zabaviće vas

Od američke urođenice koja obožava pčele do nominacije za Oskara: Životna priča Lili Gledstoun je uzbudljiva i nestvarna

0

Umalo da batali glumu kad je stigla ponuda koja se ne odbija 

ŽIVOTNA PRIČA LILI GLEDSTOUN
ŽIVOTNA PRIČA LILI GLEDSTOUN foto: EPA / ALLISON DINNER

Glumica Lili Gledstoun ušla je u istoriju Oskara nakon što je nominovana za glavnu žensku ulogu u filmu "Ubistva pod cvetnim mesecom". Ona je postala prva autohtona stanovnica Sjedinjenih Američkih Država, odnosno Indijanka, koja je nominovana za ovu prestižnu nagradu.

 

Ona se bori za nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu. Lili je tek četvrta autohtona stanovnica bilo kog područja nominovana za ovu nagradu, nakon Merl Oberon (1935), Keiše Kasl Hjuz (2003) i Jalice Aparicio (2018).

 

Gledstonova je odigrala ulogu Moli Burkhart u epskoj drami, adaptiranoj iz publicističke knjige novinara Dejvida Grana iz 2017. "Ubice cvetnog meseca" . Film je zvanično izašao prošlog oktobra.

 

 

Moli, žena iz nacije Osejdž, deo je porodice koja je ubijena zbog povezanosti sa naftom bogatim zemljama Oklahome. Njen muž, Ernest Burkhart (kojeg glumi Leonardo Dikaprio), deo je šeme u kojoj su mnogi članovi Molijeve porodice ubijeni zbog prava na naftu. Ostali članovi ansambla sa zvezdama su Robert De Niro, Džesi Plemons i Brendan Frejzer.

 

Zanimljivosti o Lili


Odrasla je u rezervatu Blekfit u Sijetlu. Gledstonova je poreklom iz Siksikaitsitapi i NiMiiPuu. U Bleksfitu je živela 11 godina, a onda se preselila u predgrađe Sijetla zbog loših materijalnih uslova života.

 

FILM SA DIKAPRIJOM JOJ JE PROMENIO ŽIVOT
FILM SA DIKAPRIJOM JOJ JE PROMENIO ŽIVOT foto: Stephen Lovekin / Shutterstock Editorial / Profimedia

 

Smatrali su da je život u predgrađu otuđujući u poređenju sa onim na koji su navikli u rezervatu.

 

Život u rezervatu uticao je na njihovu želju da budu glumci.

 

Gledstonova je postala prvi Indijanac koji je dobio predsedničku stipendiju nakon što se upisala na univerzitet 2004. godine. Ona je tamo studirala glumu i diplomirala je na indijanskim studijama.

 

Greg Džonson, jedan od njihovih instruktora u pozorištu Montana Repertoar, rekao je za UM:

 

LILI GLEDSTOUN JE NOMINOVANA ZA OSKARA
LILI GLEDSTOUN JE NOMINOVANA ZA OSKARA foto: EPA / ALLISON DINNER

 

- Na UM ima mnogo talentovane dece, ali ona je uvek bila izuzetna. Ona je apsolutno transcendentna glumica. Imali smo sreće što smo je zapazili.Mislim da će ona dobro podneti sve što prati glumački posao. Ona je usredsređena. Ona zna ko je ona i šta želi.

 

Leonardo Dikaprio ju je nazivao „srcem i dušom“ filma "Ubica cvetnog meseca". O njoj je pričao kao o svojoj zvezdi u retkom intervjuu za Entertainment Tonight.

 

- Osećao sam je u trenucima kako živi kao Moli. Ona je otelotvorila taj lik; ona je uzela dušu ove žene i prigrlila se u zajednicu Osejdž - rekao je on.  

 

Gledstonova je delila sličan osećaj njihovog radnog odnosa.

 

DIKAPRIJO JE BIO PONOSAN NA LILI I NJENO GLUMAČKO UMEĆE
DIKAPRIJO JE BIO PONOSAN NA LILI I NJENO GLUMAČKO UMEĆE foto: Andrew H. Walker / Shutterstock Editorial / Profimedia

 

- Prvog dana kada sam radila sa njim, ruke su mi se tresle, naravno, jer je to Leonardo Dikaprio. Ali nakon što sam prošala kroz te početne stresove, samo sam sedela preko puta jednog neverovatnog, velikodušnog, talentovanog, izuzetno talentovanog glumca - rekla je za ET. 

 

Gledstonova je bila na ivici da prekine glumačku karijeru zarad posla u Ministarstvu poljoprivrede Vašingtona. Inspirisana svojom strašću prema pčelama - na koje su negativno uticali azijski džinovski stršljeni, invazivna vrsta - počeli su da traže "sezonski posao analitike podataka" koji je pratio stršljene u državnom odeljenju.

 

 

Onda je dobila poziv da bude deo velikog filmskog projekta i tako je završila kao glavni lik u ovom sada već veoma popularnom filmu.

 

Otkako su "Ubice cvetnog meseca" prvi put premijerno prikazane na Filmskom festivalu u Kanu prošlog maja, stručnjaci za nagrade označili su Gledstonu kao glavnog kandidata za najbolju glumicu na Oskaru. 

 


 

makonda-tracker