Story Tema: Da li je smrt jača od čovečnosti?

0
Postoje situacije u kojima je mnogo ništa, a malo sve, kada je pojedinac nemoćan, zajedništvo svemoguće i bogatstvo poklekne pred zdravljem, a čovečnost trijumfuje nad smrću. Ovo su životne situacije kada oni koji imaju daju onima kojima je to potrebno...
Novak Đoković, Foto: Story press, Guliver
Novak Đoković, Foto: Story press, Guliver

Humanost - reč od osam slova i tri samoglasnika, često je upotrebljavana, ali retko kad u svrhu za koju je namenjena. Nadu uliva akcija prikupljanja pomoći za transplantaciju srca osmogodišnje Tijane Ognjanović. Apeli za doniranje sredstava potrebnih za tešku operaciju, koja će devojčici dati priliku da nastavi da mašta, voli i bude voljena, urodili su plodom. Novac je sakupljen i Tijana će uskoro otputovati u Hjuston, a posle operacije vratiće se svom osnovnom dečjem zaduženju - da bude srećna i bezbrižna. Da li zbog toga što su se oko ovog plemenitog cilja okupili svi, i poznati i nepoznati, sportisti, glumci i druge javne ličnosti, kao i anonimni građani, tek u akciji koja je makar za trenutak vratila osmeh na lice sumorne i sive Srbije, izbrisane su sve razlike. Srbija i region su jedinstveni, svi navijaju za Tijanu. Mnogi, međutim, postavljaju i pitanja. Da li je trebalo ovako? Moraju li teško oboleli građani čiji život zavisi od intervencija u inostranstvu da budu prepušteni sami sebi i nadi da će im globalno buđenje svesti izazvano apelima za pomoć dokazati kako čuda ipak postoje. U čudo je, pre samo nekoliko meseci, verovala i studentkinja ekonomije Danica Ćirković (24) kojoj je za transplantaciju srca u Austriji od ukupne sume nedostajao mali deo, bilo je potrebno još samo osamnaest hiljada evra. Smrt je, nažalost, pobedila i ostavila brojna otvorena pitanja. Treba li nam lekcija iz ljudskosti? Da na ovom podneblju ima od koga da se uči, dokazuju primeri velikih srpskih dobrotvora, Miše Anastasijevića, Save Tekelije, Ilije Milosavljevića Kolarca i mnogih drugih. Njihovu ulogu danas su preuzele mnoge istaknute javne ličnosti, poznati umetnici i biznismeni koji ličnim primerom podstiču ostale na dobra dela.

SPORTSKI UZORI

Pošto je sredinom 2010. košarkaš Darko Miličić pročitao tekst u novinama o četvoro mališana koji boluju od Batenove bolesti za čije lečenje matičnim ćelijama nije bilo novca, odlučio je da im donira potrebnih 120.000 dolara. Godinu dana kasnije, u novosadskom Spensu organizovao je koncert čiji je prihod doniran najugroženijima. Broj jedan svetskog tenisa, Novak Đoković, još 2007. osnovao je Novak fond koji je prošle godine preimenovan u Fondaciju Novaka Đokovića. Ona podržava razne projekte čiji su korisnici uglavnom najmlađi, a ovu godinu započeli su donacijom od 50.000 evra namenjenih rekonstrukciji dvorišta Osnovne škole za decu sa posebnim potrebama Anton Skala u Beogradu. Samo prošle jeseni Novakova fondacija prikupila je više od 1,4 miliona dolara. Đoković, koji je i ambasador UNICEF-a, zbog humanitarnog rada više puta je odlikovan, a poslednje priznanje dobio je od fondacije kojom rukovodi britanski princ Vilijam. Kroz svoje akcije Ana i Vlade Divac do sada su prikupili više od 15 miliona dolara, ali su i dalje usmereni ka humanitarnoj pomoći i obrazovnim programima u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, SAD, Indoneziji, Etiopiji i Kini. Najponosniji su na akciju Možeš i Ti jer je kroz taj projekat stambeno i ekonomski zbrinuta 491 izbeglička porodica u Srbiji.

SVAKO MOŽE AKO HOĆE

Predsednika upravnog odbora Fonda B92 Verana Matića, za njegov humanitarni rad Sretenjskim ordenom trećeg reda odlikovao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Ovaj fond je do sada pokrenuo neke od najvećih i najproduktivnijih akcija. Trenutno je u toku Bitka za porodilišta, a prethodile su joj Bitka za bebe, Hrana za sve, izgradnja sigurnih kuća, kupovina prvog pokretnog mamografa… Najveći pojedinačni donator akcije Bitka za bebe je biznismen Milan Popović, emotivni partner Severine Vučković. On je u ovoj i akciji Bitka za porodilišta za godinu i po dana kompletno opremio tri porodilišta, dečju bolnicu i donirao opremu u vrednosti od 840.000 evra za region, a za celu Srbiju u vrednosti od milion i dvesta hiljada evra. Ovim akcijama priključio se i pevač Zdravko Čolić koji je bolnici u Boru poklonio inkubator.

U javnosti on se pominje i kao čest anonimni donator - voli da pomaže, ali ne želi da to deli sa medijima. Popularni Čola priključiće se velikom humanitarnom šou-programu Srce za decu koji organizuju Blic fondacija i TV Pink kada će nastupiti sa dve najpopularnije pevačice, Cecom Ražnatović i Lepom Brenom, kako bi zajedno animirali što više ljudi da pomognu ovu akciju.

Ceca je svojevremeno uručila pomoć Kraljevu u vidu tri šlepera građevinskog materijala i novčana sredstva. S druge strane, Lepa Brena i njena koleginica Ana Bekuta odlučile su da pokrenu humanitarnu akciju u kojoj će pomoći mališanima iz domova za nezbrinutu decu. Ugostile su i 500 štićenika kojima su podelili novogodišnje paketiće. Za njima ne zaostaje ni Dragana Mirković koja je među prvima pomagala srpska porodilišta pa je još pre deceniju uručila inkubatore Institutu za majku i dete, a održala je i mnoštvo humanitarnih koncerata.

NEČIJE MALO NEKOME JE MNOGO

Pevačica Jelena Karleuša je takođe nastupala na humanitarnim koncertima čija su sredstva uplaćivana mališanima bez roditeljskog staranja, ali pridružila se i onom za decu svog tragično nastradalog, kolege Darka Radovanovića i njegovog menadžera Aleksandra Miloševića. Seka Aleksić je 2008. godine osnovala humanitarni fond koji nosi njeno ime. Pod sloganom Deci s ljubavlju ova fondacija trudi se da obezbedi i dostavi pomoć hendikepiranoj, deci raseljenih lica i zlostavljanim mališanima. Na humanitarnim koncertima svoje učešće daju skoro svi pevači nezavisno od vrste muzike kojom se bave. Nemoguće je ne pomenuti Bajagu i instruktore, Van Gogh, Zemlja gruva, Električni orgazam, Partibrejkerse,  Aleksandru Radović, Vladu Georgieva, Ramba Amadeusa, Radu Manojlović, Sašu Matića... koji se uvek i svuda redovno odazivaju. U Beogradskoj areni krajem decembra 2010. održan je veliki koncert za pomoć u zemljotresu stradalom Kraljevu koji su pokrenuli Aca Lukas i Beoton.

DOBRO SE DOBRIM VRAĆA

Muzičar Ljubiša Stojanović Luis, koji je tragično nastradao 2011. godine, često se odricao honorara i priređivao koncerte u korist Doma za nezbrinutu decu Stanko Paunović u Negotinu. - Za Dom me vežu nezaboravne uspomene iz detinjstva i mladosti jer su članovi mog prvog benda i moji najbolji drugari bili njegovi štićenici - govorio je Luis. Međutim, najsvetliji primer pružila je pevačica Esma Redžepova. Ona je sa svojim sada pokojnim suprugom Stevom usvojila četrdeset i sedam dečaka koje je izvela na pravi put. Za svoj rad dobila je nebrojeno priznanja, a sve je počelo u drugom razredu osnovne škole kada je od Crvenog krsta dobila rukavice, čarape i kapu na dar. – Kada sam to dobila, rekla sam sebi: Ako jednog dana budem imala nešto više, odmah ću to podeliti s nekim drugim – kaže Esma, a možda je baš ova rečenica ona koja obrazlaže smisao ljudskog postojanja.

NAJSJAJNIJI U SVETU

Najveći svetski filantrop bez premca je drugi najbogatiji čovek na planeti Bil Gejts. Iako je do sada u rad svoje humanitarne fondacije uložio 28 milijardi dolara, on planira da do kraja života u humanitarne svrhe investira čak 95 odsto svog ukupnog bogatstva koje se trenutno procenjuje na 68 milijardi dolara. Cilj koji je zacrtao jeste potpuno iskorenjivanje dečje paralize. Sa ciljem da ljude širom sveta podstakne na humanitarni rad, RnB diva Bijonse u avgustu prošle godine u Generalnoj skupštini UN pokrenula je globalnu kampanju pod nazivom I Was Here.

Voditeljka Opra Vinfri je pretprošle godine u znak zahvalnosti za zalaganje i trud koji ulaže u brojnim humanitarnim akcijama, od Američke filmske akademije nagrađena počasnim Oskarom. Poznata glumica i oskarovka Hale Beri, koja je i sama trpela zlostavljanja u porodici, nagrađena je za rad u organizaciji Jeneše centar koja se bori protiv nasilja. Holivudska zvezda Anđelina Džoli, ambasador Ujedinjenih nacija i bivši ambasador dobre volje UNHCR-a, izuzetno je posvećena svom humanitarnom radu. Ona promoviše dobrotvorne projekte širom sveta, a primetan je i njen rad sa izbeglicama. Šon Pen je nakon zemljotresa na Haitiju tamo proveo neko vreme kako bi lično pomagao nesrećnim ljudima: donirao je sredstva i animirao druge da to urade. Životni san jednom četvorogodišnjaku obolelom od karcinoma ispunio je Kristijan Bejli kada ga je, zajedno sa svojom porodicom, poveo na putovanje u Diznilend. Svi ovi primeri dokaz su da nije važno koliko i kako, važno je pomoći.

 

Moni Marković

 

makonda-tracker