tuga se osećala u vazduhu

Ćerke su nosile kovčeg, kolena su im klecala uz zvuke jedne posebne pesme: Legendarna Džejn Birkin sahranjena u Parizu

0

Služba u čast pokojne pevačice održana je samo za odrđen krug ljudi koji su bili pozvani u u gradskoj crkvi Svetog Roka,

foto: EPA / Mohammed Badra
foto: EPA / Mohammed Badra

Legendarna ikona modne kulture Džejn Birkin preminula je pre nekoliko dana, a danas su se stotine obožavatelja okupile kako bi se sa filmskim legendama i članovima porodice oprostile od glumice i pevačice rođene u Britaniji.

 

Džejn Birkin je sahranjena na privatnoj sahrani u ponedeljak u Parizu, a svi okupljeni mogli su da gledaju ovu ceremoniju koja je emitovana na ulici ispred crkve. 

 

Njen kovčeg unele su u crkvu Saint-Roch u Parizu njene ćerke Šarlot Genzbur i Lu Dojon – obe takođe proslavljene pevačice i glumci – dok se napolju okupio ogroman broj obožavalaca.

 

 

Ceremoniji su prisustvovale francuske filmske legende kao što su Katarin Denev, Kjara Mastrojani i Izabel Aper. Njima su se pridružile prva dama Francuske Brižit Makron i ministarka kulture Rima Abdul Malak.

 

Birkinove pesme, uključujući "La Javanaise", puštale su se preko zvučnika širom prvog pariskog okruga.

 

Birkin je postala slavna zahvaljujući turbulentnoj vezi sa legendarnim pevačem i piscem tekstova Seržom Genzburom. Cveće koje je prekrivalo trg ispred crkve bilo je dokaz naklonosti sa kojom je Birkin doživljavana u Francuskoj.

 

Porodica je jasno stavila do znanja da je pristup crkvi rezervisan za blisku porodicu i prijatelje, ali je napolju postavljen ogroman ekran kako bi šira javnost mogla da prati ceremoniju.

 

1 / 6 Foto: EPA / Mohammed Badra

 

Šarlot Genzbur je odala počast svojoj majci dok se obraćala skupštini rekavši:

 

- Sada sam siroče - izgovorila je drhtavim glasom.

 

Njen otac Serž Genzbur umro je 1991.

 

- Već osećam prazninu koju je ostavila za sobom, ona je moja mama, naša mama - dodala je.

 

Mnogima od stotina okupljenih napolju suze su bile u očima. Mari-Pjer Frapart (63) rekla je da je „došla da oda počast našoj maloj Engleskinji".

 

Sahranjena legendarna Džejn Birkin
Sahranjena legendarna Džejn Birkin foto: Jean Adda / AFP / Profimedia

 

Birkin, koja je poslednjih godina patila od zdravstvenih problema zbog kojih je morala da otkaže koncerte, pronađena je mrtva u svom domu u Parizu 16. jula. 

 

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji se trenutno nalazi u Novoj Kaledoniji, nazvao je Birkinovu "potpunim umetnikom" koji je "pevao najlepše reči na našem jeziku".

 

 

makonda-tracker