ODLAZAK NAJVEĆE

Mira Stupica, diva koja je zadužila srpsko glumište: Sudbina je nije mazila, ali se nikad nije predavala

0

Samo dva dana nakon devedeset trećeg rođendana koji je dočekala u staračkom domu u Beogradu, dramska umetnica Mira Stupica izgubila je životnu bitku i nakon drugog moždanog udara pridružila se glumačkim doajenima koji su se pre nje vinuli u legende

foto: Vladimir Šporčić, Story press

Posle smrti Bojana Stupice, koga je često spominjala kao najznačajniju osobu u svom životu, udala se za političara Cvijetina Mijatovića koji je kasnije postao predsednik Predsedništva SFRJ.


- U socijalizmu, nažalost, nema kralja, ali ja sam se udala za predsednika države. Razumej, uradila sam najviše što sam mogla u datim okolnostima – kasnije je kroz šalu rekla svom bratu Bori Todoroviću koji je kao mali želeo da mu se sestra uda za kralja. Legendarna umetnica imala je minulog proleća zdravstvenu krizu kada se zbog moždanog udara lečila na Neurološkom odeljenju Urgentnog centra u Beogradu. Uprkos bolesti, ostala je do kraja verna svom stilu života, ali i porocima.

 

 

foto: Vladimir Šporčić, Story press

- Od devete godine pušim, od svile kukuruza do danas. I tuberkuloza i krvoliptanje i devedeset godina. I evo pušim. Cigareta mi je najbolja prijateljica, ona me sve razume – rekla je glumica koja se u javnosti poslednji put pojavila u aprilu 2015. godine na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta, teatra koji je osnovao njen suprug Bojan Stupica. Besprekorno doterana, sa prepoznatljivim sjajem u očima i osmehom na licu, pozdravljala se s mnogobrojnim kolegama koje su želele da je vide i upute joj poneku reč. Iako od 2006. godine, kada je glumila u filmu Miroslava Momčilovića Sedam i po nije igrala aktivno, sve dok je zdravlje nije izdalo, glumica je slobodno vreme provodila sa svojim dugogodišnjim prijateljicama i u društvu ćerke Mine, koju je Mira dobila u prvom braku sa glumcem Milivojem Popovićem Mavidom. Mina je pre neku godinu preminula, a od nje je Miri ostala unuka Mia i praunuk Maksim, koje je retko viđala jer žive u inostranstvu. Nakon smrti trećeg supruga, političara Cvijetina Mijatovića, 1992. godine, glumica je izabrala da ostane sama. Ipak, najradije se prisećala vremena provedenog sa svojom najvećom ljubavlju, rediteljem i arhitektom Bojanom Stupicom koji je osnovao Jugoslovensko dramsko pozorište i projektovao Atelje 212, a preminuo je 22. maja 1970. godine. Iako je od njegove smrti prošlo više od četiri decenije, glumačka diva nikada nije prežalila taj bolni gubitak.

 

Nastavak teksta i fotografije pogledajte na sledećoj strani...

makonda-tracker