potiče iz sportske porodice

9 meseci nakon rođenja ćerke postigla je čudo na Vimbldonu: Ko je teniserka o kojoj danas bruji čitav SVET?

0

Elina Svitolina je tenis počela da igra sa pet godina kako bi privukla pažnju oca.

Elina Svitolina danas je pobedila prvu igračicu sveta.
Elina Svitolina danas je pobedila prvu igračicu sveta.foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Ukrajinska teniserka Elina Svitolina je pobedom od 2:1 u setovima izbacila najbolju teniserku sveta Igu Švojntek na Vimbldonu i plasirala se u polufinale.

 

Mlada teniserka je od početka ovog takmičenja punila novinske stupce zbog svoje odluke da se ne rukuje sa beloruskim i ruskim teniserkama, a nakon pobede nad Viktorijom Azarenkom, podelial je svoje iskrene misli.


- Razmišljala sam da kod kuće ima mnogo ljudi koji gledaju i navijaju za mene – ispričala je Elina.


- Znam koliko im to znači svaki trenutak sreće. Samo sam razmišljala da je teško vreme u Ukrajini, a ja sam ovde i igram pred vama. Ne mogu da se žalim, samo moram da se borim i pokušam da osvojim svaki poen. Na kraju, evo me, pobedila sam.

Pobedu nad Azarenkom je nazvala najsrećnijim momentom u životu nakon rođenja ćerke. Onda možemo da zamislimo kakva su njena osećanja sada kada se plasirala u polufinale Vimbldona. 

 

  • Potiče iz sportske porodice

 

Elina Svitolina je rođena 12. septembra 1994. godien u Odesi, a u Harkov se preseila kada je imala 13 godina.

 

Ona i dalje živi u Odesi, ali ima i imovinu u Londonu, u blizini "All England Cluba" gde se održava Vimbldon.

 

Elina dolazi iz sportske porodice: njen otac Mihailo Svitolin je bivši rvač, a majka Olena Svitolin je bivša takmičarka u veslanju.

Svitolin brat Julijan je nakratko bio peti najbolji teniser Ukrajine, a  sada je profesionalni teniski trener (sestra mu je bila prvi klijent).

 

  • Tenis je počela da igra sa pet godina

 

Kako je Elina jednom prilikom izjavila, tenis je počela da igra sa pet godina i to ne zato što ga je volela, već zato što je njen brat bio odličan i mislila je da bi to bio dobar način da privuče pažnju svog oca. 

 

Profesionalnu karijeru je započela 2010. godine i do sada je osvojila 13 turnira. Njen najbolji plasman na VTA listi je treće mesto.

 

  • Udata za francuskog tenisera

 

Ona se 2021. godine udala za francuskog tenisera Gaela Monfilsa i sa njim ima ćerku Skai.

Pet meseci nakon rođenja ćerkice 15. oktobra prošle godine, Svitolina se vratila profesionalnoj karijeri i takmičila se na Otvorenom prvenstvu Čarlstonu. 

 

A mesec dana kasnije osvojila svoju prvu titulu otkad je postala majka.


U međuvremenu, Monfils je tata "sa punim radnim vremenom", iako ima pomoć.

- Želi da se vratim jer je stvarno umoran (rekla je kroz smeh - našalila se Elina i podelila da mu u odgajanju ćerkice pomažu njegova i njena mama.

 

O povratku tenisu ubrzo nakon rođenja ćerkice, Elina kaže:


- Htela sam da se vratim malo kasnije. Imala sam neke druge ciljeve, svoje lične ciljeve - otkrila je ona.

- Ali onda kada sam počela da treniram, mnogi ljudi, kao, na primer, neki treneri iz Gaelovog tima, moji treneri i neki treneri u klubu koji su me videli kako igram, rekli su: Igraš neverovatno, trebalo bi da se vratiš ranije - ispričala je dodajući da se sve poklopilo, da je njeno telo bilo spremno da se vrati profesionalnoj karijeri. 

 

makonda-tracker