živa legenda

"Izgubila sam mnogo novca, kuću s bazenom i nobles život": Ispovest Anite Mančić koju svako treba da pročita

0

Iako su joj se otvorila sva vrata i prilike o kojima sanja svaki glumac, jedna od omiljenih umetnica publike svemu tome je rekla – ne

Anita Mančić jedna je od najcenjenijih regionalnih glumica
Anita Mančić jedna je od najcenjenijih regionalnih glumicafoto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Anita Mančić jedna je od omiljenih domaćih glumica već decenijama i žena koja paraleno gradi izvanrednu karijeru u pozorištu, na televiziji i u nekim od najuspešnijih filmova.


Publika je gleda u više predstava u beogradskim pozorištima, a stalna je članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta još od 2015. Pored toga, može da se pohvali desetinama filmova i serija, a prvi put je pred kamere stala u filmu "Šta radiš večeras", gde je igrala Maju u segmentu "Kravata obavezna" davne 1988. godine.


Za svoj dar i naporan rad dobila je sijaset najvrednijih priznanja, od kojih su samo neke Sterijina nagrada (pet puta!), zatim nagrade Velika Žanka, Ljubinka Bobić, Zoran Radmilović, Zlatni ćuran...

 

Anita Mančić jedna je od najcenjenijih regionalnih glumica
Anita Mančić jedna je od najcenjenijih regionalnih glumicafoto: Amir Hamzagic/ATAImages

Međutim, malo je poznato da je lako moglo da se desi da naša Anita Mančić gradi karijeru daleko od Srbije i dobija neke svetski poznate nagrade – samo da je to želela. Ona je, naime, 1993. igrala glavnu žensku ulogu u francuskom filmu "Pismo za nju" (Lettre pour L...) režisera i scenariste Romana Gupila, a Anita je odbila prilike koje je potom dobila.

 

Otvorila su mi se sva vrata, a ja sam ih zatvorila. Iz jednog predivnog Pariza, iako je ovde bila restrikcija struje, vratila sam se u Srbiju na embargo kolač moje majke. Ovde je bio rat. I bila sam veoma mlada, imala sam 23 godine – izjavila je jednom prilikom Anita Mančić za Kurir.

 

Kako je istakla, svesna je svih propuštenih šansi, ali je sigurna da je napravila dobar izbor i odlučila onako kako je potrebno njoj samoj.

 

Anita Mančić jedna je od najcenjenijih regionalnih glumica
Anita Mančić jedna je od najcenjenijih regionalnih glumicafoto: Amir Hamzagic/ATAImages

Znam da sam možda izgubila mnogo novca, kuću s bazenom i neki nobles život. A onda pomislim, pa nije to ništa. I dalje mislim da ne bih mogla da izdržim taj život, nisam takva priroda. Ovde sam bar svoja među svojima i ono što jesam. Tamo bi me taj svet pojeo. Možda me više ne bi ni bilo. Svašta sam videla i uplašila se – iskrena je bila glumica.


Ona je sebe ocenila kao "ozbiljno nesocijalnog čoveka".


Ja sam ozbiljno nesocijalan čovek, tako sam se rodila. I moj put je duži i teži ali mislim da je jedini pravi. O tome sam razgovarala davno i sa Petrom Kraljem. Kazao mi je da kratko ali slatko deluje primamljivije, ali da je jedino trajanje vredno – istakla je Anita.

 

Anita je, inače, godinama u braku sa grafičkim dizajnerom Bojanom Dedićem, koji joj je najveća životna podrška.

 

Još Anitinih fotografija pogledajte u galeriji.

 

1 / 8 Foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

 

 

 

makonda-tracker