poslednji pozdrav

Jedno mu je bilo veća kazna i od zatvora: Emotivno obraćanje Svetlane Bojković na komemoraciji Žarku Lauševiću

0

Legendarna glumica govorila je o prerano preminulom kolegi i istaknutom umetniku Žarku Lauševiću na komemoraciji povodom njegove smrti

Svetlana Ceca Bojković govorila je na komemoraciji Žarku Lauševiću
Svetlana Ceca Bojković govorila je na komemoraciji Žarku Lauševićufoto: Zorana Jevtić

U beogradskom Jugoslovenskom dramskom pozorištu danas u 11 sati počela je komemoracija povodom smrti Žarka Lauševića, jednog od najcenjenijih glumaca na našim prostorima.


Žarko Laušević je preminuo 15. novembra u 64. godini, nakon kratke i teške borbe protiv raka pluća, a u JDP-u su se okupili njegovi najbliži – supruga Anita i deca Asja, Dušan i Jana, kao i brojni prijatelji i kolege kako bi mu uputili poslednji pozdrav.


Mnogi čuveni glumci održali su govore u čast Lauševiću, a među njima i istaknuta dramska umetnica Svetlana Ceca Bojković.

Prvi veliki bljesak njegovog dara nastupio je sa prvom predstavom. Bilo je jasno da je rođen veliki glumac. Koban događaj mu je bespošteno promenio čitav život – podsetila je glumica.


Poznat je tragični slučaj kada je Laušević usmrtio dvojicu muškaraca, zbog čega je godinama bio iza rešetaka, o čemu je i sam pisao u svojim knjigama. Kako je Ceca Bojković napomenula, ona veruje da mu je upravo unutrašnja borba koju je potom vodio bila još jedna velika kazna – možda veća i od robije.

 

Komemoracija Žarku Lauševiću
Komemoracija Žarku Lauševićufoto: A.H./ATAImages

Usledila su suđenja, zatvor, možda je još veća kazna bila njegovo samoispitivanje. Tu tragediju, Žarko je ispisao u svoje četiri iskrene knjige, koje su dnevnik jedne robije. To su bili put i težnja ka sopstvenom iskupljenju – rekla je glumica.


Ona se osvrnula i na Lauševićev povratak u Srbiju i njegovom pozivu, kao i na poštovanje koje je uživao među kolegama.


– Posle mukotrpnog lutanja, slobode koja mu je data, vratio se da zablista u punom sjaju. Svi smo mu se divili, voleli ga i cenili. Dragi Žarko, duboko smo pogođeni tvojim odlaskom. Ispraćamo te sa tugom i velikim ljubavlju – zaključila je.

 

Pogledajte snimak obraćanja Cece Bojković.

 

 

 

makonda-tracker