bol za bolom

Lažni brak sa ženom, elektrošokovi i GODINE MUČENJA: Potresna ispovest prvog princa na svetu koji je priznao da je gej

0

Prvi član neke kraljevske porodice koji je rešio da kaže istinu o sebi i svojoj seksualnosti sada je podelio bolne detalje iz mladosti

Princ Manvendra u Nju Delhiju, na obeležavanju Međunarodnog dana kondoma
Princ Manvendra u Nju Delhiju, na obeležavanju Međunarodnog dana kondomafoto: EPA-EFE/HARISH TYAGI

Prvi otvoreno gej princ odlučio je da progovori o svojoj životnoj borbi i negativnim reakcijama porodice na to što on nije krio istinu o sebi.


Princ Manvendra Sing Gohil jedini je sin maharane Šri Ragubira Singjija Radžendrasingjija Sahiba i njegove supruge maharani Rukmini Devi. Rođen je u Adžmeru 1965. godine i mogući je očev naslednik na mestu maharane od Radžpiple.


Nakon što je 1971. godine vlada Indije "povukla priznanje" indijskih prinčeva, Manvendrin otac je izgubio titulu maharadže i godišnja primanja koja je dobijao od države, pa se porodica prilagodila novom režimu. Uskoro su živeli u novoj rezidenciji u Mumbaju, gde se Manvendra školovao u škotskoj školi.

 

  • Lažni i nekonzumirani brak


Kada je imao 20 godina, roditelji su mu dogovorili brak s princezom države Džabua Čandrikom Kumari. U tom trenutku, on se već borio sam sa sobom i spoznajom da ga privlače muškarci, ali se nadao da će to proći kad uđe u brak.


Mislio sam da će posle venčanja sve biti u redu, da ću biti sa ženom, da ćemo dobiti decu i da ću postati "normalan", da ću pronaći mir. Borio sam se i težio da budem "normalan". Nikada nisam znao, niko mi nije rekao da sam gej i da je to normalno, da se neće promeniti. Da je to ono što se zove homoseksualnost i da nije bolest – rekao je kasnije princ Manvendra.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by I.I.M.U.N. (@iimunofficial)


Strašno mi je žao što sam uništio Čandrikin život – kaže on. – Osećam se krivim, ali ja jednostavno nisam umeo bolje.


Kako je ispričao pre izvesnog vremena, to što se oženio bilo je "potpuna katastrofa" i umesto da samo jedna osoba bude nesrećna – nakon venčanja su to bile dve.


Posle godinu dana, Čandrika je podnela zahtev za razvod, a napisala je u jednom pismu da se "vraća u istom stanju u kom je otišla", čime je potvrdila da Manvendrin i njen brak nikad nije konzumiran.

 

Nakon deset teških godina, princ je 2002. doživeo nervni slom, posle kog je lekar saopštio Manvendrinu seksualnost njegovim roditeljima. Kako se ranije pisalo, oni su to prihvatili, ali su naredili sinu da se ne poverava više nikome.

 

 

  • Kako su roditelji pokušavali da "izleče" gej princa?


Međutim, kako je sada ispričao u intervjuu za Sky News, nije bilo tako. Princ sada tvrdi da su ga roditelji odveli na "terapiju konverzije", koja je imala za cilj da ga preobreti u heteroseksualnog muškarca, što mu je samo nanelo još bola.


To je bio apsolutni slučaj diskriminacije, narušavanja ljudskih prava, bio ja princ ili ne, roditelji nemaju pravo da podvrgnu svoju decu takvom mučenju – izjavio je Manvendra.


Kako tvrdi, njegovi roditelji išli su tako daleko da su planirali operaciju mozga i terapiju eletkrošokovima.


Srećom, po mene i njih, Američko psihijatrijsko udruženje kaže da homoseksualnost nije mentalni poremećaj, pa nisu uspeli u tome – laknulo je princu.

 


Princ Manvendra, inače, otvoreno govori o svojoj seksualnosti od 2006. godine, a njegova porodica je optužila da je naneo veliku sramotu svima u Radžpipli. To ga nije sprečilo da ispriča svetu istinu o sebi i onome što je doživeo, a Opri Vinfri je u intervjuu 2007. godine rekao da se ne kaje ni zbog čega.


Znao sam da me nikada neće prihvatiti takvim kakav jesam, ali sam znao i da više ne mogu da živim u laži – istakao je.


Danas je princ Manvendra istaknuti LGBT aktivista i osnivač fondacije Lakysha Trust, sa sedištem u Gudžaratu, radio je kao urednik časopisa Fun, igrao je u jednoj Bi-Bi-Sijevoj seriji, otvorio Euro Pride u Stokholmu...


Od 2013. godine princ je u braku s Amerikancem po imenu Sesil Ričardson.

 

 

BONUS VIDEO Novinar Milan Nikolić o položaju gej ljudi u Srbiji


 

makonda-tracker