zanimljiv put

Najpoznatiju holivudsku negativku igrala je – SRPKINJA: Mnogi nisu spavali zbog njenih scena, a deo je filmske istorije

0

Malo je poznato da je u jednom od najuspešnijih filmova u istoriji igrala lepotica koja je u Holivud stigla iz Jugoslavije

foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia
foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Ljubitelji originalnih "Isterivača duhova", kultne naučnofantastične komedije iz 1984. godine, obožavali sui glavne junake i sa posebnim strahopoštovanjem gledali Gozer, glavnu negativku.


U pitanju je drevno i vrlo moćno biće iz druge dimenzije, zli bog drevnih Sumera koji dolazi u Njujork da uništi naš svet, a odigrala ga je žena prodornog pogleda i beskrajne prirodne lepote. Malo je poznato da je iza ovog lika – Jugoslovenka.


U pitanju je glumica Slavica Jovan, koja je ispred kamera prvi put stala u našoj zemlji, kao manekenka i glumica, posle čega se preselila u Los Anđeles.


Kako su pisali američki mediji, ulogu Gozer dobila je nakon što je na audicijama odigrala ovog biće kao "vanvremensku figuru i skoro arogantnu starorimsku caricu", gledajući na ljude kao na manje vredne.

 


Radili smo na njoj oko tri nedelje, a ta odeća je bila poput "čarape za telo", kako bi dala efekat nečega nalik na Gozerinu kožu. Morali su da mi je zašiju otpozadi, pa sam bila zaglavljena u ovoj odeći. Nije bilo preterano udobno, ali tako je moralo – izjavila je svojevremeno Slavica, kako je pisao Entertainment Weekly.

 

Slavica Jovan morala je da ustaje svakog jutra u četiri sata kako bi na vreme završila sa pripremom kostima za snimanje, što je podrazumevalo složenu frizuru i šminku koji su morali da budu dugotrajni i izdrže mnogo sati na setu.

 

Uz to, nosila je i crvena kontaktna sočiva, a pravila je pauze od po 45 minuta, posle čega bi joj ponovo zašivali kostim.

 

1 / 5 Foto: Movieclips, Youtube Printscreen


Što se tiče vratolomija koje smogledali u "Isterivačima duhova", Slavica je sama radila mnogo toga, uz, naravno, povremenu pomoć kaskadera.


Bila sam vrlo stidljiva, kao i uvek – rekla je svojevremeno glumica. – Zato se nisam preterano otvarala nekome posebno. Ali povremeno, dok sam bila na setu, u prolazu bi me zafrkavali. Rekli bi stvari kao "Kako opasna žena".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @movieverse


Zanimljivo je da je ova uloga pisana za muškarca i da ju je inspirisao Dejvid Bouvi. Nedavno je snimljen i nastavak "Isterivači duhova: Nasleđe" (2021), u kom je Slavičin lik nasledila američka glumica i režiserka Olivija Vajld.

 


Kako su svojevremeno pisali mediji, Slavica Jovan i daje živi u Los Anđelesu, a do danas se pojavila u deset ostvarenja. Među njima je horor "Kuća na ukletom brdu" iz 1999. godine, u kojoj je igrala pored Džefrija Raša, "Vitez pehara" (2015), u kom su igrali Kristijan Bejl i Kejt Blanšet, i "Dublerka" (1984) sa Melani Grifit.

 

 

makonda-tracker