LEPA, BOGATA, NESREĆNA

Nazivali su je "ledenom kraljicom", detinjstvo joj NIJE BILO LAKO: Životnu priču Marije Šarapove svako treba da pročita

0

Sa samo 3 godine prvi put je uzela reket u ruke. To je bio početak pakla i raja, sreće i tuge, bogatstva i nezadovoljstva 

foto: EPA / ERIC THAYER
foto: EPA / ERIC THAYER

Proslavljena ruska teniserka Marija Šarapova godinama je bila jedno od najzvučnijih imena svetskog tenisa. Njenu karijeru pratile su devojčice u svim krajevima sveta maštajući da jednom budu kao ona, ali i poznate svetske zvezde.

 

Osim odlične igre Mariju je krasila i neobična lepota pred kojom su mnogi muškarci ostajali bez daha. Ipak, ona je bila usresređena na karijeru, a s obzirom da joj je otac bio uvek "za petama" nije imala mnogo prostora da eksperimentiše u ljubavi.

 

Životna priča Marije Šarapove protkana je do bola teškim trenucima, ali i uspesima, medaljama i bogatstvom. Ipak, ponekad ni to nije dovoljno za sreću, već je ona u nekim potpuno drugim stvarima.

 

 

Marijino detinjstvo nije bilo nimalo bezbrižno. Kao mala je bila toliko problematično dete da je to išlo do nivoa disfunkcionalnog. Njeni roditelji Juri i Jelena pobegli su iz Černobilja i preselili se u Sibir malo pre njenog rođenja 1987. godine.

 

Kao devojčica od 3 godine pokazala je sposobnost izuzetne koordinacije pokreta zbog čega njen otac, koji je i sam bio sportista, odlučuje da je upiše na tenis. Terao ju je da vežba do granica iznemoglosti, stalno joj je govorio da će joj se sve to jednom isplatiti, a zapravo je on taj koji je u njoj video kartu za bogatstvo.

 

Marija Šarapova je imala težak put do uspeha
Marija Šarapova je imala težak put do uspeha foto: Profimedia

 

Kad je napunila 6 godina, preselio se sa njom na Floridu, gde su bili najbolji teniski treneri i tako je na dve godine razdvojio od majke, jer nisu imali novčanih sredstava da se presele svi troje.

 

Razdovojenost od majke joj je jako teško pala, pa se često povlačila u sebe, bila je mrzovoljna i nije želela da se druži sa ostalom decom. Takođe, deca su je donekle odbacivala, neki zato što je bila najbolja sportistkinja u školi, drugi jer nije bila bogata kao oni, a treći jer nije bila tipično dete, već je u sebi nosila neku divlju energiju.

 

I pored svega toga otac nije imao prema njoj milosti. Terao ju je da vežba sve dok joj ruke ne postanu potpuno prekrivene žuljevima od teškog reketa, a vikao na nju kada nije mogla da uradi ono što je on zamislio.

 

 

Ipak, njegove metode su rezultirale uspehom. Kad je imala samo 9 godina, Marija je osvojila ženski turnir za mlađe od 16 godina i bogatstvo je već bilo na vidiku. Uskoro je osvojila i Vimbldon, a Juri je odmah prodao njihovu kuću na Floridi i kupio vilu, a skromni auto zamenio luksuznom limuzinom.

 

To je bila cena svih onih napornih godina, godina koje je Marija umesto u igri provela radeći teške vežbe, držeći teniski reket i po nekoliko sati dnevno u rukama.

 

Marija je izrasla u prelepu devojčicu, a kako je sazrevala interesovanje za nju postajalo je sve veće i veće. Mnogi su mislili da Šarapova živi najlepši san - našla se na naslovnici slavnog Vog-a, kupovala u najskupljim radnjama, povezivali su je sa najpoznatijih, neverovatno bogatim muškarcima.

 

Marija Šaropović dobila sina sa milionerom s kojim je u vezi 4 godine
Marija Šaropović dobila sina sa milionerom s kojim je u vezi 4 godine foto: Profimedia

 

Ipak, iza uspeha, slave i sreće krila se tužna devojka koja je potpuno finansijski zavisila od svog oca koji se proglasio njenim menadžerom i koji joj je sve do zadnjeg dinara koji zaradi uzimao. Pohlepa ga je toliko zaslepela da nije video da uništava svoje dete.

 

Zbog svega toga usledio je razvod od supruge, Marijine majke, a on je imao toliki uticaj na nju da je Marija bila ljuta na svoju majku. Uprkos uspesima koje je nizala i bogatstvu koje je samo raslo, ona se promenila na gore.

 

Umesto zadovoljstva osećala je strah, nezadovoljstvo, nemir. Povlačila se u sebe, nije želela da komunicira sa ostatkom sveta.  2004. godine doživela je udarac od koga se nikada nije oporavila, uspeh teniserke Serene Vilijams, koja ju je, iako je Marija bila najbolja teniserka sveta, pobedila uzastopno čak 18 puta. 

 

 

Tada je iz Marije izašlo ono najgore - na sva zvona je optuživala Serenu za vezu sa svojim trenerom, koji je bio oženjen i imao dvoje dece. Ni godine prepucavanja i teških uvreda nisu sprečile Serenu da ponovo "ponizi" Mariju na terenu, a tu je i poslednji potez kojim ju je Vilijamsova dokrajčila - kada je objavljena vest da je Šarapova pala na doping testu, Serena je ironično objavila fotografiju na kojoj pozira u blizini apoteke.

 

Bilo je to poniženje koje ju je povelo na dno. Tim povodom Marija se oglasila za svetske medije i pokušala je da skine ljagu sa svog imena.

 

- Tokom duge karijere bila sam otvorena i iskrena za mnoge stvari. Napravila sam veliku grešku. Izneverila sam moje navijače. Izneverila sam sport kojim se bavim od svoje četvrte godine - rekla je Šarapova.

 

Marija Šarapova je pala na doping testu i tada njena karijera kreće nizbrdo
Marija Šarapova je pala na doping testu i tada njena karijera kreće nizbrdofoto: Michael TRAN / AFP / Profimedia

 

Ona je otkrila da je 10 godina koristila doping meldonijum dok je on bio legalan. Pravila su se pormenila i Marija je tokom Australijan opena pala na testu.

 

- Medikament meldonijum počela sam da koristim dok je još bio na listi dozvoljenih supstanci, a nisam znala da su se pravila promenila u 2016. godini i da je to postalo nedozvoljeno sredstvo. Snosiću posledice. Neću da završim karijeru na ovaj način. Iskreno se nadam da će mi biti data druga šansa. Nikoga ne mogu da krivim. Na kraju dana sve što uradite je vaša greška. Ne znam kad bih mogla da se vratim sve zavisi od toga koliko bude trajao proces - dodala je ona i detaljnije razjasnila situaciju.

 

 

Šarapova je koristila ovaj vid dopinga kako bi izlečila brojne povrede uključujući i nedostatak magnezijuma, nepravilne EKG rezultate.

 

Nekadašnja svetska broj jedan u karijeri je osvojila 35 titula u singlu, od čega pet Gren slem trofeja. Dva puta je osvajala Rolan Garos, a po jednom Vimbldon, Australijan Open i US Open.

 

2020. godine Marija Šarapova je stavila tačku na tenisku karijeru i nastavila da živi daleko od očiju javosti.

 

Marija Šarapova životna priča
Marija Šarapova životna priča foto: Brett D. Cove / SplashNews.com / Splash / Profimedia

 

Porodični dom svila je sa britanskim milionerom Aleksandrom Gilkesom, sa kojim je u vezi od 2018. godine. Marija je u aprilu 2022. godine objavila da je u drugom stanju, a u julu se porodila i na svet je donela zdravog dečaka. Ipak, duže od dve nedelje ona ove vesti nije želela da podeli u javnosti.

 

Ona je otkrila da mu je dala ime Teodor, što znači dar od Boga.

 

 

 

makonda-tracker