velika karijera

Jugosloveni su ga i obožavali i mrzeli: Ko je bio "dežurni Nemac" partizanskih filmova?

0

U Jugoslaviju se zaljubio već na prvi pogled, a iako je radio širom Evrope i u Americi, rešio je da se skrasi u Istri

Nemački glumac Peter Karsten
Nemački glumac Peter Karstenfoto: Filmski zec/Youtube Printscreen

Jugoslovenska kinematografija bila je vrlo plodna i bogata, posebno kadaje reč o partizanskim filmovima, ali čak ni u tako velikoj zemlji nije moglo da se izbegne ponavljanje istih lica u manje-više identičnim ulogama.


Posebno je to važilo za uloge stranaca, pa je tako "dežurni Nemac" u jugoslovenskim ostvarenjima bio glumac Peter Karsten.

 

Tako se na spisku njegovih uloga, pored niza junaka nemačkih imena, nalaze i "Nemac iz Vršca" u filmu "Moment", "Nemački general" u seriji "Partizanska eskadrila", "Švaba" u "Dudu" itd.

Ko je bio Peter Karsten?


Nemačko jugoslovenski glumac i producent izgradio je veliku međunarodnu karijeru. Rođen je 30. aprila 1928. u Nemačkoj, u Vajsenburgu in Bajernu, pod imenom Ginter Ramzentaler, studirao je i glumu i dramaturgiju, a glumom je najpre počeo da se bavi u pozorištu u Hanoveru.


Na naše prostore je prvi put stigao još tokom pedesetih.


Prvi put sam došao u Jugoslaviju pre 30 godina, na snimanje filma "Grijeh" Františeka Čapa. Tada sam se već na prvi pogled zaljubio u Istru, gde danas imam svoj dom. U Jugoslaviji sam potom snimio "Veliki plavi put", s Ivom Montanom u glavnoj ulozi – ispričao je svojevremeno.

 

Nemački glumac Peter Karsten
Nemački glumac Peter Karstenfoto: Filmski zec/Youtube Printscreen

U međuvremenu je radio širom Starog kontinenta i Amerike, ali se povremeno vraćao u Jugoslaviju poslom. Uprkos tome što je možda mogao da izgradi zapaženiju karijeru na Zapadu, on je rešio da ostane na Balkanu. Kako je dobijao sve više uloga, na kraju se preselio u našu nekadašnju državu 1970. godine.


Bio sam zadovoljan saradnjom s jugoslovenskim fimladžijama. VIdite, mi filmski radnici govorimo jedan isti jezik. Jedino što ovde moramo na filmu da š tedimo više nego neko drugde – rekao je Karsten u intervjuu za Yugopapir.


Tu je snimio ostvarenja "Povratak otpisanih", "Partizanska eskadrila", "Devojački most", "Vrhovi Zelengore", "Variola vera", "Partizani"... Često je sarađivao s Velimirom Batom Živojinovićem i Bekimom Fehmijuom, a imao je priliku da radi s najvećim imenima jugoslovenskog filma.

Tokom života u Jugoslaviji je, kako je tvrdio, pronašao ono što mu treba, te je pratio kulturni život zemlje koliko mu je poznavanje jezika dozvoljavalo.


Pa i u umetničkom smislu sam našao ovde ono što sam tražio. Pratilm filmove, televiziju, samo mi je književnost problem zbog jezika – rekao je glumac. – Čitam u prevodu ono što mogu.


Kako je istakao, roman "Na Drini ćuprija" Iva Andrića pročitao je desetak puta i verovao je da je on "kao stvoren za seriju".

 

Nemački glumac Peter Karsten
Nemački glumac Peter Karstenfoto: KLASIK, Youtube Printscreen

U Jugoslaviji je pronašao i ljubav – svoju buduću suprugu Ljiljanu, a vredno je radio sve do kraja devedesetih. Njegov poslednji film bio je "Kad mrtvi zapevaju" Krsta Papića.


Preminuo je u Sloveniji 2012. godine, u mestu Lucija kod Portoroža.

 

 

makonda-tracker