slatkiš iz snova

Ovo je najlepši starinski recept za originalne FRANCUSKE ŠNENOKLE: Sočne su, ukusne i niko im ne može odoleti!

0

Prava su uteha na kašiku – lagana, aromatična i neodoljivo romantična.

foto: Shutterstock/Bobica10
foto: Shutterstock/Bobica10

U svetu slatkiša, šnenokle su pravo oličenje jednostavne, a raskošne poslastice koja budi nostalgiju i eleganciju istovremeno. Iako ih mnogi vezuju za detinjstvo i domaću kuhinju naših baka, šnenokle zapravo potiču iz Francuske, gde su poznate pod imenom "Île flottante", što znači "plutajuća ostrva".

Ovaj dezert je spoj svilenkaste vanila-kreme i pahuljasto kuvanih oblaka od belanaca, koji doslovno plutaju po kremastoj površini. U originalnoj francuskoj verziji, poslastica se priprema s posebnom pažnjom i delikatnošću, s naglaskom na bogat ukus vanile i laganu teksturu.

Iako izgleda otmeno, šnenokle se prave od jednostavnih sastojaka i savršene su za sve prilike – od porodičnih ručkova do finih večera.

Sastojci:

Za šam (belance):

  • 4 belanca
  • 2 kašike šećera
  • Prstohvat soli
  • Za krem od vanile (žumanca):
  • 4 žumanca
  • 500 ml mleka
  • 4 kašike šećera
  • 1 mahuna vanile (ili 1 kašičica ekstrakta vanile)
  • Za dekoraciju (opciono):
  • Karamel preliv ili rendana čokolada

Priprema:

  1. U većoj šerpi sipajte vodu i stavite da lagano vri. U međuvremenu, umutite belanca s prstohvatom soli dok ne postanu penasta. Zatim postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite dok se ne dobije čvrst sneg koji pravi vrhove. Kašikom vadite oblake od belanaca i pažljivo ih spuštajte u ključalu vodu, kuvajući ih po 30 sekundi sa svake strane. Vadite ih rešetkastom kašikom i stavite na krpu ili papirni ubrus da se ocede.
  2. U posebnoj šerpi zagrejte mleko s mahunom vanile (prethodno rasečenom po dužini) ili dodajte ekstrakt vanile. U drugoj posudi umutite žumanca sa šećerom dok ne pobele. Kada mleko provri, skinite ga s vatre, izvadite mahunu i polako sipajte mleko u umućena žumanca neprestano mešajući. Vratite smešu na tišu vatru i kuvajte uz neprekidno mešanje drvenom varjačom, sve dok se ne zgusne (ne sme da proključa!).
  3. Krem sipajte u činije ili tanjire za dezert, pa pažljivo položite kuvane belančaste „ostrva“ preko kreme. Ostavite u frižideru najmanje 2 sata da se ohlade i povežu ukusi.
  4. Po želji, pre serviranja prelijte karamelom, pospite prženim bademima ili rendanom čokoladom – za dodatni šik.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO

Evo poslastice iz najluđih snova! (VIDEO)

makonda-tracker