Story of The Week: Pepeljuge savremenog sveta

0
Odrastajući na bajkama, devojčice širom sveta od svojih najranijih dana maštaju da se jednog dana udaju za prinčeve i dokopaju se titula i blistavih kruna. Za većinu je taj san nedostižan, ali nisu retke ni one koje su uspele da se popnu na presto bez obzira n
Princeza Dajana; foto: Profimedia
Princeza Dajana; foto: Profimedia

KRALJICA MAKSIMA (Holandija)

Pre nego što je postala prva žena Holandije, atraktivna Argentinka Maksima Zoregijet (43) bila je obična devojka, a posao kojim se bavila nije bio preterano zanimljiv. Današnja kraljica zemlje vetrenjača bila je  bankarka, ekonomiju je diplomirala 1995, nakon čega je počela da radi za velike međunarodne finansijske institucije u Buenos Ajresu i Njujorku. Za kralja Holandije Viljema Aleksandera udala se početkom 2002, a tokom braka rodile su im se tri ćerke, princeze Amalija, Aleksija i Arijana.

Upoznali su se 1999. Godine u Sevilji, na odmoru, ali tadašnji princ nije želeo da otkrije svoje poreklo budućoj kraljici. Predstavio se kao Aleksandar i nije mnogo pričao o svojoj porodici. U početku su se samo družili, a ona je tek kasnije saznala da je on budući kralj Holandije. Maksima se najpre ljutila, a potom je prihvatila ulogu koju joj je sudbina neočekivano dodelila. S druge strane, ona je ćerka jednog od ministara argentinske vojne hunte koja je vladala tom državom krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka, u periodu koji je u istoriji poznat i pod nazivom Prljavi rat. Maksiminom ocu nije bilo dozvoljeno da prisustvuje ćerkinom venčanju kao ni ceremoniji krunisanja, a ni njena majka u znak solidarnosti sa suprugom nije došla na svečanost. Slično breme nosi i kralj pošto mu je otac bio član
Hitlerjugenda. Za razliku od supruge Maksime, on ne može da se pohvali velikom popularnošću među građanima Holandije.

KRALJICA RANIJA
(Jordan)

Kad je njen muž Abdulah Drugi dospeo na presto, Ranija (43) je bila najmlađa kraljica na svetu. Suprug joj je 2004. godine dodelio počasni čin pukovnika jordanskih oružanih snaga, a nedugo nakon toga proglašena je za treću najlepšu ženu sveta. Rođena je 31. avgusta 1970. godine u Kuvajtu. Osnovno i srednje obrazovanje stekla je u novoengleskoj školi u svojoj rodnoj zemlji, a studije je završila na američkom univerzitetu u Kairu. Diplomirala je poslovnu administraciju, a nakon toga počela je da radi kao marketing ekspert u organizaciji Apple u Amanu. Na jednoj večernjoj zabavi 1993. godine upoznala je tadašnjeg princa Abdulaha Al-Huseina koji ju je oborio s nogu.

Dva meseca pošto su se upoznali, Ranija i Abdulah su se verili, a 10. juna 1993. godine stupili su u bračnu zajednicu. Danas kraljevski par ima četvoro dece: prinčeve Huseina i Hašima i princeze Iman i Selmu. U trenutku kada je preminuo Ranijin svekar Husein, muž mlade princeze postao je kralj Abdulah II. Supruga jordanskog vladara nije odmah postala kraljica jer u ovoj zemlji žena kralja ne postaje automatski i prva žena u monarhiji. Zbog toga joj je, prema tradiciji, Abdulah II uputio posebno pismo u kome ju je 22. marta 1999. godine proglasio kraljicom Jordana.

PRINCEZA MERI (Danska)

Dok se nije udala za princa Frederika, simpatična danska princeza Meri (42) poreklom iz Tasmanije bavila se oglašavanjem. Rođena Australijanka, studirala je pravo i marketing, a pre poznanstva sa budućim suprugom, nije imala kontakta sa plemstvom. Nakon što je diplomirala, radila je za mnoge međunarodne marketinške agencije, a kasnije je postala direktor finansija u Microsoftu. Danskog princa upoznala je 2000. godine tokom Olimpijskih igara u Sidneju i dopali su se jedno drugom na prvi pogled.

Vezu na daljinu održavali su dve godine, a onda se Meri preselila u Dansku. Par se verio godinu dana kasnije, a venčali su se 2004. u crkvi u centru Kopenhagena. Princeza Meri prošetala je do oltara u jednostavnoj, ali sofisticiranoj haljini boje slonovače, koja je kombinovala i australijsko nasleđe i istoriju porodice čiji je deo postala. Ova svečana ceremonija izazvala je veliku medijsku pažnju i predstavljena je kao moderna bajka u kojoj se princ zaljubljuje u devojku koja nije plave krvi. Prinčevski par ima četvoro dece: sina Kristijana, ćerku Izabelu i dvogodišnje blizance Vinsenta i Jozefinu. Ona danas važi za jednu od najstilizovanijih i najatraktivnijih kraljevskih dama i neretko na raznim listama iza sebe ostavi Kejt Midlton i druge pripadnice plave krvi.

PRINCEZA LETICIJA
(Španija)

Pre nego što je postala španska princeza, Leticija Ortiz (42) bila je novinarka i voditeljka Informativnog programa nacionalne televizije. Rođena je 15. septembra 1972. u Madridu, a njen otac Hesus bio je takođe novinar. Posle studija žurnalistike, karijeru je počela u novinama, a potom je za televiziju izveštavala sa brojnih važnih događaja, ali njen najveći životni uspeh bilo je to što joj je pošlo za rukom da osvoji prestolonaslednika Felipea.

Njihovo venčanje, 22. maja 2004, pretvorilo je Madrid u monarhistički centar sveta, a svadbenu ceremoniju pratilo je preko dvadeset i pet miliona ljudi. Španci su prvi put posle 1879. dobili potencijalnu kraljicu koja nije plave krvi. Bivšu novinarku prihvatio je ogroman deo stanovništva, osim zadrtih moralista koji nisu mogli da joj oproste desetogodišnji brak s Alonsom Perezom, profesorom književnosti iz srednje škole koju je nekada pohađala. Na svu sreću, brak je bio samo građanski, pa crkva nije imala ništa protiv, a njen bivši muž nikada nije otkrio nijedan detalj iz njihovog zajedničkog života. Princ Felipe tvrdio je kako se oženio ženom koju voli, a ona se posvetila naslednicima i donela na svet Leonoru i Sofiju. Španci je naročito vole jer se zbog svog jednostavnog ali otmenog stila odevanja često nalazi na listama najbolje obučenih žena na svetu.

VOJVOTKINJA OD KEMBRIDŽA
(Velika Britanija)

Nijedna žena posle smrti voljene Lejdi Di nije izazvala toliku pažnju svetskih medija kao Kejt Midlton (32). Ona je prva osoba bez aristokratskih korena kojom se posle tri stotine pedeset godina britanske tradicije oženio jedan od pretendenata na britanski presto. Devojčici iz Berkšira uspelo je da od školske drugarice princa Vilijama postane vojvotkinja. Ona je najstarije dete uspešnog preduzimača Majkla i bivše stjuardese Kerol Midlton, a ima mlađu sestru Pipu i brata Džejmsa. Spekuliše se da je princa Vilijama upoznala još u osnovnoj školi, a 2001. godine sreli su se ponovo na prestižnim studijama istorije umetnosti u Škotskoj. Najpre  su postali dobri prijatelji, zatim cimeri, a negde oko Božića 2003. između njih planula je ljubav.

Mediji su je u šali prozvali strpljiva Kejt jer je sedam godina čekala da je princ zaprosi. Par je 2007. nakratko prekidao romansu jer ona, navodno, nije mogla da podnese to što ih paparaci prate u stopu. Posle nekoliko meseci obnovili su vezu, a tri godine kasnije, tokom odmora u Keniji, Vilijam joj je darovao verenički prsten optočen safirima koji je pripadao njegovoj preminuloj majci. Iako su do tada već bili planetarno popularni, njihovo venčanje 29. aprila 2011. izbacilo ih je u orbitu interesovanja jer je euforija oko svadbe trajala mesecima. Tek što su razmenili zavete, počeli su medijski pritisci u vezi sa Kejtinom trudnoćom, koji su se naročito pojačali nakon prve godišnjice braka pošto vojvotkinja nije ostala u drugom stanju. Međutim, srećna vest objavljena je početkom decembra 2011, a njihov prvi naslednik Džordž Aleksandar Luis rođen je 22. jula 2012. godine. Nedavno se pročulo kako je Kejt ponovo trudna i da nosi blizance, ali ova vest još nije zvanično potvrđena.

LEJDI DI (Velika Britanija)

Ko je mogao naslutiti da će mlađa ćerka glavnog konjušara Elizabete II, Dajana Spenser, postati britanska princeza i zauvek ostati u srcima ne samo Engleza, već i ljudi širom sveta. Rođena je 1961. u Park Hausu, u Norfolku, u malo poznatoj grofovskoj porodici, a roditelji su joj se razveli kada je imala sedam godina. Nakon jedva završene srednje škole preselila se u u London gde je radila kao domaćica na žurkama, bebisiterka, medicinska sestra, ali i instruktorka plesa. Zanimljivo je da je princ Čarls od Velsa u detinjstvu bio dobar prijatelj s njenim mlađim bratom, a jedno vreme i u vezi s njihovom starijom sestrom Sarom. Interesovanje za mršavu, ali lepuškastu Dajanu pokazao je tek u leto 1980. tokom jednog golf turnira kada ga je porodica uveliko pritiskala da obezbedi naslednika. Nakon kratkog druženja, ubrzo je Dajanu predstavio porodici. Venčali su se 29. jula 1981. u Katedrali svetog Pavla u Londonu, a ceremoniju veka gledalo je više od 750 miliona ljudi. Lejdi Di bila je prva Engleskinja posle tri veka koja se udala za naslednika britanske krune. Iako je na prvi pogled ostvarila san skoro svake devojčice, njen život ubrzo je postao pakao.

Naime, nakon rođenja prvog sina Vilijama zapala je u postporođajnu depresiju zbog čega je pokušala da se ubije. Princeza srca, kako su je još zvali, bila je očajna i zbog saznanja da se njen muž i dalje viđa sa svojom bivšom devojkom Kamilom Parker-Bouls. Jedan od pokušaja da se spase brak bilo je i rođenje drugog sina Harija 1984. godine, ali ubrzo je otkrila da pati od bulimije. Mediji su u početku ćutali o njihovim bračnim problemima, a onda su na površinu isplivala i bračna neverstva. Dajana je 1995. priznala da je varala Čarlsa od koga se razvela 1996. godine, kada je izgubila titulu princeze. Pisalo se da su među njenim ljubavnicima bili telohranitelj Bari Manake koji je poginuo 1987. pod nerazjašnjenim okolnostima, prodavac automobila Džejms Gilibej, kapetan kraljevske konjice Džejms Hjuit, umetnički trgovac Oliver Hoare, ragbista Vilijam Karling, kardiohirurg Hasnar Khnar, pevač Brajan Adams, a navodno i španski kralj Huan Karlos... Posle razvoda uplovila je u vezu sa plejbojem Dodijem el Fajedom, sinom milijardera i vlasnika čuvene robne kuće Harrold’s, a britanski mediji spekulisali su da će se njih dvoje i venčati. Ipak, veza se tragično završila kada su oboje poginuli u saobraćajnoj nesreći 31. avgusta 1997. godine.

GREJS KELI (Monako)

Mada je istorija zabeležila pregršt slučajeva kada su prinčevi poklekli pred čarima običnih žena koje su potom dospele na tron, legendarna diva Grejs Keli bila je među prvima koja je, kada je zauzela to mesto, već imala zavidnu karijeru i bogat ljubavnički staž. Rođena je 12. novembra 1929. u Filadelfiji kao treće dete Margaret i Džona Kelija u imućnoj porodici. Tokom studija glume izdržavala se baveći se manekenstvom i snimajući TV reklame. Prava zvezda postala je posle role u Hičkokovom filmu Pozovi M radi ubistva, a za ulogu u Provincijalki dobila je Oskara  i Zlatni globus. Paralelno sa karijerom cvetale su i njene romanse sa kolegama, među kojima su bili Rej Miland, Bing Krosbi, Vilijam Holden, Klark Gejbl i Keri Grant. Međutim, preokret je usledio 1955. godine kada je na Kanskom festivalu upoznala princa Renijea od Monaka.

On je već bio u dugoj vezi sa francuskom glumicom Žizel Paskal koja nije mogla da mu podari priželjkivanog naslednika. Ljubav se rodila na prvi pogled, a princ je glumicu zaprosio tri dana nakon što ju je upoznao sa ostatkom porodice. Da bi se udala, morala je da prođe inkviziciju prinčevog sveštenika kako bi se utvrdilo koliko je verski podobna da vlada kneževinom, ali i niz lekarskih testova koji bi potvrdili kako je u stanju da rodi naslednika. Mrzela je, navodno, svaku sekundu venčanja koje se oteglo na dva dana, a počelo je devetog aprila 1956. jer je morala da dozvoli snimanje studiju MGM kako bi se oslobodila ugovora. Ipak, slika nasmejanih supružnika obišla je svet, a njihova zemlja ubrzo je postala raj za kockare i bogataše. Uskoro su dobili Karolinu, a naredne godine Alberta koji je sada na tronu, dok je princeza Stefani rođena 1965. godine. Međutim, ruža Monaka uvenula je 14. septembra 1982. od posledica teške saobraćajnu nesreće koja se dogodila kada se sa ćerkom Stefani vraćala sa putovanja po Francuskoj rivijeri. Umrla je u 53. godini, ali ni tri decenije kasnije nije zaboravljena.

PRINCEZA ŠARLIN (Monako)



Zbog Šarlin i Šarliz imamo predstavu da su sve bele žene iz Južne Afrike dugonoge, plavokose i plavooke lepotice, ali za razliku od slavne glumice, njena sunarotkinja je osim osvajanja zlata imala još neke ambicije. Nekadašnja plivačica Šarlin Vitstok (36) udala se 2011. za dvadeset godina starijeg Alberta II od Monaka, na ceremoniji koja je koštala 68 miliona funti i trajala tri dana. Čitav spektakl ostao je u senci mladinih suza koje su u medijima shvaćene kao znak dvoumljenja, a nisu malobrojni ni oni koji su tvrdili kako je Vitstokova pre venčanja želela da pobegne. Međutim, Šarlin je sve navode ovog tipa oštro demantovala.

Ona je rođena u Zimbabveu, a u Južnoafričku Republiku preselila se sa porodicom kada je imala 11 godina. U karijeri je osvojila tri zlatne i jednu srebrenu medalju, a bila je i član južnoafričkog plivačkog tima u disciplini 4 x 100 metara mešovitim stilom na Olimpijadi 2000. godine kada je sa kolegama iz reprezentacije zauzela peto mesto. Jedan od najpopularnijih bračnih parova današnjice upoznao se 2000. godine u Monaku pošto je Šarlin došla na plivačko takmičenje. Prvo javno pojavljivanje imali su u februaru 2006, na otvaranju Zimskih olimpijskih igara. Verili su se posle četiri godine zabavljanja, a spekuliše se kako je plavokosa dama izbegavala da se preseli u Monako sve dok njihova veza nije postala ozbiljna. Danas je veoma voljena i u Monaku važi za modnu ikonu, a trenutno sa svojim suprugom planira da proširi porodicu


ŠEIKA MOZA (Katar)

Kada se pomisli na savremenu aristokratiju, žena koja je danas oličenje pojma kraljica u pravom smislu te reči jeste katarska prva dama. Druga po redu supruga katarskog emira, šeika Moza (55), jedna je od njegove tri žene, ali svojim obrazovanjem, ambicijom i na kraju vanvremenskom lepotom, istakla se kao neprikosnoveni broj jedan. Njihova visočanstva stoje rame uz rame sa najbogatijima na svetu, a mnogi spekulišu kako je bogatstvo kraljevske porodice veće čak i od onog koje poseduje Bil Gejts. Ova lepotica rođena je 1959. godine u gradu Al Kor na severnoj obali Katara. Sa ocem je osamnaest godina živela u izgnanstvu, u Egiptu i Kuvajtu, da bi se nakon udaje za princa, šeika Hamada Tanija, vratila u Katar. Brak je sklopljen iz političkih pobuda kako bi se smirile strasti između suprotstavljenih strana na tamošnjoj političkoj sceni.

Pošto je njen otac bio glavni opozicionar i protivnik sistema kakav je uspostavio otac njenog muža, venčanje je bilo jedini izlaz iz pat pozicije. Udala se sa 18 godina, dok je još studirala na Katarskom univerzitetu na kome je kasnije diplomirala sociologiju. Rodila je sedmoro dece, pet sinova i dve ćerke, a njen sin Tamim, iako nije prvi emirov sin, proglašen je za očevog naslednika na prestolu. Poslednjih deset godina šeika Moza koja poseduje sedam počasnih doktorata, radi na povećanju obrazovanja i pismenosti na Bliskom Istoku. Uvek izgleda kao da je upravo izašla iz holivudskog filma 50-ih, a prepoznatljiva je po raskošnim haute couture kreacijama i finim turbanima. Procenjuje se da njena garderoba vredi više miliona dolara, a pre nekoliko godina suprug joj je za neverovatnih 700 miliona evra kupio jednu od najcenjenijih italijanskih modnih kuća - Valentino. Od njega je do sada dobila i udeo od pet odsto u modnoj kući Tiffany, kao i u grupi LVMH koja poseduje marke Christian Dior, Givenchy i Louis Vuitton. Pre dve godine katarska kraljevska porodica postala je i vlasnik londonske kuće mode Harrods, a taj poslovni dogovor koštao je katarskog emira milijardu i po funti.


Piše: Moni Marković


makonda-tracker