oproštaj od velikog umetnika

Bol i BESKRAJNA tuga: Kolege i prijatelji na komemoraciji Žarku Lauševiću, supruga Anita i deca SLOMLJENI u prvom redu

0

Jugoslovensko dramsko pozorište bilo je malo da primi sve poštovaoce lika i dela Žarka Lauševića koji su se pojavili na njegovoj komemoraciji.

Komemoracija Žarku Lauševiću u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu
Komemoracija Žarku Lauševiću u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradufoto: Zorana Jevtić, Dragana Udovičić

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu održava se komemoracija povodom smrti glumca Žarka Lauševića.

 

Komemoracija u matičnom pozorištu proslavljenog glumca zakazana je za 11 časova,  a pojavile su se brojne kolege, prijatelji i poštovaoci njegovog lika i dela, ljudi s kojima je Žarko privatno bio blizak...

 

Njegove kolege održale su potresne govore i najemotivnijim rečima se prisetili i oprostili od velikog umetnika, kuma, oca, prijatelja...

 

Kum Žarka Lauševića, glumac Milutin Mima Karadžić, ujedno i njegov kolega, biće jedan od govornika na komemoraciji.

 

Među kolegama su se pojavili Dragan Bjelogrlić i Petar Božović, takođe govornici, kao i Milan Caci Mihailović, Aleksandar Srećković Kubura, Goran Jevtić, Rade Zelenović, Branka Pujić, Anđela Jovanović,  Irfan Mensur, Miodrag Krivokapić sa sinom,  glumcem, Bojanom Krivokapićem,  Voja Brajović sa suprugom i glumicom Milicom Mihailović, Branka Petrić, Radoš Bajić...

 

1 / 18 Foto: Zorana Jevtić

Na komemoraciju je došao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a od političara je tu i bivši premijer Srbije Zoran Živković. 

 

Na komemoraciji Žarku Lauševiću govoriće: Tamara Vučković Manojlović, Vida Ognjenović, Vojislav Brajović, Irfan Mensur, Svetlana Bojković, Milutin Karadžić, Dragan Bjelogrlić, Svetozar Cvetković, Milan Marić, Petar Božović.

 

Na video-bimu je prikazana retrospektiva najznačajnijih uloga Žarka Lauševića u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Emitovani su isečci iz predstava "Bal" iz 1988, "Pozorišne iluzije" iz 1991... Dok je salom odjekivao Žarkov glas, čuli su se i prikriveni jecaji i uzdisaji.

 

Komemoraciju je govorom otvorila Tamara Vučković Manojlović, upravnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

 

Tamara Vučković Manojlović
Tamara Vučković Manojlovićfoto: Zorana Jevtić

 Danas se opraštamo od našeg prijatelja, druga, kolege, glumca, našeg Žarka Lauševića. Prvi put je zaigrao na ovoj sceni 1981. u predstavi "Raskršće". Ovde je ostvario uloge u brojnim predstavama i svojim talentom, umećem i ulogama je obeležio taj period i istoriju JDP.  Ostavio je neizbrisiv trag u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji. Žarkov život bio je jedinstven, baš kao i njegov talenat. Napustio nas je 15. novembra 2023. Molim vas da mu minutom ćutanja odamo počast.

 

Skup je započet minutom ćutanja u čast glumcu.

 

Porodica Žarka Lauševića
Porodica Žarka Lauševićafoto: Zorana Jevtić

Velika sala JDP-a je ispunjena do poslednjeg mesta, a u prvom redu sedi supruga Žarka Lauševića Anita, sa decom.

 

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

 

Podsetimo, Žarko Laušević preminuo je 15. novembra usled teške bolesti u 63. godini.

 

Bonus video

Komemoracija Žarku Lauševiću

 

makonda-tracker