klupko se odmotava

"Klinton ih voli mlade": Objavljen deo liste Džefrija Epstajna, a na njemu – političari i poznate ličnosti

1

Do javnosti je dospela prva serija dokumenata u vezi sa slučajem protiv Džefrija Epstajna, američkog finansijera i osuđenog seksualnog prestupnika, kome je suđeno i za podvođenje maloletnih lica

Džefri Epstajn ubio se 2019. u zatvoru
Džefri Epstajn ubio se 2019. u zatvorufoto: The Daytona Beach News-Journal/TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Stotine stranica nezapečaćenih dokumenata i tužbe povezane s optuženim i pokojnim Džefrijem Epstajnom, javno su objavljene, javlja CNN.


U pitanju je prva "tura" dokumenata koji su otpečaćeni prema sudskom nalogu od 18. decembra, a očekuje se još više u narednim nedeljama.


Dokumentacija, uključujući materijal koji tek treba da bude otpečaćen, sadržaće skoro 200 imena, uključujući i neke ljude koji su optužili Epstajna, istaknute poslovne ljude, političare...

Noćas je objavljena prva serija dokumenata, koja ne sadrži nikakva bombastična otkrića jer je veliki deo informacija u njima već objavljen u medijima, ali ovo je prvi put da vidimo da su imena tih ljudi prošla kroz pravni sistem u ovom slučaju.


Dokumenti potiču iz tužbe iz 2015. godine koje se tiču Epstajnove nekadašnje ljubavnice, Žislen Maksvel, koja se tereti da je omogućila seksualno zlostavljanje Virdžinije Gufre.

 

Bil Klinton pominje se u dokumentima o slučaju Džefrija Epstajna
Bil Klinton pominje se u dokumentima o slučaju Džefrija Epstajnafoto: Brynn Anderson / AFP / Profimedia

Prema pisanju NY Posta, jedna žrtva Džefrija Epstajna je svedočila da je Epstajn jednom izjavio da nekadašnji američki predsednik Bil Klinton "voli mlade".


Tu je i izjava Džoane Sjoberg, koja je opisala kako joj je britanski princ Endru u šali dodirivao grudi dok ju je fotografisao. U pitanju je žena koja je radila za Epstajna i rekla da ju je pritiskao da povremeno pruža erotske masaže.


Pored Klintona, pominje se i ime "kralja popa" Majkla Džeksona, za kog Sjobergova kaže da ga je upoznala, ali se ga nije masirala, a u dokumentima se navodi da je pevač posećao Epstajna u njegovom domu u Palm biču.

 

Majkl Džekson navodno je posećivao Epstajna
Majkl Džekson navodno je posećivao Epstajna foto: SPENCER WEINER / AFP / Profimedia

U papirima se pojavljuje i ime Dejvida Koperfilda, poznatog mađioničara, koji je navodno izvodio mađioničarske trikove na večeri kojoj je prisustvovala Džoana Sjoberg. On ju je, tvrdi ona, tada više puta pitao je li svesna da su "devojke plaćene da pronađu druge devojke".


Niko od pomenutih muškaraca nije optužen.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Epstajnova ucena i tama

 

makonda-tracker