NJEMU SE DIVI CEO SVET

"Kada umremo, nedostajemo onima koji nas vole..." Kijanu Rivs je OLIČENJE SKROMNOSTI i pored TRAGEDIJA koje je preživeo

1

On je najtužniji i najvoljeniji čovek Holivuda. Njegov život su od početka obeležavale tragedije, ali je uprkos svemu sačuvao svoju dobrotu i plemenitost.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kijanu Rivs je rođen 1964. u Bejrutu, majka mu je bila dizajnerka kostima, Britanka poreklom, a otac geolog, sa Havaja.

 

Glumac je već sa tri godine ostao bez oca koji je bio heroinski zavisnik i napustio je porodicu, pa se majka udavala naredna tri puta, što je za Rivsa značilo stalno menjanje adresa i srednjih škola.

 

Jedna od zanimljivosti njegovog života je da zbog disleksije nikada nije maturirao, ali je danas jako dobar čitač.

 

Sa samo devet godina je počeo da glumi u pozorištu, a zbog svoje egzotične lepote (otac mu je imao i kineske krvi), bio je angažovan u brojnim reklamama, te je njegov talenat došao da pravih ljudi.

Prvu zapaženu ulogu ostvario je u filmovima Na obali reke i komediji Bill & Ted’s Excellent Adventure. Usledio je Moj privatni Ajdaho, no u orbitu ga je izbacio akcioni triler Brzina iz 1994. godine u kom je razvio posebnu glumačku hemiju sa Sandrom Bulok.

 

Najveću slavu je stekao ulogom u jednom od najvećih filmskih projekata naučne fantastike, Matrix, iz 1999. godine.

 

Kijanu Rivs je prilično skroman, ne voli popularnost i jako je neposredan. Kada su ga pitali šta je za njega sreća, on je odgovorio:

 

- Ležati u krevetu sa svojom ljubavi, voziti bicikl, baviti se sportom, provoditi vreme s prijateljima, razgovarati, učiti… Zemlja, pesak, porodica s čašom vina i izvrsnom hranom, srećna vest, polet, požuda. Volim da budem u pustinji, u prirodi i da provodim vreme na izvanrednim mestima u prirodi, da visim s drveta ili da se valjam po zemlji, družim se sa svojom porodicom i svojim sestrama.

 

Njegov najbolji prijatelj se predozirao 1993. i to je Kijanu jako teško podneo, nikada se nije pomirio sa tim gubitkom.

 

Međutim, 1998. glumac upoznaje ljubav svog života, mladu glumicu Dženifer Sajm, ona je već sledeće godine ostala trudna ali je u osmom mesecu trudnoće izgubila bebu. Njihova veza se tada raspala, ali su ostali jako dobri prijatelji.

Sledeća tragedija koja je obeležila slavnog glumca jeste da se Dženifer nakon gubitka odala porocima i poginula u saobraćajnoj nesreći vraćajući se sa jedne žurke.

 

Kijanu je nakon njene smrti bio potpuno skrhan, odložio je sva snimanja, a godinama posle govorio je kako zbog svega što je proživeo ne želi ozbiljnu vezu ni decu.

 

Ipak, 2019. godine je otpočeo vezu sa umetnicom Aleksandrom Grant.

 

Tragedijama nije kraj. Kijanu je saznao da je njegova sestra teško obolela od leukemije. On je postao njen staratelj i tokom lečenja koje trajalo celu deceniju, nebrojeno mnogo puta je donirao sredstva dečijim bolnicama i organizacijama za borbu protiv raka.

 

Kijanu Rivs je poznat kao humanitarac. Više puta se odricao dela honorara kako bi doveli neka veća imena u projekat, a svi koji su sarađivali sa njim kažu da je jedan od najskromnijih i najprijatnijih ljudi. 

Njegovo bogatstvo se procenjuje na više od 360 miliona dolara, ali i pored toga, on ne živi u vili, nema telohranitelje, vozi se metroom. Internetom i sada kruži fotografija kako Rivs sedi na pločniku i druži se sa beskućnikom.

 

Uvek je divno upoznavati žene, s tajnovitošću i radošću i dubinom. Uspete li da nasmejete ženu, videćete nešto najlepše što postoji na Božjoj zemlji.

Ne postoji dovoljno dugačak tekst koji može opisati ovog glumca i svu njegovu plemenitost, a u jednoj emisiji na pitanje šta misli da će se dogoditi kada umremo, odgovorio je:

 

- Znam da ćemo nedostajati onima koji nas vole. 

 

 

makonda-tracker