Prava su uteha na kašiku – lagana, aromatična i neodoljivo romantična.
U svetu slatkiša, šnenokle su pravo oličenje jednostavne, a raskošne poslastice koja budi nostalgiju i eleganciju istovremeno. Iako ih mnogi vezuju za detinjstvo i domaću kuhinju naših baka, šnenokle zapravo potiču iz Francuske, gde su poznate pod imenom "Île flottante", što znači "plutajuća ostrva".
Ovaj dezert je spoj svilenkaste vanila-kreme i pahuljasto kuvanih oblaka od belanaca, koji doslovno plutaju po kremastoj površini. U originalnoj francuskoj verziji, poslastica se priprema s posebnom pažnjom i delikatnošću, s naglaskom na bogat ukus vanile i laganu teksturu.
Iako izgleda otmeno, šnenokle se prave od jednostavnih sastojaka i savršene su za sve prilike – od porodičnih ručkova do finih večera.
Sastojci:
Za šam (belance):
- 4 belanca
- 2 kašike šećera
- Prstohvat soli
- Za krem od vanile (žumanca):
- 4 žumanca
- 500 ml mleka
- 4 kašike šećera
- 1 mahuna vanile (ili 1 kašičica ekstrakta vanile)
- Za dekoraciju (opciono):
- Karamel preliv ili rendana čokolada
Priprema:
- U većoj šerpi sipajte vodu i stavite da lagano vri. U međuvremenu, umutite belanca s prstohvatom soli dok ne postanu penasta. Zatim postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite dok se ne dobije čvrst sneg koji pravi vrhove. Kašikom vadite oblake od belanaca i pažljivo ih spuštajte u ključalu vodu, kuvajući ih po 30 sekundi sa svake strane. Vadite ih rešetkastom kašikom i stavite na krpu ili papirni ubrus da se ocede.
- U posebnoj šerpi zagrejte mleko s mahunom vanile (prethodno rasečenom po dužini) ili dodajte ekstrakt vanile. U drugoj posudi umutite žumanca sa šećerom dok ne pobele. Kada mleko provri, skinite ga s vatre, izvadite mahunu i polako sipajte mleko u umućena žumanca neprestano mešajući. Vratite smešu na tišu vatru i kuvajte uz neprekidno mešanje drvenom varjačom, sve dok se ne zgusne (ne sme da proključa!).
- Krem sipajte u činije ili tanjire za dezert, pa pažljivo položite kuvane belančaste „ostrva“ preko kreme. Ostavite u frižideru najmanje 2 sata da se ohlade i povežu ukusi.
- Po želji, pre serviranja prelijte karamelom, pospite prženim bademima ili rendanom čokoladom – za dodatni šik.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Evo poslastice iz najluđih snova! (VIDEO)





