nije ni prvi, a ni poslednji

Zašto kralj Čarls slavi dva rođendana? Tradicija duga 260 godina se nastavlja, a razlog za mnoge je BIZARAN

0

I Elizabeta je imala dva rođendana, kao i mnogi monarsi pre nje 

KRALJ ČARLS KAO I ELIZABETA SLAVI DVA ROĐENDANA
KRALJ ČARLS KAO I ELIZABETA SLAVI DVA ROĐENDANAfoto: EPA-EFE/NEIL HALL

Rođendanska parada u čast kralja Čarlsa održava se u subotu, 15. juna. Na njoj će biti prikazana neviđena raskoš u centru Londona. Ipak, retko ko zna da je monarhov pravi rođendan tek 14. novembra.

 

Upravo zato se mnogi pitaju zašto Čarls slavi svoj rođendan dva puta?

 

Zvanične proslave povodom obeležavanja rođendana suverena često su se održavale na dan koji nije njihov stvarni rođendan. 

Kralj Edvard VII rođen je 9. novembra, ali je njegov zvanični rođendan obeležavan tokom njegove vladavine u maju ili junu kada je postojala veća verovatnoća da će vreme biti lepo za rođendansku paradu, poznatu kao Trooping the Colour.

 

Slično, rođendan pokojne kraljice Elizabete II bio je 21. aprila, ali ona ga je uvek zvanično slavila u subotu u junu.

 

Šta se dešava na Trooping the Colour?


Trooping the Color je manifestacija kojom se obeležava zvanični rođendan monarha već više od 260 godina.

KRALJI ČARLS SLAVI 2 ROĐENDANA
KRALJI ČARLS SLAVI 2 ROĐENDANA foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Preko 1.400 paradirajućih vojnika, 200 konja i 400 muzičara učestvuje u prikazu vojne preciznosti, konjaništva i fanfara. Parada putuje od Bakingemske palate niz centar grada do Parade konjske garde, a završava se proletom Kraljevskog vazduhoplovstva.

 

Ove godine, usred kraljevog lečenja raka, on će putovati kočijom sa kraljicom da pregleda vojnike na paradi. Tokom ceremonije, koja se održava na Paradi konjske garde u Vajtholu, podrazumeva se da će kralj izvršiti smotru gardista i oficira iz kočije Askota Landaua sa kraljicom.

 

Promena u odnosu na prošlogodišnju ceremoniju, na kojoj je Čarls pregledao trupe na konjima, odražava ranije brifinge u Bakingemskoj palati gde je naglašeno da će svaki kraljev angažman biti pregledan i da će se izvršiti izmene ako to lekari budu zahtevali.

Koji puk će biti pregledan ove godine?


Vojska je saopštila da je četa broj 9, Irska garda, izabrana za trupe njihove boje, što znači da će puk marširati svojom ceremonijalnom zastavom kroz redove na zvaničnom kraljevom rođendanu.

 

Grupa irske garde sa lulama i bubnjevima će umarširati trupe na paradnu teren, predvođena maskotom puka Turlou Morom, irskim vučjim hrtom poznatim i kao Šejmus.

 

Muzika će imati „izrazito irsku temu“, uključujući keltske narodne melodije i novu muziku komponovanu za paradu.

KAD ČARLS SLAVI DRUGI ROĐENDAN?
KAD ČARLS SLAVI DRUGI ROĐENDAN?foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Princeza od Velsa je glavni pukovnik Irske garde, ali je trenutno na hemoterapiji nakon dijagnoze raka.

 

General-potpukovnik Džejms Baknal, KCB, CBE, obavljaće ulogu inspektora u ime princeze na smotri pukovnika 8. juna dok Kejt nastavlja da se oporavlja.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Skandal na krunisanju kralja Čarlsa

 

makonda-tracker