potresno

300 sekundi nije bio živ, sve je bilo crno: Ispovest Dragiše Gudelja o stanju posle kog je ipak umakao smrti

1

Iako uigran, u punoj fizičko formi, fudbaler je da puta doživeo stanje koje ga je dovelo na ivicu života i smrti 

BOLNA ISPOVEST DARGIŠE GUDELJA O SRČANOM ZASTOJU
BOLNA ISPOVEST DARGIŠE GUDELJA O SRČANOM ZASTOJU foto: Instagram / dragisagudelj

Fudbaler Dragiša Gudelj, rođeni brat Nemanje Gudelja doneo je odluku da prekine profesionalnu karijeru i da se povuče sa terena. Nije mu bilo lako da preseče i saopšti ovu vest, ali je to zahtevalo njegovo zdravstveno stanje.

 

U medijima se moglo dva puta pročitati da je fudbaler iz čista mira, tokom mečeva, izgubio svet, samo se srušio na terenu - imao je srčani zastoj, a zahvaljujući iskusnom timu lekara, danas je među živima. 

 

Njemu je odmah na licu mesta pružena hitna medicinska pomoć, fudbaler je reanimiran, nakon čega je hitno hospitalizovan. Sve to gledao je njegov otac, koji je i u bolnici bio uz njega.

 

Kako su tada mediji pisali, fudbaler je bukvalno umro na terenu. Cela priča je gotovo neverovatna jer je srpski fudbaler bio bez pulsa gotovo 300 sekundi. To je izuzetno opasno jer može da ostavi oštećenja na mozgu.

 

Ipak, čini se da je on imao mnogo sreće, jer se od ovoga potpuno oporavio. Kako se ovo dogodilo dva puta, lekari su bili saglasni u stavu da Gudelj više ne bi smeo da se profesionalno bavi fudbalom.

 

Iako mu je ugrađen ICD (implantabilni kardioverter defibrilator) Dragi je odlučio da stavi tačku na svoju fudbalsku karijeru. 

- Kada sam saznao da smem da nastavim sa karijerom, razmišljao sam samo da ću morati da budem jači nego ikad. Zbog toga sam želeo da dam sve od sebe odmah na povratku. Zahvalan sam bogu što sam se vratio na teren i što sam u mogućnosti da se borim za ono što sam se borio ceo život. Osećao sam se dobro, samouvereno i veoma jako. Srećan sam što mogu da razmišljam samo o onome što je ispred mene - rekao je svihevremeno gudelj za španski magazin Marca.

 

Setio se srpski fudbaler i trenutka kada se probudio, u trenutku kada su ga lekari ubacivali u kola hitne pomoći.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dragi (@dragigudelj)

- Sećam se skoro svega, osim tih sedam, do 10 minuta. Kada sam se probudio na nosilima nakon što sam pao na zemlju, sećam se svake sekunde. Video sam ljude oko mene kako me stavljaju u kola hitne pomoći i pitao sam 'šta se desilo?'. Rekao sam treneru da želim da nastavim utakmicu, nisam shvatio šta se dogodilo, mislio sam da sam dobio udarac - priseća se Gudelj i nastavlja:

 

- Čudno je jer sam se osećao dobro, doduše sa dosta adrenalina naravno. Tada sam video oca. Rekao mi je 'Dragi, smiri se, smiri se sada'. Po njegovom izrazu lica video sam da se nešto ozbiljno desilo. U kolima hitne pomoći doktor mi je objasnio. A, kada ti kažu da ti je srce stalo na tri i po minuta i svet ti stane na nekoliko sekundi. Ne mogu da objasnim osećanje kada su mi objasnili.

Uprkos savetima, odgledao je snimak trenutka kada se srušio, zbog čega se pokajao.

 

- Samo jednom sam odgledao ceo video, da bih video šta se desilo. Otac i brat su mi rekli da ne gledam ništa, ali kada se tako nešto desi osećanja su prejaka. Video sam scene i zaplakao sam nekontrolisano. Videti sebe kako padaš na zemlju, ne pomeraš se i znaš da ti je srce stalo... Onda vidiš oca i njegovu reakciju, reakciju saigrača. To je video koji boli. Isključio sam ga i poželeo da zaboravim - rekao je Dragiša Gudelj.

 

Bonus video:

Iznenađenje Nemanje Gudelja za Anastasiju

 

makonda-tracker