kralj komedije ili...

Ko je bio Čarli Čaplin: Šarmantna skitnica koja je humorom očarala svet ili svirepi psihopata opsednut tinejdžerkama?

0

Čarli Čaplin je bio legenda u umetničkom smislu, međutim dosta kontroverzi je vezano za njegov privatan život. 

Čarli Čaplin - svirepi psiho ili šarmantna skitnica?
Čarli Čaplin - svirepi psiho ili šarmantna skitnica?foto: Profimedia

Čarli Čaplin je bio legenda sedme umetnosti u svakom smislu. Bio je preteča današnjih najsjanijih holivudskih zvezda, ali i samog filma kao takvog. Po vokaciji komičar, koji je u svojim filmovima spojo humor, pantomimu, improvizaciju, cirkus i vodvilj.

 

Opet, koliko god bio genijalan sa poslovne strane, njegov privatan život je oduvek mnoge intrigirao. Neki ga danas čak nazivaju i predatorom i manijakom, koji je bio opsednut tinejdžerkama i veoma okrutan čovek u biti.

 

Detinjstvo - oličenje bede

 

Čarli Čaplin je rođen 17. aprila 1889. godine u Londonu i detinjstvo mu uopšte nije bilo lepo. Kad je imao svega pet godina otac mu je poginuo, a majka doživela nervni slom.

 

Posle toga je postao beskućnik i njegov tadašnji život je bio pravi primer bede i besparice. Radio je sve šta je stigao kako bi zaradio novac koru hleba. Između ostalog bio je vratar, berberin, prodavac, fizički radnik, duvač stakla, ali je sve vreme paraleno vežbao ples i akrobatiku.

 

Sa svega pet godina je ostao bez oca
Sa svega pet godina je ostao bez oca foto: Profimedia

Neko vreme bio je i u domu za nezbrinutu decu, nakon čega postaje član jedne male dečje pozorišne trupe.

 

U jednom trenutku ga je primerio tadašnji "kralj komedije" Mek Senet, sa kojim je potpisao ugovor za snimanje prvog filma. Ubrzo je počeo sve sam da radi - režira, piše scenarije i montira većinu filmova.

 

Od siromašnog beskućnika do prva superzvezde na svetu

 

U tom momentu Čarli Čaplin od dečaka bez roditelja, kreveta, doma i novca postaje najveća zvezda koju je svet u tim godinama imao i zvezda kakvu svet do tada nije video.

 

Bio je prva superzvezda na svetu
Bio je prva superzvezda na svetufoto: Profimedia

Prvi superstar tog tipa. Svi su znali ko je on, svi su ga obožavali i svuda su mu vrata bila otvorena.

 

Čarli je 1914. godine osmislio sada čuveni lik skitnice i prepoznatljivi kostim. Šljampave pantalone, polucilindar, cipele veće nekoliko brojevi i štap. Sve to je postalo obeležje njegovom čuvenog filmskog lika, čije su avature videli milioni ljudi širom sveta.

 

- Želeo sam da bude kontradiktorno: široke pantalone a uzan kaput, šešir premali, a cipele prevelike - napisao je Čarli u svojoj biografiji.

 

Neki od njegovih najpoznatijih filmova su „Veliki diktator“, "Svetlosti pozornice”, Svetla velegrada“ „Zlatna groznica“, „Moderna vremena"... A ulazak u filmsku istoriju mu je trasirao i Oskar za životno delo 1972. godine.

 

Slavni italijski režiser Federiko Felini je za Čarlija rekao da je „neka vrsta Adama od kojeg su sve filmadžije nastale".

 

Oženio se sa maloletnicom da izbegne tužbu za silovanje

 

Čarli Čaplin se ženio četiri puta i to uvek sa znatno mlađim devojkama, od kojih su dve bile maloltene u tom trenutku. Njegov drugi brak bio je sa američkom glumicom Litom Grej.

Kako je decenijama kasnije pronađemo u njihovim papirima za razvod, Čarli je zaveo kad je on imao 35, a ona samo 15 godina. Lita navodno zatrudnela u šesnaestoj i Čaplin je želeo da ona abortira, ali njena majka to nije dopuštala.

 

Rekla je Čaplinu da će ga prijaviti policiji jer je po kalifornijskom zakonu svaki seksualni odnos s maloletnicom — silovanje.

 

Čaplin nije imao kuda. Kako mu se nije išlo u zatvor, pristao je na brak. Međutim, on je tada obećao da zagoračiti život Liti.

 

- Ovaj brak neće trajati dugo. Učiniću da ti bude toliko muka od mene da nećeš želeti da živiš sa mnom - navodno je tada rekao Čaplin.

 

Po tom dokumenta, stalno je imao neke perverzne zahteve za nju, od grupnog seksa do nekih drugih stvari.

 

Čarli se ženio četiri puta
Čarli se ženio četiri puta foto: Profimedia

- Njegovi zahtevi su bili tako odvratni, degradirajući i uvredljivi za tužilju, bili su takvo omalovažavanje ličnog dostojanstva i pokazivali nedostatak poštovanja da su bili šok za njenu istančanu osećajnost i moral — navodi se u dokumentima o razvodu.

 

Dobili su dvoje dece, ali su se nakon dve godine braka razveli 1937. To je tada bio naskuplji razvod u to vreme, pošto je sud Liti dodelio za to vreme neverovatnih pola miliona dolara.

 

Do medija su dospeli neki od detalja Čaplinovih "perverznih seksualnih žudnji", koji su zgrozili tadašnju publiku, pa se moglo čuti sve više zahteva da se njegovi filmovi zabrane u Americi. 

 

Spavao sa 2.000 žena

 

Lita nije jedina suviše mlada devojka u njegovom životu. Prvu suprugu Mildred Haris oženio je kad je imala 16 godina, takođe nakon što je saznao da je trudna.

Kasnije se ispostavilo da ona ipak nije bila trudna, ali su kasnije dobili sina Normana, koji je preminuo tri dana kasnije. I sa njom je bio dve godine u braku.

 

Treću suprugu — Polet Godard — upoznao je kad je ona imala 21 godinu, a on je bio u četrdesetim. Bili su venčani četiri godine. Kasnije je sreo svoju četvrtu suprugu Unu O'Nil, koja je tada imala 18, a on 54 godine. Ostali su zajedno do glumčeve smrti i imali osmoro dece.

Čaplin je svojevremeno izjavio da je spavao s dve hiljade žena. Njegovo ponašanje bilo je vrlo kontroverzno u to vreme, a danas se, naročito nakon skandala s Harvijem Vajnstajnom, u američkim medijima mogu pronaći mnogi članci koji opisuju Čaplina kao tipičan primer seksualnog predatora i sadiste.

 

Žene je zavodio i odbacivao brzo, a poznato je i da je platio najmanje dva abortusa.

 

Otmičari mu ukrali telo & planeta se zove po njemu

 

Čaplin je preminuo na Božić 1977. godine, a sahranjen je u Švajcarskoj gde je živeo poslednje dve decenije svog života.

 

Zanimljiv podatak je da su mu nepoznati otmičari tre meseca posle smrti ukrali njegovo telo, odnosno posmrtne ostatke. Tražili su njegovoj ženi Uni Čaplin 600.000 dolara za otkup, međutim policija je uspela da uhapsi lopove.

 

Otmičari su ukrali njegove posmrtne ostatke
Otmičari su ukrali njegove posmrtne ostatke foto: Profimedia

Po njemu je čak i jedna mala planeta koju su otkrili sovjetski astronomi u našem sistemu dobila ime - 3623 Čaplin.

 

Spomenci su mu podignuti u nekoliko zemalja. Između ostalog na londonskom Lester skveru, kao i u Indiji, Italiji, Slovačkoj, Španiji, Poljskoj, Švajcarskoj i Irskoj.

 

 

 

makonda-tracker