... Dotle, to je za njega bilo - tata ide u kafanu da se provede. Ali moj sin nikada nije preboleo svog oca. Čak i danas ima posledice, ima nešto što ga muči, nešto što ni on sam ne može sebi da objasni. Za njega je to bio baš veliki šok. U početku sam mu na povratku iz bolnice pričala kako će sve biti u redu, ali je onda on jednom rekao: "Mama, zar ne vidiš da će tata da umre?" I kada je umro, to je bio veoma, veoma veliki šok, i mislim da ni danas on taj trenutak nije prevazišao", kaže Gordana za "Blic", koja takođe žali što sin nije počeo da se bavi muzikom.

Radim kao tonac za koncerte, ali imam i svoj studio, u kojem snimam muziku, uglavnom elektronsku. Radim sa mnogim kanadskim umetnicima, reperima, ali snimam i svoje pesme. Menadžer Bane Obradović me nagovara da mu ih dam, možda i nešto objavim. Ipak, nikada nisam hteo da prolazim na prezime, nikada nisam hteo da se poredim sa ocem. Voleo bih da moja muzika prođe isključivo ako je dovoljno dobra, a ne zato što sam Tomin sin", otkriva Aleksandar, koji priznaje da postoji mogućnost da zapeva u “Areni” 28. septembra u tatinu čast.

 

 

 

 

makonda-tracker