nasledile su najlepše od nje

Jedna je imala čudan odnos sa ocem, druga je STRADALA na strašan način: Znate li ko su ćerke slavne Džejn Birkin?

0

Slavna Džejn Birkin dobila je troje dece, a pre deset godina je izgubila najstariju ćerku, koja se godinama borila protiv svojih demona. Iza sebe je ostavila dve mlađe, koje su pošle njenim stopama, a starija od njih je velika zvezda.

Džejn Birkin u filmu 'Don Juan ou Si Don Juan était une femme...' (1973)
Džejn Birkin u filmu "Don Juan ou Si Don Juan était une femme..." (1973)foto: Cocinor / Filmsonor Marceau / Fi / AFP / Profimedia

Proslavljena engleska pevačica i glumica Džejn Birkin, koja je preminula juče u Francuskoj u 77. godini, napoznatija je po brojnim filmovima i muzičkim albumima koje je ostavila iza sebe.


Ljubitelji mode znaju je i vole i kao inspiraciju za torbu modne kuće Hermès nazvanu po njoj Birkin, i dalje najskuplju tašnu na svetu, a dobro je poznata i njena ljubavna priča sa čuvenim francuskim umetnikom Seržom Gensburom.

 

  • Šarlot Gensbur, najpoznatija ćerka Džejn Birkin


Džejn Birkin možda vam je poznata i kao majka glumice Šarlot Gensbur, rođene na vrhuncu slave njenih roditelja. Šarlot je na rođenju dobila prezime Gensbur, očevo umetničko, ali je po napunjenih 18 godina promenila prezime u njegovo pravo – Ginsburg.

 

Šarlot Gensbur na Američkom filmskom festivalu u Dovilu
Šarlot Gensbur na Američkom filmskom festivalu u Dovilufoto: EPA-EFE/FRANCK CASTEL

Odrastala je na filmskom setu, budući da su joj roditelji bili vrlo cenjeni i angažovano u filmskoj industriji, pa je rano pokazala interesovanje za glumu. Jednom prilikom je izjavila da ju je majka "pogurala" u taj svet, uverena da će Šarlot biti izvrsna glumica i da je to njena želja, pa ju je ohrabrila da igra ćerku lika koji je Katrin Denev igrala u filmu Paroles et Musique (1984).

 

Već dve godine kasnije, Šarlot je osvojila nagradu Cezar kao mlada glumica koja najviše obećava, a uskoro je igrala u filmu koji je režirao njen otac.

 

 

U pitanju je kontroverzno ostvarenje "Šarlot zauvek", o čoveku koji razvija incestuozna osećanja prema svojoj ćerki nakon smrti supruge, a njenog oca igrao je, pogađate, Serž Gensbur. Film se, zapravo bavio kontroverzom nastalom nakon što je Šarlot dve godine ranije objavila sa ocem pop pesmu Lemon Incest, sa sličnom temom.


Zabeležila je potom Šarlot Gensbur niz uspešnih uloga, desetina rola koje su je svrstale u najbolje glumice današnjice i donele joj brojna priznanja. U poslednje vreme je najcenjenija zbog svojih uloga u filmovima Larsa fon Trira, poput "Nimfomanke", "Antihrista" i "Melanholije".

 


Ona je majka troje dece, koje je dobila s francusko-izraelskim režiserom i glumcem Ivanom Atalom, za kog je istakla da nikada neće postati njen suprug pred zakonom i s kojim je još od 1991. godine.

 

  • Prvo dete Džejn Birkin završilo je život tragično


Ipak, Šarlot Gensbur nije jedina ćerka Džejn Birkin, koja je triput postala majka, a doživela je najveći roditeljski bol – jednu ćerku je sahranila.

 

Šarlot je, zapravo, njeno drugo dete, a prvo je Kejt Beri, koju je Birkinova dobila s kompozitorom Džonom Berijem, čuvenim po svom radu na muzici za filmove o Džejmsu Bondu. Džejn i Džon bili su u braku od 1965. do 1969. godine, a ćerku su dobili posle dve godine braka.

 


Nakon razvoda roditelja, Kejt se s majkom preselila iz Engleske u Francusku, a uskoro su je zajedno podizali i vaspitavali Džejn i njen novi partner Serž Gensbur. Biološkog oca nije viđala, niti se čula s njim, a ponovo su uspostavili kontakt tek nakon što je njena majka raskinula sa Seržom 1980. godine.


Nasledivši umetničku crtu od roditelja, Kejt je postala uspešna fotografkinja, poznata po intimnim portretima poznatih ličnosti, a ona je autorka fotografije Karle Bruni koja je krasila njen debitantski album Quelqu'un m'a dit. Dobila je jedno dete, sina Romana, s nekadašnjim partnerom Paskalom Huonom de Kermadekom.

 


Dok je gradila uspešnu karijeru, Kejt Beri se borila protiv zavisnosti od droge i alkohola godinama, a prve probleme imala je još kao tinejdžerka. Nije uspevala da im umakne, a svemu se pridružila i depresija, koja ju je slomila. Izvršila je samoubistvo skokom sa četvrtog sprata svog stana u Parizu 2013. godine, a njena polusestra Šarlot Gensbur kasnije je tvrdila da se Kejt nije sama bacila već je u pitanju bio nesrećan splet okolnosti.

 

  • Najmlađa ćerka Džejn Birkin takođe je glumica i pevačica


Treća ćerka Džejn Birkin je Lu Doalon, koju je engleska pevačica i glumica dobila tokom ljubavi s francuskim režiserom Žakom Doalonom.

 

 

Njoj je, zanimljivo, kum bio Serž Gensbur, Džejnin bivši partner, koji je Birkinovoj nakon porođaja poslao ogromnu kutiju dečije odeće s karticom na kojoj je pisalo Papa Deux.


Lu je, kao i njena majka i polusestra Šarlot, pevačica i glumica, a bavi se i likovnom umetnošću. Jedna je od najglasnijih žena u Francuskoj na temu abortusa kao prava svih žena, a otvoreno je govorila i prekidima trudnoće koje je sama imala.

 

 

Majka je dvojice sinova, koje je dobila s muzičkom zvezdom Tomasom Džonom Mičelom i ilustratorom Stefanom Manelom.

 

 

makonda-tracker