to joj "nije bilo privlačno"

Otkriveno je godinama kasnije: Kejt Midlton se umalo odrekla titule zbog žene koju dobro znate (i verovatno obožavate)

0

Supruga princa Vilijama navodno je bila pod stresom čak i kada bi se samo pričao o sličnosti i razlikama između nje i jedne od najpoznatijih žena sveta.

Kejt Midlton, princeza od Velsa, nedavno je obeležila 13 godina braka s princem Vilijamom, s kojim ima troje dece.
Kejt Midlton, princeza od Velsa, nedavno je obeležila 13 godina braka s princem Vilijamom, s kojim ima troje dece.foto: Shutterstock / Profimedia/ Savina Nataliia

Kada je rekla "da" princu Vilijamu u Vestminsterskoj opatiji u aprilu 2011, Kejt Midlton postala je članica najpoznatije porodice na svetu i postala vojvotkinja od Kembridža.


Jedanaest godina kasnije, nakon smrti kraljice Elizabete II, njen suprug je, kao i svi prestolonaslednici u istoriji britanske kraljevske porodice, dobio titulu princa od Velsa, čime je automatski i Kejt postala princeza od Velsa.


Ovu titulu niko nije nosio decenijama, jer je poslednja princeza od Velsa bila pokojna princeza Dajana, a kraljica Kamila, druga supruga aktuelnog kralja Čarlsa odlučila je da bude samo vojvotkinja od Kornvola, navodno iz poštovanja prema pokojnoj Dajani.

 

Dajana, princeza od Velsa, jedna od najvoljenijih žena u istoriji
Dajana, princeza od Velsa, jedna od najvoljenijih žena u istorijifoto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Kejt Midlton brinula zbog popularnosti princeze Dajane?


Budući da je pokojna ledi Di jedan od najvećih fenomena 20. veka kada je reč o uticaju, modi i šou-biznisu, teret njenog imena verovatno će uvek pratiti ovu titulu, a sada je otkriveno da je i Kejt Midlton, supruga njenog sina princa Vilijama, imala to u vidu i bila zabrinuta.

Kraljevski biograf Robert Džobson u svojoj novoj knjizi "Ketrin, princeza od Velsa: Biografija" tvrdi da je Kejt Midlton neko vreme imala plan da odbije ovu titulu kada dođe trenutak da je preuzme.


Ketrin je bila svesna da će jednog dana krenuti stopama svoje svekrve, ali izgledi da postane princeza od Velsa nisu bili toliko privlačni – piše on, kako prenosi Mirror.

 

Portreti nakon veridbe Kejt Midlton i princa Vilijama, odnosno princeze Dajane i tadašnjeg princa Čarlsa
Portreti nakon veridbe Kejt Midlton i princa Vilijama, odnosno princeze Dajane i tadašnjeg princa Čarlsafoto: EPA/STR

– Znala je da će je neizbežno upoređivati s Dajanom, čija je smrt izazvala takav cunami besa i žalosti. I bila je u pravu. Sličnosti i razlike između dveju žena su beskrajno secirane, a o njima se raspravljalo čak i na dvoru – tvrdi Džobson i kaže da je za Kejt Midlton "priča o tome bila stresna".


Došlo je do trenutka kada je pomislila da će pratiti Kamilin put – kaže autor, misleći na odluku kraljice supruge da postane vojvotkinja od Kornovola kad se udala za Čarlsa.


Kejt Midlton i princ Vilijam ranije su pričali o pritisku da supruga prestolonaslednika dostigne imidž obožavane princeze Dajane. Nakon što su se verili, par je 2010. dao intervju u kom ih je novinar Tom Bradbi pitao da li je Kejt zabrinuta i uplašena zbog očekivanja javnosti.

1 / 7 Foto: Victoria Jones / PA Images / Profimedia

Nema pritiska jer, kao što je Kejt rekla, radi se o tome da ona gradi sopstveni put. Niko neće pokušati da uđe u ulogu koju je imala moja majka – istakao je princ Vilijam. – Ono što je ona radila je fantastično. Ali svako je kovač svoje budućnosti i sudbine, a Kejt će u tome biti izvanredna.

 

Prisetite se intervjua princa Vilijama i Kejt Midlton posle veridbe 2010.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.


BONUS VIDEO

Heraldičar Grujić: Princ Vilijam sasvim drugačije shvata vladavinu

 

makonda-tracker