ne odriču se uloge

Sve se promenilo kada je Čarls stupio na tron: Koja su prava imena dece princa Harija i Megan Markl?

0

Titule su dobili tek nakon što je Čarls postao kralj

KAKO SE ZOVU DECA MEGAN MARKL I PRINCA HARIJA?
KAKO SE ZOVU DECA MEGAN MARKL I PRINCA HARIJA?foto: Profimedia

Nakon smrti kraljice Elizabete II koja je bila najdugovečniji monarh kojeg je Britanija ikada imala došlo je do brojnih promena u kraljevskoj porodici.

 

Jedan od njih odnosi se i na imena i titule koju su nosili članovi porodice preminule kraljice. Od ovog pravila nisu bila izuzeta ni deca princa Harija i Megan Markl.

 

Nakon što je Čarls postao kralj, Megan i Hari su uzeli Saseks kao prezimena princa Arčija i princeze Lilibet. Pre nego što je kralj Čarls stupio na presto, deca vojvode i vojvotkinje od Saseksa su bila Master Arči Mountbaten-Vindsor i Mis Lilibet Mountbaten-Vindsor.

 

Bonus video:

Analiza ponašanja Megan i princa Harija - ko je iskren, ako vrda?

 

Megan Markl i princ Hari usvojili su svoje titule vojvode i vojvotkinje od Saseksa, čime su ih dobila i njihova deca. Njima su date titule princ i princeza kada je njihov deda kralj Čarls postao monarh u septembru 2022.

 

Megan (42) i princ Hari (39) prvi put su koristili kraljevske titule svoje dece u martu 2023. kada su objavili Lilino krštenje, a njihova imena su ažurirana i na zvaničnoj veb stranici kraljevske porodice, gde sada pored njihovih fotografija stoji „Princ Arči od Saseksa” i „Princeza Lilibet od Saseksa”.


Saseks je njihovo porodično prezime. Koristeći svoje titule kao prezimena svoje dece, slede tradicija koju koriste članovi kraljevske porodice.

 

Troje dece princa Vilijama i Kejt Midlton su zvanično princ Džordž od Velsa, princeza Šarlot od Velsa i princ Lui od Velsa. Međutim, u školi koriste manje formalnu verziju ovog imena, gde su svojim prijateljima i nastavnicima poznati kao Džordž Vels, Šarlot Vels i Lui Vels.

 

Princ Vilijam i princ Hari takođe su pratili ovaj trend kada je reč o njihovom prezimenu dok su služili u oružanim snagama. Umesto kraljevskih titula, koristili su "Vilijam Vels" i "Hari Vels", koristeći očevu titulu u to vreme kao princa od Velsa za svoje prezime.

 

Tehnički, prezime kraljevske porodice je Mountbaten-Vindsor. Oni su 1917. postali Kuća Vindzor — ranije kuća Saks-Koburg i Gota. Promena je bila podstaknuta antinemačkim osećanjima u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon Prvog svetskog rata, pa su promenili ime u više engleski Vindzor.

 

Dodavanje princa Filipa porodici donelo je još jednu promenu imena, ovu, dodavanje Mauntbatena, prezimena koje je usvojio nakon što se odrekao titule princa Grčke i Danske. Porodica na svom sajtu objašnjava da je ime Mauntbaten-Vindzor zvanično proglašeno 1960. godine, 13 godina nakon što se princ Filip oženio kraljicom Elizabetom.


U medijima su se ponovo rasplamsale priče o kraljevskim titulama Megan i princa Harija nakon lansiranja njihove nove veb stranice, Sussek.com, ove nedelje.

 

Nakon što se par povukao iz svojih uloga koje su imali kao članovi kraljevske porodice 2020. godine, Bakingemska palata je otkrila da više neće koristiti svoje titule Njegovog/Njenog Kraljevskog Visočanstva.

 

Međutim, Hari i Megan bi se i dalje formalno nazivali vojvodom i vojvotkinjom od Saseksa. Princ Hari je zadržao svoje mesto u liniji nasledstva prestola. Nakon smrti kraljice Elizabete, zauzima peto mesto posle troje dece brata princa Vilijama sa princezom Kejt: princa Džordža (10), princeze Šarlot (8) i princa Luja (5).

 

 

makonda-tracker