ljubav kojoj su se svi divili

NISU SLUTILI DA ĆE OSTARITI ZAJEDNO, DECENIJE SREĆE PREKINUO JE METAK: Kako su se zavoleli Bekim Fehmiju i Branka Petrić

1

Život čuvenog jugoslovenskog glumca obeležile su brojne velike uloge, ali i ljubavna priča ni nalik bilo kojoj drugoj...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Krajem pedesetih godina XX veka u Beogradu se na Fakultetu dramskih umetnosti upoznalo dvoje mladih koji nisu ni slutili da bi mogli da provedu decenije zajedno — Bekim Fehmiju, sin albanskog imama Ibrahima Fehmijua poreklom s Kosova i Metohije, i Branka Petrić, ćerka riječkog katolika i raške Srpkinje.


Iako se kasnije ispostavilo da je ovo jedna od najvećih ljubavi naše javne scene i jedna od najčuvenijih priča, ona nije počela na prvi pogled. Pre nego što su se Bekim i Branka zaljubili, njihovi putevi su se preplitali na časovima, a najviše na plesu, gde ih je spajala profesorka Sonja Dojčinović. Ona je ubeđivala Fehmijua da pređe u baletske igrače i poručivala mu: "Verujte, prevazišli biste Nurejeva" kada bi Bekim zaigrao s "vitkom, dugonogom, tamnosmeđom Brankom", kako ju je opisivao.

 


U jednom trenutku studija, njihov odnos pretio je da ne preraste čak ni u prijateljstvo — Brankin najbolji prijatelj Danilo Bata Stojković opsovao je Fehmijuu "šiptarsku majku", nakon čega mu se Branka više nije ni javljala i, kako je kasnije pisao u svojim memoarima "Blistavo i strašno", pogledala ga "krvnički". Ipak, studentski dani su ih spojili i vremenom su njih dvoje postali prijatelji — baš kao i Bata i Bekim.


Bilo je jasno da bliskost nije samo prijateljstvo, pa je Bekim pitao Branku da bude njegova devojka, što je ona odbila. Više puta.

Doduše, i pre toga, dok smo radili "Jaje", Bekim me je nekoliko puta pitao hoću li da budem njegova devojka. Nisam htela.... Bio je suviše mlad... — prisetila se jednom prilikom glumica.


Dok je Fehmiju bio u vojsci, koleginica mu je često pisala, a on je nju nazivao "anđelom", dok je Branka Bekima zvala "moj vitez". U poslednjem pismu koje mu je poslala tih dana Branka mu je ponudila ulogu u filmu i pozvala ga Novi Vinodolski, grad u Hrvatskoj u kojem je živela njena porodica. Bekim je pisao i o noći kada je počela da se rađa ljubav...


Noć je topla i puna svitaca. Lahor donosi miris mora. Čuju se cvrčci i udaljeni zvuci harmonike. Zapalili smo cigarete. Čini mi se da sanjam divan san. Pod zvezdanim ljubičastim nebom našlo se dvoje mladih, čije su iskre međusobnih svesno ili nesvesno potiskivanih simpatija počele da varniče još od prvog viđenja… Ta topla noć u avgustu "doći će mi glave" — pisao je on.

 

Godinu dana kasnije, Brankin otac Vinko pitao je glumca kakve su mu namere s Brankom, a on je odgovorio:


Pitajte vašu ćerku, kakve su njene namere sa mnom.


On nije verovato da je Branka u tom trenutku bila spremna za brak, pa je više puta pokušao da okonča vezu, što mu, kako je pisao, nije pošlo za rukom. Jednom prilikom se, tokom gostovanja u Moskvi zbližio sa izvesnom Ruskinjom Ljudmilom, zbog čega je razbeseneo ceo pozorišni ansambl i ostavljen sam u kupeu voza. Sve je prekinula uvek nasmejana Branka, koja mu je prišla i rekla: "Zdravstvujte", oprostila i dodala:


Mogao si da nađeš i neku manje lepu.

 

Bekim je tvrdio da je tada shvatio da je Branka žena njegovog života.


To je žena za mene. Odlučio sam. Definitivno — pisao je glumac.


Njih dvoje zvanično su bili par, a usledile su decenije ogromnih uspeha i beskrajne ljubavi. Radio je Bekim s velikim imenima evropskog i svetskog filma, pa čak i sa čuvenim zavodnicama Avom Gardner, Širli Meklejn i Brižit Bardo, a mnogo vremena proveo je u Italiji. Branka ga je često posećivala na snimanjima, a prilikom jednog od tih boravaka u Rimu su se i venčali. Najpre je Petrićeva trudna stigla na proslavu bez izvoda iz matične knjige rođenih, pa je svadbeno slavlje svakako upriličeno, a ona se potom ponovo vratila s potpunom dokumentacijom i obavljeno je venčanje. Bekim i Branka zajedno su proputovali svet, upoznali najveća imena svetske kinematografije... Ipak, najtoplije su pričali o sinovima Uliksu i Hedonu i danima koje su porodično proveli na Jadranu...


Kako je Branka istakla, jedna od njihovih tajni je to što je njihova ljubav stalno dobijala nešto novo.

 

1 / 7 Foto: Profimedia


—  A zašto te velike ljubavi imaju tužan završetak? Nešto se desi. U našem slučaju, ona je stalno dobijala neke nove kvalitete i zahvaljujući tome mi smo preživeli 43 godine zajedno. Svaka ljubav i zajednički život je biljka koju treba da negujete, da je osvežavate, ali desi se i da ona usahne. A bude i perioda rutine i onda se potrudite da oživite. Na početku nisam ni ja sasvim upoznala Bekima. I kasnije, kad su prošle mnoge godine braka, znala sam da mu kažem: "Ti si i dalje spreman da me iznenadiš". A to je važno — ispričala je glumica jednom prilikom za Nedeljnik.


Ipak, nakon moždanog udara koji je doživeo i zdravstvenih problema, Bekim nije više bio isti čovek. Nakon nekoliko meseci borbe, glumac je izvršio samoubistvo 15. dana juna 2010. godine, u svom stanu. Kako je Branka jednom prilikom istakla, njegova ljubav prema teatru bila je takva da se to sigurno ne bi dogodilo da je ona tog dana imala predstavu.


Da sam mu sat vremena ranije rekla da to veče imam predstavu, sigurna sam da bi naum odgodio za neki drugi dan, jer je znao da bi u tom slučaju predstava morala biti pomerena — izjavila je jednom.


Po Fehmijuovoj želji, njegovi ostaci su kremirani, a porodica je njegov pepeo posula po Bistrici, zagazivši zajedno u njenu hladnu vodu.

 

 

makonda-tracker