Marko Kon: Naučio sam da živim sa dijabetesom

0
Pevač i producent Marko Kon otkriva da mu je učešće na Evroviziji, osim lepog iskustva, donelo i mnogo stresa zbog čega je svakodnevno bio na oprezu da mu inače povišen šećer ne pređe dozvoljenu granicu
foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Učešće na ovogodišnjem izboru za Pesmu Evrovizije Marku Konu ostaće u najlepšem sećanju, bez obzira na to što se njegova šaljiva muzička saga o cipeli koja je obišla pola sveta, nije plasirala u finale ovog takmičenja. Iako su našem predstavniku pripreme za nastup u Moskvi predstavljale zadovoljstvo, one su sa sobom nosile i neminovnu dozu stresa koji inače veoma loše utiče na njegovo zdravlje. Pošto već godinama živi sa dijabetesom, do koga je u njegovom slučaju dovela hiperglikemija - povišen nivo šećera u krvi, pred nastup na polufinalnoj večeri Beovizije sedmog marta Marku je ozbiljno pozlilo.

- Dijabetes je specifična bolest koja ima svoje faze, od kojih neke znaju biti veoma loše, ali ja sam se na to navikao. Na polufinalu Beovizije nivo šećera u krvi bio mi je oko dvadeset šest jedinica, što je alarmantno mnogo. Situacija je bila prilično opasna i veoma loše sam se osećao. Srećom, sa mnom su uvek i moji lekovi, koji situaciju drže pod kontrolom pa sam stisnuo zube i izašao na scenu. Na kraju se stanje stabilizovalo i sve se dobro završilo. U Moskvi sam zato imao lekarski tim koji mi je, za svaki slučaj, pre i posle svake probe merio šećer kako bismo ga držali u nivou koji je za mene optimalan – priseća se Marko.

Kako kaže tridesetšestogodišnji muzičar, dijabetes je bolest koja se postepeno razvija i teško sprečava, a njemu su ga lekari ustanovili pre nešto više od tri godine.

- Uzroci pojave dijabetesa mogu biti razni, ali u mom slučaju u pitanju je genetski faktor. Sestra mog dede je zbog šećerne bolesti umrla u osamnaestoj godini. Mada i način života u današnje vreme koji sa sobom nosi stres može tome da doprinese – objašnjava Marko koji, iako svestan činjenice kakve sve komplikacije ovaj poremećaj može da prouzrokuje, ipak ne dozvoljava da ga to brine. - Zaista ne razmišljam o tome jer ipak živimo u dvadeset i prvom veku, kada su lekovi za dijabetičare kvalitetniji i efikasniji nego što je to bilo nekada.

Potreba svakog dijabetičara da vodi računa o svojim životnim navikama i redovno odlazi na lekarske kontrole nije zaobišla ni Marka, kome su lekovi glavni saveznici u očuvanju zdravlja.

- To što sam dijabetičar, malo remeti moj život jer sam naučio da živim s tim. Ne postoji poseban režim ponašanja kojeg se pridržavam, osim što moja ishrana podrazumeva malo slatkiša i belog brašna, koje treba izbegavati. Priznajem da nisam pažljiv po tom pitanju pa umesto da budem disciplinovan, radije pojačam dozu lekova, iako znam da će me doktor zbog toga grditi – šaljivo komentariše Marko koji ističe da su nastup u moskovskoj areni Olimpijski i šetnje po Crvenom trgu u društvu devojke, glumice Ivane Knežević, bili nezaboravno iskustvo.

- Bilo je divno biti na toj sceni i ponosni smo što smo na najbolji način predstavili sebe i svoju zemlju. Cipela je pesma posvećena svim ljudima spremnim na izazove i kao takva svidela se mnogim stranim delegacijama. Stih koji govori o devojci koja me nije htela dok se ne obogatim, odnosi se na ženu koju je svaki muškarac imao bar jednom u nekom periodu svog života. Meni je Ivanina podrška najvrednija stvar koju posedujem i mislim da sam se obogatio od kada to imam.

Danka Grubačić

makonda-tracker