iza osmeha krije tugu

Postala je samohrana majka, pa izgubila dete: Potresna priča jedne od najboljih pevačica Jugoslavije

0

Meri Cetinić je pre dve godine iskusila najveću bol koju jedan roditelj može da doživi.

Meri Cetinić je jedna od najboljih jugoslovenskih pevačica.
Meri Cetinić je jedna od najboljih jugoslovenskih pevačica.foto: Printscreen/Youtube/Meri Cetinic

Pevačica Meri Cetinić je rođena na današnji dan 1953. godine u Splitu. Njenu karijeru bi poželeli mnogi, a daleko od svetla reflektora, Meri je iza scenskog osmeha krila neviđenu tugu.

 

Ona je odrastala u skromnoj porodici uz majku domaćicu, oca električara i dva starija brata Borisa i Antu.

 

Ante je bio muzičar, pa je u njihov porodični dom dovodio poznate kolege, a zahvaljujući njemu, Meri je počela da se bavi muzikom odmalena.

 

Posebno su je intrigirali gospel i bluz, a pošto roditleji nisu mogli da joj priušte klavir, počela je da svira u samostanu kod časnih sestara.

Sa 14 godina je pobedila na takmičenju "Raspjevano proljeće" u Splitu, a krajem 1960-ih godina je nastupa sa bendom "CHE" kao orguljašica.

 

Tokom studiranja na Pedagoškoj akademiji upoznala je Slobodana Kovačevića koji joj je pokazao pesmu "More" i ubrzo su osnovali grupu sa ovim imenom, a ova pesma je bila prvi hit koji je Meri otpevala.

Uz pomoć brata Anta snimila je prvi album "Meri" 1979. godine.

 

Njena karijera je od početka išla uzlaznim tokom. Paralelno sa objavljivanjem prvog autorskog albuma "Ja sam žena", Meri je ostvarivala uspehe na festivalima, a oism brojnih koncerata u SFRJ, imala je i uspešne karijere u SAD-u, Kanadi, Australiji i brojnim drugim pesmama.

 

Meri Cetinić je dva puta zaredom bila proglašena za pevačicu godine u celoj SFRJ, 1953. godine je zbog milion prodatih ploča dobila nagradu "Zlatna ptica".

 

- Kad ne bih pevala, ne bih znala šta ću sama sa sobom. To sam osetila za vreme onih pauza. Meni je pevanje smisao života. A kad, kao pevačica, budeš i priznata, onda po meni, ne postoje veća životna zadovoljstva - izjavila je jednom prilikom Meri, a preneo Yugopapir.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RTL Show (@rtl.show)

U njene najpoznatije pesme spadaju "Potraži me u predgrađu", "Samo simpatija", "Ti si moj san", "Gdje god pođeš" i druge.

 

Što se tiče njenog privatnog života, o njemu se malo zna osim da je sa 23 godine rodila ćerku Ivanu i bila samohrana majka.

 

- Kratko je trajao moj brak, u koji sam ušla trudna s 23 godine, jer sam mislila da to tako treba da ide, onako starinski. Našu kćerku sam podigla sama - rekla je Meri svojevremeno.


Nikada kasnije nije ušla u brak, a za Yugopapir objasnila da joj je muzika važnija.

- Bila sam u životu u situacijama da se trebalo odlučiti udati se, pripasti samo jednoj osobi. Muzika je uvek prevagnula, bila mi je važnija. U stvari, problem je u tom e što treba naći ličnosti koja ćete stalno slediti, a to je muškarcu malo problematično, što ja razumem -

 

Ćerka Ivana je od nje nasledila talenat za muziku, a čak su 2014. godine zajedno snimile album "Dozvoli mi".

 

Međutim, sedam godina kasnije, Ivana je preminula nakon borbe sa opakom bolešću.

- S neizmernom boli javljam da je moja ljubljena kći Ivana Burić preminula jučeru KBC Split u 44. godini. Bila si moj dragulj, tvoja predivna poetska duša, puna ljubavi i nežnosti, veliki muzički talenat i humor činile su naš život srećnim, prepun ljubavi… Opaka bolest je pretila, ali smo je savladavale zajedno… Ovaj put je bila jača, nismo uspele, sunce moje i dragi Bog te je uzeo k sebi u svoj zagrljaj, prema nebeskim visinama, zvezdama a tvojoj neutešnoj majci ostavio najdublju tugu… Tvoje stotine puta ponavljano mami, I love you odzvanjaće u mom srcu zauvek! Počivaj u miru Božjem, najdraža moja Ivi-  napisala je neutešna pevačica.

 

makonda-tracker