mala, ali upečatljiva

Sigurni smo da ga ovde niste primetili: Znate li koju ulogu je Žarko Laušević tumačio u kultnom filmu "Lepota poroka"?

0

Legendarni glumac ostavio je iza sebe veliki broj glavnih uloga, ali je bilo i onih koje su bile male, ali upečatljive

MALA ULOGA ŽARKA  LAUŠEVIĆA U FILMU LEPOTA POROKA
MALA ULOGA ŽARKA LAUŠEVIĆA U FILMU LEPOTA POROKAfoto: Damir Dervišagić

Film "Lepota poroka" je izašao 1986, a govori o mladom bračnom paru (Mira Furlan, Mima Karadžić) koji reši da promeni stil života. Oni su želeli da se iz divljine, krši i zabiti presele na primorje. 

 

Lepota i privlačnost poroka, pogotovo u konzervativnom okruženju kakvo je crnogorsko, nešto je što oduvek budi pažnju gledaoca. Radnja ovog filma je upravo takva, a ovaj film se i nakon skoro 4 decenije iznova i iznova rado gleda.

Ipak, ono što su retki primetili jeste mala, ali upečatljiva uloga glumca Žarka Lauševića. Žarko se pojavljuje kao statista sa zadatkom, u sceni u kojoj kamera snima širok kadar u trenutku kad bračni par luta i traži kuću kuma Žorža.

 

Laušević glumi momka koji stoji oslonjen na stub, a sličajni prolaznik mu prilazi da ga pita zna li gde je kuća kuma Žorža, na šta mu Laušević odgovara "pušti me jadan ne znam ko mi glavu nosi".

Ova njegova rečenica često je u godinama koje su usledile ponavljana, naročito među crnogorskim življem. Iako je bila mala, bila je upečatljiva i upamćena sve do dana današnjeg.

 

Od rane mladosti jasno je bilo da Žarko poseduje neverovatan talenat, a nakon uloge u "Progonu" i "Sivom domu" usledile su i mnoge druge u filmovima: "Oficir s ružom", "Dogodilo se na današnji dan", "Original falsifikata", "Kaži zašto me ostavi"... a za sve će njegovo lice biti prva asocijacija za Miloša Obilića zbog uloge srpskog viteza u "Boju na Kosovu".

 

Bonus video:

 

Poznati glumac o postavljanju granica 

 

makonda-tracker