istina ili legendarna priča?

U našu zemlju došao auto-stopom, pa zaigrao KOLO u sred Beograda: Nikad viđena De Nirova fotografija oduševila Srbiju

0

Jedan od legendarnih holivudskih glumaca davnih godina je posetio Srbiju i bio oduševljen mnogim stvarima koje je video 

Robert de Noro o poseti Srbiji 1976.
Robert de Noro o poseti Srbiji 1976.foto: AA / Abaca Press / Profimedia

Zahvaljujući prestižnom međunarodnom filmskom festivalu FEST, u drugoj polovini sedamdesetih godina Srbija je imala priliku da čak dva puta ugosti čuvenog glumca Roberta De Nira.

 

Jednom prilikom je promovisao klasik „Kum 2“, a drugi put je došao za takođe kultnu produkciju „Njujork, Njujork“.

 

Jednom prilikom on je otkrio da je Jugoslaviju upoznao kao student i da je ove krajeve posetio sa željom da vidi kako se živi u socijalizmu, piše časopis „Profil”. Sa grupom studenata je prvo otišao u Grčku, a potom nastavio na sever. Putovao je kroz Srbiju auto-stopom.

 

- Nisam imao novca, pa sam kamione zaustavljao na putu. Hteo sam da stignem u Beograd. Vozač kamiona me je odvezao do glavnog trga u Nišu i tamo me ostavio. Padala je kiša, padao je mrak, a ja sam se našao sam u nepoznatom gradu, usred noći. Ipak, želeo sam da osetim kako život pulsira u Nišu. Nisam se osećao drugačije od sveta oko sebe. Farmerke, majica, ranac na leđima, nešto novca u džepu… - ispričao je on, pa je dodao:

 

- Zaustavljao je ljude na ulici, nadajući se da će ga neko razumeti, ali – bilo je teško sa znanjem engleskog jezika u Nišu u to vreme. Onda je prolaznik odgovorio „O, da“, i laknulo mi je. Rekao sam mu da tražim prenoćište, ali da to ne bude u hotelu. Želim da vidim kako živiš. A u hotelima borave stranci. Odgovorio mi je „Dobro, dobro“ i pozvao me da pođem sa njim - ispričao je legendarni glumac.

 

 

Tada je srpska gostoprimljivost isplivala na površinu.

 

- Odveo me je u malu ulicu, stigli smo u zgradu, sasvim običan stan. Pojavili su se njegova žena i dvoje dece, pospani, tek ustali iz kreveta. „Ovo je moj stan, ovo su moja žena i deca. Možete prenoćiti kod nas, naći ćemo vam nešto za jelo.” Verovatno je na mom licu pročitao neku kombinaciju iznenađenja i zadovoljstva - priča glumac.

 

Čovek mu je ponudio da prenoći kod njega, dao mu večeru i ugostio ga baš domaćinski.

 

- Bio sam dirnut. Nisam očekivao da će me potpuni stranci tako prihvatiti. Čovek mi je rekao da se osećam kao kod kuće. Od tada je prošlo deset godina, a ja se još uvek sećam svega do detalja – rekao je on.

 

 

U to vreme nije mnogo ljudi znalo za ovog poznatog glumca. U stvari, De Niro tada nije bio poznat. Ipak, seljak Radovan Đokić nije mario ko je, već je jedino važno bilo da se pomogne čoveku u nevolji.

 

De Nira su ugostili u svom domu po srpskim običajima. Ljubazna porodica mu je dala sobu uprkos želji gosta da spava u štali. Proveli su tri dana u razgovoru sa osmehom, a De Niro im je pomagao u svakodnevnim poslovima.

 

Kad je bio spreman da krene, torba mu je bila napunjena domaćom pogačom i sirom, za put. Glumac je to zapamtio i godinama je o tome javno govorio. Posle godinu dana De Niro je posetio selo Čokot i Đokić. Bio je oduševljen što ih je ponovo video, a najviše se obradovao kada je ugledao kobilu po imenu Olga koju je odmah posetio.

 

Čuveni holivudski glumac bio je oduševljen Srbijom
Čuveni holivudski glumac bio je oduševljen Srbijomfoto: Profimedia

 

Prijatelji, koje je sudbina spojila na neobičan način, najviše su vremena provodili u bašti sa paradajzom. Glumac im je pomogao da uberu ovo povrće, a prema pričama meštana Čokota, najviše je voleo da jede paradajz sa pogačom i sirom. Posle tri dana Robert De Niro je otišao u Grčku, ali ga je u blizini sela opljačkao autostoper.

 

Kada se ponovo pojavio na njihovim vratima i objasnio šta mu se dogodilo, Radovan mu je dao novac da stigne na željeno odredište. Uprkos insistiranju da mu zauzvrat pokloni jednu od svojih kamera, Đokić to nije hteo prihvatiti rečima da će mu platiti kada bude imao novac. 

 

Robert de Niro je bio oduševljen gostoprimstvom Srba
Robert de Niro je bio oduševljen gostoprimstvom Srbafoto: EPA-EFE/Sebastien Nogier

 

Nekoliko godina kasnije, Đokići su videli De Nira na velikom platnu.

De Niro je u intervjuu za britanske medije objavio da je najveću nepravdu Srbima nanela Evropa, ali i ceo svet, kada je 1999. godine odlučeno da se bombarduje ova mala država.

 

Iako se nikada nije vratio u ovo malo selo nadomak Niša, De Niro je sa posebnim žarom govorio o Srbiji, srpskim običajima, gostoprimstvu i hrani. Posetio je Beograd kao gost FEST-a tokom 70-ih godina i mnogo puta je rekao da se i sam oseća Srbinom.

Bonus video:

 

Didi Džej kaže da je dovela Holivud u Srbiju, pogledajte o čemu je reč

 

makonda-tracker