nezaboravan

"KO JE KO – videće se na Vidovdan!" 3 govora Miloša Obilića u "Boju na Kosovu" kojima je Žarko Laušević ušao u istoriju

0

Neke od najupečatljivijih monologa u čuvenom filmu imao je upravo Žarko Laušević

Žarko Laušević kao Miloš Obilić u filmu 'Boj na Kosovu'
Žarko Laušević kao Miloš Obilić u filmu "Boj na Kosovu"foto: Centar Film/YouTube Printscreen

Žarko Laušević, koji je danas preminuo posle kraće bolesti, ostavio je iza sebe veliki broj nezaboravnih uloga u nekim od najuspešnijih projekata na našim prostorima.


Ipak, za većinu će prva asocijacija na ime legendarnog glumca biti uloga srpskog viteza Miloša Obilića u filmu "Boj na Kosovu" iz 1989. godine, koji je režirao Zdravko Šotra.


Pored toga što mu je pripao jedan od najvažnijih likova i figura kosovskog mita, Laušević je imao čast da izgovori i neke od najupečatljivijih delova scenarija. Ovo su najčešće citirane replike Žarka Lauševića u "Boju na Kosovu".

3 govora Žarka Lauševića kao Miloša Obilića u filmu "Boj na Kosovu"
 

Govor Miloša Obilića kraj sultana Murata


"Neka od danas zna koji nije znao da Srbija nije ćilim, da Kosovo nije svileni jastuk. Srbi znaju za nešto skuplje od glave. Srbija nije šaka pirinča da je pozobe svaka vrana koje donese vetar."

 


Govor Miloša Obilića o srpskim vladarima


"Čitajući nenapisane knjige zaboravio si one napisane. A u tim si knjigama mogao da pročitaš da je pastir bio i dvaput kršteni, veliki župan srpski Stefan Nemanja. I njegov sin Stevan, Prvovenčani, kralj. I sveti Sava ravnoapostol, i Stefan Uroš drugi i kralj Milutin i Stefan Dušan Silni srpski car, mogao si da vidiš i da pročitaš da ti pastiri nisu gubili ovce, da srpski narod sa njima nije bio stado ovaca što blejeći ide na klanje, da su pred njima uzmicali i lavovi, pa bi na osnovu onoga što je bilo mogao da vidiš i ono što će biti. A biće... Biće da će se i danas na Kosovu naći pastir pred čijom će rukom ustuknuti onaj ko dosad ni pred kim nije ustuknuo... Neko će sunce, makar i kroz mnogo stotina godina, izgrejati i obasjati Srbiju ."

 

 

Govor na večeri kod kneza Lazara


"Moji dokazi nisu ovde. Moji su dokazi, čestiti kneže, na Kosovu. Ja ću se svojim dokazima dokazati. Zavetujem se pred ovim hlebom, pred ovim vinom, pred ovom živom slikom Isusa Hrista. Na Kosovu ću sutra ubiti Murata. Sutra će se svačiji trag, tvoj i moj pokazati na Kosovu kao po snegu. Ko je ko, videće se na Vidovdan. A tebi, kneže Lazare, i tebi kome je oblagao kod tebe, i vama gospodo srpski vitezovi, želim da kažem još jednu reč. I ti, kneže Lazare, i ti Vuče Brankoviću, i vi Stevane i Lazare Musiću, i vi Toplica Milane i Kosančić Ivane... i svi vi srpski vitezovi. I ja, zajedno sa vama. Kakvi budemo sutra, bićemo doveka."

 

 

BONUS VIDEO

Premijera filma Heroji Halijarda

 

makonda-tracker