pratio ju je bol

SVE njene ljubavi bile su tragične: Najlepša američka voditeljka prezivala se SAVIĆ, a stradala je na strašan način

1

U svojoj eri je bila jedno od omiljenih TV lica, a nakon bolnih ljubavi i dolaska mlađih i ambicioznih koleginica njena slava počela je da bledi. Skončala je sa svojim poslednjim ljubavnikom na strašan način. 

Glumica Sila En Vord u ulozi Džesike Savić u filmu 'Skoro zlatna: Priča Džesike Savić',
Glumica Sila En Vord u ulozi Džesike Savić u filmu "Skoro zlatna: Priča Džesike Savić",foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Američka televizijska voditeljka, novinarka i spikerka Džesika Savić bila je jedna od najzapaženijih na mreži NBC tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.


Miljenica publike radila je niz poslova pred kamerama i bila sve uspešnija kada je stradala 1983, sa svega 36 godina.


Rođena je 1. februara 1947. godine u Vilmingtonu, u Delaveru, kao najstarija ćerka Florens Goldberger i Dejvida Badija Savića, a preko oca je imala slovensko i jevrejsko poreklo.

 

Nakon što su Savići kupili prvi televizor 1954. godine, Džesika bi sedela i gledala televiziju s Badijem, određujući svoje interesovanje dok je mali čovek u kutiji pričao o strašnim događajima udaljenim od njihovog sveta – napisala je njena biografkinja Gvenda Bler.


Imala je svega 12 godina kada je izgubila oca, koji je bolovao od nefritisa, a porodica se potom preselila u Nju Džerzi. Celog života ju je navodno pratila tuga zbog Savićeve prerane smrti i trudila se u svojoj karijeri toliko baš zato što je želela da nekako kompenzuje ovaj gubitak.

Već u srednjoj školi je radila u tinejdžerskim emisijama na radiju, a potom je upisala Koledž Itaka u Njujorku, gde je studirala komunikacije. Kako je tvrdila, ova ustanova diskriminisala je žene i to ju je omelo u nameri da tokom sudija stekne iskustvo na televiziji. Zato se preselila u Ročester i počela da radi ispred kamere i snima reklame, ali se nije odrekla visokog obrazovanja, pa je 1968. stekla diplomu.


Uskoro je postala popularna disk-džokejka na radiju, a koristila je pseudonim Honeybee, odnosno – Pčelica.


Već godinu dana nakon diplomiranja, angažovala ju je stanica WCBC, što je bio veliki početak njene karijere, tokom koje je stigla do čuvenih vesti NBC News, a vodila je i poznatu emisiju Frontline.

Džesika se udavala dvaput, a njen prvi suprug bio je Melvin Korn, koji ju je ostavio posle 11 meseci, navodno zbog njenih problema s drogom. Drugi put se udala za doktora Donalda Pejna, svog ginekologa, s kojim je takođe ostala samo nekoliko meseci. Njen drugi suprug, koji se godinama borio protiv depresije i zavisnosti od narkotika, izvršio je samoubistvo, a Džesika ga je lično pronašla obešenog u njihovom domu.


Kako bi se što pre oporavila, vratila se na posao tri nedelje nakon Pejnove smrti, iako je bila u vrlo lošem stanju.

 

Godinama je imala vezu s prekidima i s direktorom vesti Ronom Keršoom, koji je i sam bio zavisnik od droge i fizički je zlostavljao Savićevu tokom njihove veze.


Prema nekim navodima, bila je biseksualka i imala romantične veze i sa ženama, a ove tvrdnje su njeni bližnji pokušali da ospore posle Džesikine smrti.

Kako je vreme prolazilo, pojavljivale su se jednako talentovane, profesionalne i lepe žene na televiziji, a s pojavom novih lica, slava Džesike Savić počela je da jenjava. NBC je pomerio fokus na njih, posebno na Koni Čang, a Džesika je uskoro uklonjena s mesta redovne spikerke nedeljnih vesti i dobila je manje važan segment.


Ona je bila sve zabrinutija za svoju karijeru, a 1983. dogodio se jedan od njenih najvećih incidenata otkad je bila ispred kamera. Dok je čitala vesti govorila je nejasno i odstupila od planiranog teksta, da bi nešto kasnije govorila bez problema. Ipak, to nije ućutkalo glasine da je koristila drogu na poslu, a naglasnije su bile tvrdnje da spikerka konzumira kokain.


Džesika je, međutim, za sve krivila teleprompter, a njen agent je rekao da je incident posledica upotrebe lekova protiv bolova koje je pila nakon operacije lica posle nesreće na brodu koju je doživela nešto ranije.

 

Navodno su njene kolege bile sve zabrinutije, a dopisnica NBC-ja Linda Elerbi je menadžment zamolila da interveniše uz reči:


Morate nešto da uradite. Ova žena je u nevolji.

Oni su joj odgovorili da se plaše da učine bilo šta i da strahuju da će Savićeva presuditi sebi.


Samo dvadeset dana nakon pomenutog incidenta, Džesika je bila na večeri s Martinom Fišbajnom, potpredsednikom Njujork posta. U tom trenutku bili su u vezi već nekoliko nedelja, a posle večere su doživeli saobraćajnu nesreću i upali u reku. Iako se automobil našao u plitkoj vodi, uskoro ga je duboko blato povuklo nadole i blokiralo vrata, a Džesika i Martin ostali su zarobljeni dok je voda punila vozilo.


Olupina automobila pronađena je kasnije te noći, a Martin, Džesika i njen kućni ljubimac Čevi pronađeni su mrtvi.


Kao uzrok smrti navedeno je utapanje, a voditeljka i njen partner nisu imali tragove droge u organizmu, kao i vrlo malo alkohola – popili su tek po pola čaše vina.

Porodica Džesike Savić i njeni prijatelji kasnije su tužili Njujork Post, čije osiguranje je pokrivalo Martinov iznajmljeni automobil, za odštetu zbog njene smrti, a na sudu im je dodeljeno osam miliona dolara.


Deo novca porodica je iskoristila za osnivanje stipendije za žene koje studiraju novinarstvo.

 

O životu poznate voditeljke snimljen je i film "Skoro zlatna: Priča Džesike Savić", u kom ju je igrala glumica Sila En Vord.

 

 

BONUS VIDEO: Emotivan snimak voditeljke

 

makonda-tracker