ispraćaj na večni počinak

Poslednji pozdrav legendi rok muzike: Dirljiv oproštaj kolega i poznatih ličnosti od Borisava Bore Đorđevića

0

Oproštaj od velikana rok muzike okupio je mnoge koji su došli da odaju poslednju počast čoveku čije su pesme bile i ostale himne generacija.

Poslednji pozdrav legendarnom Bori Đorđeviću
Poslednji pozdrav legendarnom Bori Đorđevićufoto: Damir Dervišagić

Na večni počinak ispraćen je legendarni muzičar Bora Đorđević, koji nas je napustio u 72. godini života.

 

Njegova smrt donela je tugu među brojnim fanovima, kolegama i prijateljima, koji su u Borinom stvaralaštvu prepoznali simbol jednog muzičkog i kulturnog doba.

 

Sahrana je održana u njegovom rodnom Čačku, gradu u kojem je započeo svoju muzičku karijeru i gde je ostavio neizbrisiv trag.

 

U 11 časova održana je komemoracija u čast preminuloj ikoni domaće muzičke scene, a mnoge kolege i poznate ličnosti uputile su tople reči za oproštaj.

 

Veliki prijatelj preminulog rokera i član Yu grupe Živorad Žika Jelić emotivnim obraćanjem oprostio se od svog druga.

 

– Kada sam mu jednom prilikom rekao, onaj tekst koji si napisao "A banki je 7", sada je već "Banki 8", kako bi bilo da promeniš nešto u svemu tome i da ja nastavim dalje da pevam tu pesmu koji je on napisao, mislim na tekst, i razgovaramo preko telefona, da bi on zaćutao i dao sebi malo vremena da razmisli. Ja kažem: "Boro, je l' si tu?" On kaže: "Da, tu sam". Kaže,: "Je l' si smislio nešto ili da se čujemo naknakdno. Kaže: "Ne treba naknadno da se čujemo. Ti kada budeš pevao, nemoj da pevaš "čvrste sam građe, banki 7". Ti samo izgovori "banki je 8" i stani, a publika će ti znati šta da ti odgovori. Shvatio sam njegovu poruku. Normalno, počeo da se smeje, ja takođe, i usaglasili se da neka tekst ostane u originalnom izdanju, ne mora ništa dase menja. S obzirom da sam čitavih 10 godina stariji od Bore, mogu slobodno da kažem da imam još nekoliko godina, ne znam koliko, ali sigurno nešto mnogo i na pretek. Boro, ako postoji neko mesto gde možemo da se sretnemo, onda ćemo se sresti jednog dana i dotle zbogom. Slava mu – ispričao je Žika.

 

Žika Jelić održao je emotivan govor
Žika Jelić održao je emotivan govorfoto: Antonio Ahel/ATAImages

Okupljenima se dirljivim govorom obratio i pevač narodne muzike Miroslav Ilić, koji je se sa drhtavim glasom i suzama u očima obratio pokojnom Bori.

 

– Pre svega iskreno saučešće porodici, iskreno saučešće njegovim saborcima iz "Riblje čorbe" i svima onima koji su ga voleli. Što bi rekao Bora: "Je**ga, ne izdržah". Dragi Boro, ja nisam često bio u prilici ovako da se opraštam od nekoga, možda nisam ni najličniji, ali te neću obrukati. Bila je velika privilegija podeliti sa tobom jedno zlatno doba muzike. Bilo je uzbudljivo i privilegovano zajedno sa tobom deliti to vreme. Za mene si uvek bio najbolji i najveći, svi mogu da ti pljunu pod prozor. S ponosom sam isticao da smo drugari – rekao je Miroslav.

 

Miroslav Ilić održao je emotivan govor
Miroslav Ilić održao je emotivan govorfoto: Antonio Ahel/ATAImages

Meni stvarno nije dobro, bolestan sam skroz na skroz. Biće da sam bostan obro, pripremite plavi voz. Dani su mi odbrojani, životni mi prošo vek, bolnici u Ljubljani nemaju za mene lek. Ne trošite džabe pare, nisam tol’ko važan lik. Ukrstite dve gitare, nek to bude spomenik. Konzilijum saopštenje, objavljuje svaki dan. Da upozna javno mnjenje, koliko sam bolestan. Moje telo pošaljite u Čačak, u Srbiju, u Ljubljani ostavite srce, neka bude tu. Ne trošite džabe pare, nisam tol’ko važan lik, ukrstite dve gitare – stihovi su koji su neposredno pred Borinu smrt rastužili sve.

 

I zaista, danas je ispred kapele postavljen venac sa dve ukrštene gitare.

 

Sahrana u Čačku je počela, a u prvim redovima za izjavljivanje saučešća ožalošćenoj porodici muzičara našla su se brojna poznata lica.

 

1 / 7 Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Legendarnog Boru ispratila je reka uplakanih ljudi uz pesmu "Pogledaj dom svoj, anđele".

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Bora Đorđević

 

makonda-tracker