radoznalost mu je došla glave

POJEDEN i obezglavljen u drevnom ritualu? Član NAJMOĆNIJE PORODICE SVETA je nestao, a onda su isplivali jezivi detalji

0

Radoznali 23-godišnji bogataš bio je avanturističkog duha, a to ga je preskupo koštalo

Članovi plemena Asmat, u kom je nestao Majkl Rokfeler, tokom rituala
Članovi plemena Asmat, u kom je nestao Majkl Rokfeler, tokom ritualafoto: Patrick Frilet / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prema zvaničnim podacima, naslednik jedne od najmoćnijih porodica sveta udavio se. Ukoliko pitate ljude iz obližnjeg sela, pojele su ga ajkule ili krokodili. Ako misionare koji godinama prate lokalno pleme i ljubitelje urbanih legendi, postao je plen ljudoždera.


Međutim, postoji i četvrta grupa, onih koji tvrde da je sin uglednog njujorškog bankara i guvernera Nelsona Rokfelera započeo novi život...


Majkl Klark Rokfeler bio je peto dete Meri Todhanter Rokfeler i Nelsona Rokfelera, nekadašnjeg potpredsednika Amerike i guvernera Njujorka i naslednik čuvene porodice Rokfeler. Rođen je u maju 1938. godine, a školovao se u najprestižnijim američkim obrazovnim ustanovama, što uključuje i Harvard, gde je završio istoriju i ekonomiju.


Bio je radoznao i istraživačkog duha, pa nije bilo iznenađujuće kada je u proleće 1961. godine uzeo u ruke kameru i otišao put Nove Gvineje. Tu se ubrzo povezao sa članovima plemena Asmat, koje ga je isprva fasciniralo.

To je moja žudnja da radim nešto avanturistički – objasnio je. – U vreme kada granice, u pravom smislu te reči, nestaju...


Aktivno je istraživao kulturu i umetnost ovog plemena i beležio etnografske podatke, a u jednom od svojih pisama je zapisao:


Provodim vreme ovde na iscrpljujući, ali najuzbudljiviji način... Pleme Asmat je kao ogromna slagalica, s varijacijama u ceremonijama i umetničkom stilu. Moja putovanja mi okogućavaju da shvatim, makar na površan, rudimentaran način, ovu slagalicu...

Kakvo je pleme Asmat?


Asmati su, inače, etnička grupa koja već milenijumima živi u močvarnim šumama i jedno je od najvećih u Novoj Gvineji, a procenjuje se pleme čini oko 70.000 ljudi, koji žive u stotinak sela. Budući da je organizovana poljoprivreda nemoguća, Asmati skupljaju i love svoju hranu i jedu skoro sve do čega mogu da dođu: začinsko bilje, ribu, meso, rakove, palmin skrob...

 

Međutim, oni su, uz to, i kanibali, a katolički misionari želeli su da ih podstaknu da prekinu s ovom uznemirujućom praksom, kao i s lovom na glave, koje su skupljali i opravdavali svojom kulturom. Ljudske lobanje koje su prikupljali potom bi ukrašavali, a one su zatim bile izložene u njihovim domovima i korišćene, navodno, kao jastuci.

Prema nekim izvorima, među Asmatima postoji i verovanje o lovu na imena: veruju da će postati čovek kog će pojesti, zbog čega se veruje da oni planiraju kome će "skinuti" glavu, a navodno je upravo takva sudbina zadesila i Majkla Rokfelera.


Asmat je ogledalo svakog tabua na Zapadu. U nekim oblastima muškarci imaju seks, u drugim povremeno dele svoje žene, ponekad piju mokraću, a susedna plemena često ih mete. Ubijaju ih, love ljudske glave i jedu ljudsko meso – napisao je mladi naslednik u svojim beleškama dok je boravio među Asmatima.

Sedamnaestog novembra 1961. godine, Majkl Rokfeler i holandski antropolog Rene Vasing bili su u kanuu oko šest kilometara od obale kada su se prevrnuli. Lokalni vodiči su zaplivali kako bi im pritekli u pomoć, ali nisu uspeli da stignu na vreme.


Oni su preživeli dva dana, posle čega je Majkl nestao, a Vasing je spasen sutradan. Uprkos temeljnoj i icrpnoj potrazi, Rokfeler nikad nije pronađen, a njegov nestanak bio je glavna vest u svetskim medijima.


Zvanično je proglašen mrtvim 1964. godine, a činjenica da nikad nije pronađeno njegovo telo podstakla je mnoge teorije.

 

Karl Hofman, američki novinar i pisac, jedan je od onih koji su se najviše bavili Rokfelerovom sudbinom, pa je on napisao nekoliko knjiga o tome šta je doživeo Majkl. U knjizi "Divlja žetva" tvrdio je da se susreo sa sveštenikom koji mu je priznao da je Amerikanac umro na njihovoj teritoriji.

 

Članovi plemena Asmat, u kom je nestao Majkl Rokfeler, izvrsni su kanuisti
Članovi plemena Asmat, u kom je nestao Majkl Rokfeler, izvrsni su kanuistifoto: SONNY TUMBELAKA / AFP / Profimedia

– Saplemenik me je pitao da li se plašim. Nisam razumeo. Pitao sam ga zašto da se plašim. A onda mi je odgovorio: "Ovde je poginuo američki turista".

Rekao je ime, ali je iskrivljeno, tako da nisam razumeo. On je ponovo rekao ime, onda je bilo jasno "Majkl Rokfeler" – napisao je on i otkrio da je potom saznao sve. – I ko ga je ubio, kako i zašto.


Kako je Hofman napisao, rečeno mu je da nikad nikome ne priča ono što je tu saznao.


Zapamtite, ali ovu priču zadržite za sebe. Ako im kažeš, umrećeš, svi ćemo umreti, ljudi će biti mrtvi ako ispričaš ovu priču – rekao je Hofmanu sveštenik.

 

Postoji još mnogo navoda o tome da su Asmati pojeli Rokfelera, što nikad nije potvrđeno, a članovi plemena su navodno Tobajasu Šnebaumu, autoru dokumentarnog filma "Držite reku desno", ispričali kako su pronašli mladića na obali i pojeli ga.

Pre nekoliko godina pojavio se, međutim, snimak plemena iz 1969. godine na kom se u grupi obnaženih i tamnoputih muškaraca koji upravljaju kanuom vidi i jedan mlađi muškarac bele puti. Reč je o snimku u vlasništvu dokumentariste Frejzera Hestona, inače sina glumca Čarltona Hestona, koji prikazuje misterioznog muškarca za kog mnogi veruju da bi mogao biti Majkl Rokfeler.


I sam Heston više je verovao u teoriju da je mladi bogataš bio plen kanibala, ali istakao je ne može potpuno da odbaci ni to da je Rokfeler nastavio svoj život sa Asmatima.

 

Snimak plemena Asmat iz 1969. godine, na kom je navodno Majkl Rokfeler
Snimak plemena Asmat iz 1969. godine, na kom je navodno Majkl Rokfelerfoto: Komichi/YouTube printscreen

Ovaj snimak bradatog belca koji vesla u kanuu punom golih asmatskih ratnika postavlja više pitanja nego što daje odgovore – rekao je Heston u svom dokumentarcu "Potraga za Majklom Rokfelerom".


Sličnost sa Majklom Rokfelerom, iskusnim kanuistom koji je imao bradu, očigledna je – kazao je.


I, ako to nije bio Rokfeler – asimilovan u asmatsku kanibalsku kulturu tokom prethodnih godina – ko bi to mogao biti?

 

 

makonda-tracker