zanimljivo

Zašto na Vimbldonu mora da se nosi belo? Žabur izbačena s terena zbog crne odeće, Federeru zamerili narandžasti đon

0

Pred finale Vimbldona, teniserka Ons Žabur zamoljena je na napusti teren i presvuče se jer je na zagrevanje došla u crnoj opremi. Zbog čega Vimbldon toliko insisistira na svom pravilu o isključivo beloj odeći i obući?

Ons Žabur u finalu Vimbldona 2023.
Ons Žabur u finalu Vimbldona 2023.foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Tuniska teniserka Ons Žabur, finalistkinja ovogodišnjeg Vimbldona, bila je u centru mini-skandala na dan ženskog finala prestižnog turnira u Londonu.


Sportistkinja koja je bila velika favoritkinja u meču protiv češke igračice Markete Vondroušove i ima iz meča u meč naklonost publike bila je, naime, zamoljena da napusti teren nakon što je stigla na zagrevanje.


I sam početak finala bio je odložen jer se čekala Ons Žabur, a razlog je – njena odeća.

 

  • Zašto je Ons Žabur isterana s terena na Vimbldonu?


Teniserka je, naime, izašla u crnoj opremi, a na Vimbldonu važi pravilo da svi igrači nose belo od trenutka kada stupe na teren, makar i na zagrevanje

 

Slavna Kris Evert složila se sa organizatorima, koji su Ons vratili da se presvuče u belo.

 

1 / 6 Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

.
Vimbldon je najstariji i najprestižniji od četiri grend slema, a kao takav on je u mnogočemu "opsednut" tradicijom. I ženska i muška takmičenja nazivaju se "džentlmenskim" i "damskim", tu je i "kraljevska loža" koja je od 1922. rezervisana za pripadnike britanske kraljevske porodice, zatim ima Vimbldon i slavni Centralni teren, koji i dalje odoleva reklamama...


Najviše se, svakako, priča o tradicionalnom vimbldonskom dres kodu, koji nalaže da svi učesnici nose potpuno belu opremu. Zbog čega se toliko insistira na ovom pravilu?

 

Češka teniserka Marketa Vodroušova je pobednica ovogodišnjeg Vimbldona
Češka teniserka Marketa Vodroušova je pobednica ovogodišnjeg Vimbldonafoto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN
  • Zašto na Vimbldonu mora da se nosi belo?


Najkraći odgovor glasi – zato što tako stoji u kodeksu oblačenja.


Međutim, to što je napisano u kodeksu tu ima dublji razlog – kada je on napisan tokom osamdesetih godina 19. veka, mrlje od znoja su smatrane toliko neprikladnim i neatraktivnim da je odlučeno da se nosi belo kako bi se umanjila njihova vidljivost. Znoj je, naime, vidljiviji na šarenoj i tkanini u boji, pa je odabrano belo kao obaveza svakog igrača.

 

Zanimljivo je da je ovo jednostavno pravilo umelo često da naljuti učesnike turnira.

 

Novak đoković uvek dosledno poštuje pravilo o nošenju bele boje na Vimbldonu
Novak đoković uvek dosledno poštuje pravilo o nošenju bele boje na Vimbldonufoto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Tako je teniska superzvezda Andre Agasi odbio da igra na Vimbldonu od 1988. do 1990, delimično i zato što ga je ova tradicija sprečavala da nosi odeću u kojoj se osećao najprijatnije i koja je bila deo njegovog imidža.


Čak ni Rože Federer, koji je toliko voljen i cenjen u Britaniji, nije bio iznad pravila, pa mu je 2013. godine zamereno to što je nosio bele patike s narandžastim đonom i morao je da ih zameni u sledećem meču.


I Martina Navratilova jednom prilikom se požalila da su organizatori turnira "otišli predaleko" kada su joj zamerili zbog toga što je nosila suknju s plavim prugama.

 

I Karlos Alkaraz nosi isključivo belo na Vimbldonu
I Karlos Alkaraz nosi isključivo belo na Vimbldonufoto: EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Budući da otpor najvećih zvezda u istoriji tenisa nije dao rezultate, verovatno će ovo pravilo još dugo, dugo biti nešto što se na Vimbldonu podrazumeva.

 

 

makonda-tracker