"Moj dobri kume..."

"Došao jedan klinac, fino očešljan, s dioptrijom, rumen..." Dirljiv govor Mime Karadžića na komemoraciji Žarku Lauševiću

0

Milutina Mimu Karadžića, pored toga što su bili kolege, za Žarka Lauševića vezuje veliko prijateljstvo, a upravo mu je pokojni Lauš bio kum na venčanju

Milutin Mima Karadžić tokom govora na komemoraciji Žarku Lauševiću
Milutin Mima Karadžić tokom govora na komemoraciji Žarku Lauševićufoto: Zorana Jevtić

U beogradskom Jugoslovenskom dramskom pozorištu danas u 11 sati počela je komemoracija povodom smrti Žarka Lauševića, jednog od najcenjenijih glumaca na našim prostorima.


Žarko Laušević je preminuo 15. novembra u 64. godini, nakon kratke i teške borbbe protiv raka pluća, a u JDP-u su se okupili njegovi najbliži – supruga Anita i deca Asja, Dušan i Jana, kao i brojni prijatelji i kolege kako bi mu uputili poslednji pozdrav.


Više istaknutih dramskih umetnika obratilo se okupljenima, a jedan od najemotivnijih govora održao je Milutin Mima Karadžić, dugogodišnji prijatelj i kum pokojnog Žarka Lauševića.

Kad smo bili klinci, između ostalog, igrali smo se i pozorišta. Bilo je divno. Upoznali smo jednog starijeg druga zvao se Sloba Mijatović. Napravili smo pozorište "Dodest". Došao je jednog dana jedan klinac, fino očešljan sa velikom dioptrijom, rumen u obrazima. To je bio Žarko – rekao je Mima Karadžić s knedlom u grlu.


Posle je Sloba napravio predstavu o Marku Kraljeviću. Žarko je bio Šarac, a ja Buzdovan. Obišli smo celu Jugoslaviju. To pozorište "Dodest" je postao oizbiljno pozorište. Ah, govorili smo i poeziju. Obično bih ja Vita Ivanovića, a Žarko meni Lesa Ivanovića. Nema više ni Karibola, ni Šabana, nema ni lesa, ni Vita, a nema ni tebe, moj dobri Laćo. Moj dobri kume, putuj sa anđelima – završio je potreseni glumac.

 

Mima Karadžić drži govor na komemoraciji Žarku Lauševiću


Podsetimo, Mima i Žarko udarili su pečat na svoje prijateljstvo 1992. godine, kada se Karadžić oženio koleginicom Sunčicom Đurić. Njihov brak nije potrajao, ali je Mima Karadžić tada za kuma odabrao upravo Žarka Lauševića, jednog od svojih najboljih prijatelja.

 

Fotografije s komemoracije Žarku Lauševiću u JDP-u.

1 / 18 Foto: Zorana Jevtić

 

BONUS VIDEO

Inserti iz filmova i serija (Komemoracija Žarko Laušević)

 

makonda-tracker