mračna tajna?

Da li je kralj Čarls otac princa Harija? Dajana je ludo volela jednog čoveka, a sad ISTINA preti da ispliva na površinu

0

Princ Hari se suočio sa optužbama da je njegov pravi otac Džejms Hjuit

foto: HANNAH MCKAY / AFP / Profimedia
foto: HANNAH MCKAY / AFP / Profimedia

Princ Hari se često nalazi u centru pažnje medija zbog skandala po kojima su on i njegova supruga Megan Markl postali poznati. Ipak, sada je situacija malo drugačija.

 

Naime, ovog puta on se našao u centru zbivanja ne svojoj voljom, već voljom medija, nakon što je postao prvi kraljevski član u 130 godina koji je unakrsno ispitan na sudu. 

 

Princ Hari kaže da se plašio da su novinari britanskih tabloida želeli da dokažu da je njegov otac Džejms Hjuit kako bi mogao da bude "izbačen" iz kraljevske porodice.

 

 

Hari je to rekao u izjavi svedoka koja je objavljena u utorak ujutru, pošto je postao prvi visoki član kraljevske porodice koji je svedočio i bio unakrsno ispitan na otvorenom sudu u više od 130 godina.

 

Kao deo svoje izjave, Hari je detaljno opisao desetine članaka za koje veruje da su Mirror Group Nevspapers (MGN) pribavljene ilegalnim putem, uključujući hakovanje govorne pošte.

 

Jedan od njih bio je članak objavljen 2002. sa naslovom:

 

- Zavera da se opljačka Harijev DNK.

 

Hari je rekao da je sumnja na to da su pokušali da mu ukradu DNK kako bi testirali ko mu je otac. Sve se desilo nakon što su se pojavile višestruke glasine da je Hjuit njegov otac i nakon što je njegova majka priznala da je imala aferu sa njim u intervjuu za Panoramu sa Martinom Baširom.

 

Princ Hari na sudu zbog glasina o tome da mu Čarls nije otac
Princ Hari na sudu zbog glasina o tome da mu Čarls nije otacfoto: Fernando Ramales / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

 

U svojoj izjavi Hari je rekao:

 

- Brojne novine su objavile glasine da je moj biološki otac Džejms Hjuit, čovek sa kojim je moja majka imala vezu nakon mog rođenja. U vreme ovog članka i drugih sličnih, nisam zapravo bio svestan da moja majka nije upoznala majora Hjuita tek nakon mog rođenja. Ovaj vremenski okvir je nešto o čemu sam saznao tek oko 2014. godine, iako sada razumem da je to bilo opšte poznato među novinarima.

 

- U vreme, kada sam imao 18 godina i izgubio majku samo šest godina ranije, ovakve priče su mi delovale veoma štetno. Bili su uvredljivi, podli i okrutni. Uvek sam preispitivao motive priča. Da li su novine htele da stave sumnju u umove javnosti kako bih mogao da budem izbačen iz kraljevske porodice? - rekao je Hari.

 

Hari je govorio o glasinama da mu je Hjuit otac u svojim memoarima, Spare, pišući:

 

Da li je on pravi otac princa Harija
Da li je on pravi otac princa Harijafoto: W8 Media / Splash / Profimedia

 

- Čak se pričalo da su neki novinari tražili moj DNK da to dokažu – moja prva nagoveštaj da su, nakon što su mučili moju majku i poslali je da se kriju, oni uskoro će doći po mene.

 

Harijevo svedočenje je objavljeno nakon što je stigao u Viši sud u utorak ujutro. Izašao je iz crnog terenca u centru Londona nešto pre 10 časova po lokalnom vremenu.

 

Hari je bio obučen u tamno odelo i rekao je "dobro jutro" novinarima koji su čekali. On svedoči u svom predmetu protiv Miror Group Nevspapersa, izdavača britanskog tabloida Dejli Miror, koje optužuje za objavljivanje priča zasnovanih na nezakonito dobijenim informacijama.

 

Upitan kako bi želeo da mu se njegov advokat Dejvid Šerborn obrati kada je izašao na tribinu, Hari je rekao da bi u prvoj prilici želeo da ga oslovljavaju sa "Vaše Kraljevsko Visočanstvo", a nakon toga sa "Princ Hari".

 

Princ Hari je bio na ispitivanju u sudu
Princ Hari je bio na ispitivanju u sudu foto: EPA-EFE/ROSA WOODS / POOL

 

Nakon kratkog rezimea njegove izjave svedoka, unakrsno ispitivanje je započeo advokat MGN Endru Grin, a proces bi trebalo da se nastavi u sredu.

 

Ugledni pravni časopis je Grina opisao kao "zver na sudu", a Legal 500 je rekao da je on spektakularan majstor za unakrsno ispitivanje; njegov šarmantan način dovodi sudiju na stranu i čini njegovo ispitivanje svedoka još razornijim.

 

Hari je juče trebalo da prisustvuje sudu, ali se nije pojavio jer je slavio drugi rođendan svoje ćerke u Kaliforniji, što je dovelo do ukora od "iznenađenog" sudije.

 

U njegovom odsustvu, njegov advokat je izneo Harijev slučaj navodeći da je on bio pod budnim okom novinara i istražitelja koji rade za MGN, što je dovelo do problema u prijateljskim odnosima jer je Hari sumnjao da su oni davali podatke novinarima.

 

Princeza Dajana je imala aferu, a sad se postavlja pitanje Harijevog očinstva
Princeza Dajana je imala aferu, a sad se postavlja pitanje Harijevog očinstva foto: Martin Keene / PA Images / Profimedia

 

Šerborn je takođe naveo da je MGN nadgledao Harijevu majku Dajanu, zbog čega je postala paranoična i izolovana.

 

Jutros je, nakon što je položio zakletvu, objavljena njegova izjava svedoka.

Hari je u izjavi, koja je prošla kroz 33 članka koje je o njemu objavio MGN, rekao da su mu novine zapravo dodelile "ulogu".

 

- Moje iskustvo kao člana kraljevske porodice, svako od nas dobija određenu ulogu u tabloidnoj štampi. Počinjete kao prazno platno dok oni utvrđuju kakva ste osoba i kakve probleme i iskušenja možete imati. Oni tada počinju da vas teraju da igrate ulogu ili uloge koje im najviše odgovaraju i koje prodaju što je moguće više novina, posebno ako ste vi "rezervni za naslednika". Ti si onda ili 'princ plejboja', 'neuspeh', 'otpao' ili, u mom slučaju, 'debeo', 'varalica', 'maloletnik koji pije', 'neodgovorni konzumirač droge'...

 

 

makonda-tracker