uvek direktna

"Moja unuka nema pojma ko su Srbi": Vedrana Rudan ne krije stav o srpsko-hrvatskim odnosima, a OVA IZJAVA će odjeknuti

1

Popularna književnica i te kako ume da skrene pažnju na sebe kontroverznim izjavama, a sada se ponovo osvrnula na temu od koje joj se, kaže, povraća

Vedrana Rudan jedna je od najpopularnijih Hrvatica u Srbiji
Vedrana Rudan jedna je od najpopularnijih Hrvatica u Srbijifoto: Antonio Ahel/ATAImages

Poznata hrvatska spisateljica Vedrana Rudan spada u najhrabrije žene u regionu, u one koji nemaju dlake na jeziku, a neretko se među njenim temama nađu srpsko-hrvatski odnosi.


Ona je sada dala intervju za srpske medije, u kom je pričala o tome kako više uvažavanja dobija od strane nego od hrvatske javnosti.


U Hrvatskoj ne postojim, ali me ima u Njujorku, Parizu, Dablinu, Varšavi… Popularan je onaj ko je u medijima, mene su hrvatski mediji otkantali jer sam pre šesnaest godina rekla ono što je danas opšte mesto, u Gazi fašistička država Izrael vrši genocid. Preko noći sam postala "antisemita" i ta me titula krasi i danas – istakla je Vedrana Rudan za NIN.

Ona je autorka 14 naslova, među kojima su "Ples oko sunca - Autobiografija", "Amaruši", "U zemlji Krvi i Idiota", "Život bez krpelja", "Muškarac u grlu"... Kako ističe, ubuduće nema nameru da izdaje u Hrvatskoj.

 

Vedrana Rudan u knjižari u Beogradu
Vedrana Rudan u knjižari u Beogradufoto: Antonio Ahel/ATAImages

Dosta mi je izdavača slizanih s prljavom politikom, medija koji promovišu smeće. Ko me želi kupiti, taj će me naći preko interneta – rekla je spisateljica.


Vedrana je istakla i da joj je dosta priče o srpsko-hrvatskim odnosima i ne shvata kako to nije dosadilo i ostalima.


Ta mi tema izlazi na nos. To bi bilo kao da trideset godina iz dana u dan jedeš istu hranu. Ne znam kako već svi nismo crkli od anoreksije. Naši političari ne odustaju, stalno nam bacaju istu kost i ne shvataju da se većina više ipak ne pali. Povraća nam se od te teme. Od rata je prošlo sto godina, Hrvatska je davno očišćena od Srba, oni koji su ostali u selima crkavaju bez struje i vode i tretirani su poput pacova, oni koji sede u Saboru našoj vlasti zlata vrede jer daju legitimitet svakoj prljavoj odluci naših zlostavljača – rekla je spisateljica.

 

Vedrana Rudan autorka je 14 knjiga
Vedrana Rudan autorka je 14 knjigafoto: Antonio Ahel/ATAImages

Ona je istakla da je raduje što mladi drugačije gledaju na ovu temu.


Najnovija generacija Hrvatica i Hrvata u hordama odlazi na koncerte Prijovićke. Raduje me što moja unuka pojma nema ko su Srbi – rekla je Vedrana.

 

BONUS VIDEO

Intervju s Vedranom Rudan

 

 

makonda-tracker