da li ste znali?

Detalji lude londonske noći ledi Dajane – Fredi Merkjuri ju je maskirao u "ekscentričnog gej manekena" & poveo u provod

0

Svakoga dana ispliva neki novi detalj iz prerano okončanog života "princeze naroda".

Ledi Di bila je drugačija od ostalih članova kraljevske porodice
Ledi Di bila je drugačija od ostalih članova kraljevske porodicefoto: Philippe Ledru / akg-images / Profimedia

Istorijski gledano, najmoćniji članovi kraljevske porodice često su bili viđeni kao konzervativni i uštogljeni.

 

To se počelo menjati 1981. godine kada se dvadesetogodišnja ledi Dajana Spenser udala za princa Čarlsa.

 

Ona je sa sobom unela mladalačku energiju i osvežavajući duh u britansku monarhiju, što je značajno odstupanje od dotadašnjih strogih pravila i protokola.

 

Brzo je postala omiljena među britanskim narodom, a ta ljubav bila je uzajamna – Dajana je postala simbol pop kulture, okružena umetnicima i poznatim ličnostima.

 

Među njenim bliskim prijateljima bili su i poznati muzičari iz osamdesetih, poput Eltona Džona i Fredija Merkjurija, legendarnog pevača grupe Queen.

 

Iako je njeno prijateljstvo sa Eltonom Džonom bilo dobro dokumentovano, njena veza sa Fredijem ostala je prilično nepoznata sve do 2013. godine, kada je glumica Kleo Rokos otkrila priču o jednoj nezaboravnoj zajedničkoj noći u svojoj autobiografiji.

 

Prema rečima Rokos, ona i Dajana zbližile su se tokom osamdesetih, a jedne večeri našle su se u društvu Merkjurija i komičara Kenija Evereta u njegovoj kući u Londonu.

 

Grupa je uživala u opuštenom popodnevu gledajući seriju The Golden Girls sa utišanom zvukom, izmišljajući smešne replike za glavne junakinje. U jednom trenutku, Dajana je pitala šta planiraju da rade kasnije te večeri.

 

Bilo je jasno da je princeza raspoložena za dobar provod i mada su prijatelji uživali u njenom drštvu, smatrali su da njen odlazak sa njima u Royal Vauxhall Tavern, kultni gej klub u Londonu, neće biti baš najbolja ideja za jednu članicu kraljevske porodice.

 

Ali Dajana ih je iznenadila rekavši da bi rado pošla sa njima, bez obzira na posledice. Mogućnost da budu viđeni kako dovodebuduću kraljicu Engleske u bučni gej bar tokom burnih osamdesetih u Kleo Rokos izazvala je paniku.

 

U svojoj knjizi, ona se priseća kako su je molili: "Šta bi bila glavna vest dana ako te uhvate u tuči u gej baru?"

 

 No, Dajana je bila u potpunosti raspoložena za zabavu. Fredi Merkjuri, u svom karakterističnom stilu, rekao je:

 

– Pustite devojku, neka se malo zabavi.

 

U to vreme, Dajana nije bila samo buduća kraljica – ona je bila najpoznatija žena na svetu. Njeno venčanje sa princom Čarlsom pratilo je 750 miliona ljudi, što je činilo više od 16 procenata svetske populacije.

 

Taj dan proglašen je nacionalnim praznikom u Ujedinjenom Kraljevstvu, a svuda gde bi se pojavila, paparaci su je pratili. Kao mlada majka, svaki njen potez bio je pod budnim okom javnosti, a mediji su objavljivali svaki detalj njenog života.

 

U tom trenutku, bilo je gotovo nemoguće da se slobodno kreće bez izazivanja potpune histerije, pa je odlazak u klub zahtevao pažljivo osmišljene mere. Srećom, ekstravagantne odevne kombinacije bile su uobičajene u londonskoj gej sceni osamdesetih, što je pružilo savršenu priliku za maskiranje.

 

Princezu su svi obožavali
Princezu su svi obožavalifoto: EPA/FEHIM DEMIR

Everet joj je velikodušno ponudio odeću koju je planirao da nosi te večeri – vojnu jaknu, tamne naočare sa avijatičarskim okvirima i kožnu kapu. Dajana, poznata po svom istančanom modnom ukusu, nosila je ovaj kostim sa velikim entuzijazmom.

 

– Gledajući je u polumraku, zaključili smo da bi možda – možda – mogla proći kao ekscentrični gej maneken – napisala je Rokos u svojoj knjizi.

 

Zadovoljni njenim maskiranjem poveli su princezu Dajanu u klub, spremni da je zaštite ukoliko bude potrebno. Iako su i oni sami bili poznate ličnosti, posebno Fredi Merkjuri, vešto zamaskirana ledi Di uspela je da prođe kroz masu bez izazivanja previše pažnje i nađe mirno mesto pored šanka.

 

– Probijali smo se kroz gužvu u koži i tangama, sve dok nismo stigli do šanka. Bockali smo jedni druge kao nestašna deca iz škole. Dajana i Fredi su se kikotali, ali ona je naručila belo vino i pivo. Kada je transakcija bila završena, pogledali smo se, ujedinjeni u našem uspehu. Uspeli smo! – prisetila se Rokos.

 

Dajanini najbolji prijatelji bili su Elton Džon i Džordž Majkl
Dajanini najbolji prijatelji bili su Elton Džon i Džordž Majklfoto: GERARD JULIEN / AFP / Profimedia

Iako nije poznato da li je često posećivala klub nakon te večeri, Dajana se ubrzo proslavila kao rani i uticajnizagovornik prava LGBTQ+ zajednice, u vremenu kada je mnogi nisu podržavali.

 

Njeno prijateljstvo sa Fredijem Merkjurijem i drugi njeni postupci pokazali su koliko je bila nesvakidašnja članica kraljevske porodice, koja je hrabro izlazila izvan okvira očekivanih pravila i postala simbol nade i podrške za mnoge marginalizovane grupe.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Šta se krije iza fotošopirane slike Kejt?

 

makonda-tracker