Nesvakidašnji talenat pretočio je u ULOGE KOJE SE PAMTE: 5 filmova Žarka Lauševića koje MORATE da ODGLEDATE

0

Legendarni glumac preminio je nakon kraće bolesti, ali njegove uloge dugo će živeti i svedočiti o njegovom dramatičnom životu 

5 FILOVA ŽARKA LAUŠEVIĆA KOJE MORATE POGLEDATI
5 FILOVA ŽARKA LAUŠEVIĆA KOJE MORATE POGLEDATI foto: Antonio Ahel/ATAImages

Glumac Žarko Laušević preminuo je danas nakon kraće i teške bolesti. Njegova porodica, prijatelji i ljubitelji njegovog rada tuguju za jednim, mnogi bi rekli, prerano prekinutim životom.

 

Laušević je bio vrstan glumac, čije uloge se pamte i sigurno će živeti i još mnogo godina. Tokom svoje glumačke karijere postigao je ogroman uspeh, ali je imao nesreću, koja ga je koštala slobode, privatnosti, dela života.

 

Mnogi su ga smatrali velikim šmekerom, ne samo zbog uloge u istoimenom filmu, već i zbog toga što mnoge žene nisu mogle da odole njegovom šarmu.

 

 

Ukoliko ste i vi voleli Žarka Lauševića donosimo vam nekoliko filmova u kojima je tumačio uloge koje su ga proslavile. 

 

Šmeker (1986)

 

Uloga Pavla Ivkova koju je Žarko tumačio u filmu "Šmeker" jedna je od onih koje su definitivno obeležile njegovu karijeru. Radnja filma je smeštena na periferiji grada gde je prikazan život njega i njegove devojke. Nakon njegovog odlaska u vojsku ona čini sve da se promeni, pa se fotografiše naga za jedan časopis. On iznerviran beži iz bojske, dolazi ponovo na ulicu i tu se sreće i sa njom gde počinje njihova svađa. 

 

 

Nož (1999)

 

Film "Nož" još jedno je fimsko ostvarenje u kojem je Žarko sa glumicom Bojanom Maljević pokazao neosporan glumački talenat. U njemu se ističe besmisao etničkih podela i rešavanje problema nasiljem. Žarko, koji je tumači glavnu ulogu, kreće u potragu za svojim korenima i ne sluteći u kakvo zlo se upušta. Ipak, na kraju, shvata da je ljubav iznad svega. 

 

 

Oficir s ružom (1987)

 

Film je baziran na ljubavnom trouglu između mladog oficira, njegove devojke i mlade udovice. Neočekivano, oficir se zaljubljuje u Matildu, udovicu iz više klase čiji je muž radio za NOB. Ljubav počinje da se razvija obostrano, pa poručnik Horvat ostavlja svoju devojku i počinje da živi s Matildom. Nakon što Petar pogine obe žene ostaju same. 

 

 

Boj na Kosovu (1989)

 

Za ulogu koju je Žarko Laušević tumačio u kultnom filmu „Boj na Kosovu“ mnogi kažu da je njegova lična karta. Srpski knez Lazar Hrebeljanović 1389. godine odbija da se pokori turskom sultanu Muratu, koji sa velikom vojskom nadire prema Srbiji, da bi preko nje nastavio da osvaja Evropu.

Knez Lazar mu se suprotstvlja i 1389. godine bitka je završena bez pobednika - obe su vojske iskrvarile i posustale. Ginu i Lazar i Murat. Ali ipak, boj na Kosovu je dobijen - ne za srpsku državu koja je uskoro pala u turske ruke - već za Evropu, koju je telima svojih junaka spasila od prvog i najjačeg naleta turske najezde.

 

 

Kaži zašto me ostavi (1993)

 

U ovom filmu Žarko Laušević tumači glavni lik, Peđu, mladića koji živi u Beogradu. Dobija poziv za vojnu vežbu, ali završava na ratištu u Vukovaru. Nakon toga se vraća u Beograd, gde sreće devojku Veru, koju je upoznao u Vukovaru pod tragičnim okolnostima. On želi da sa njom ode u Pariz, ali se priča završava tragično, kad dolazi do tuče u jednom kafiću gde Marko, Peđin drug puca u njega i ubija ga.

 

Bonus video:

 

Nedavno je preminuo i čuveni pisac David Albahari

 

makonda-tracker