Tajne najstarijeg milijardera na svetu

Ćerka Dejvida Rokfelera o teškom životu uprkos velikom bogatstvu: SVE o čoveku koji je naizgled bio jednako ponosan na kolekciju insekata i na svoje šestoro dece

0
Najveće detalje iz života Dejvida Rokfelera koji je preminuo marta 2017. u 102. godini otkrila je njegova ćerka Ajlin.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Dejvid Rokfeler preminuo je 20. marta 2017. godine. Povodom očeve smrti, Ajlin Rokfeler okupila je porodicu u salonu na najvišem spratu središnje zgrade Rokfeler centra u Njujorku, gde se jednom godišnje okupljaju članovi uže porodice koji upravljaju fondacijom Rokfeler, vlasnikom porodičnog nasledstva.

 

Tom prilikom je sa njom razgovarala novinarka "Jutarnjeg lista", a Blic je preneo delove tog teksta.

 

Ajlin ima 65 godina i sa suprugom i sinovima živi na porodičnoj farmi u Vermontu.

 

Njena omiljena fotografija prikazuje lepu devojčicu svetlih uvojaka u naručju svog oca. U pozadini je cveće, čini se da se nalaze u prirodi i po svetlu se može zaključiti da je lep dan, jedna od onih epizoda iz detinjstva koje se urežu u sećanje. Međutim, fotografija je nepotpuna, isečena iz veće slike na kojoj se uz oca nalazi i njena majka Margaret.

Moja majka je bila poput sunca, nasmejana i vesela. No, potom bi usledili njeni mračni trenuci. Postajala bi odsutna i ljutita. Zaista sam sigurna da je majčina depresija pojačala osećaj manje vrednosti koji me progonio tokom čitavog života, jednako tako moju braću i sestre", rekla je ona.

Njen otac Dejvid, naprotiv, bio je osoba vedrog karaktera. Iako je tokom njenog detinjstva uglavnom bio odsutan, osećala je da ih veže posebna vrsta topline i prijateljstva koja se zadržala do poslednjeg dana.

 

Bio je bezobrazno bogat, podneo presađivanje 7. srca, ušao u 102. godinu, zaspao i više se nije probudio: Preminuo poslednji Rokfeler (FOTO)

 

I u njegovim poodmaklim godinama njih dvoje bi se videli kad god bi došla u Njujork.

Tata me svaki put izveo na neko lepo mesto. Lepo bi se obukao i naručio birana vina. Uprkos starosti, ostao je džentlmen. Ljudi se, izgleda, ne menjaju", rekla je ona.

Ipak, Ajlin kaže da joj nije uvek bila prijatna činjenica da je član jedne od najbogatijih i najpoznatijih svetskih porodica.

Nije lako osećati se važnim kada ti porodica lestvicu postavi tako visoko - rekla je.

Strašno je biti bogat i slavan

 

Najstariji milijarder na svetu do poslednjeg je dana bio zdrav i aktivan. U junu 2016. godine, nedugo nakon svog 101. rođendana, viđen je u dobroj formi, u društvu svoje snaje Suzan i unuke Ariane na zabavi Muzeja moderne umetnosti (MoMA) čija je osnivačica njegova majka Ebi.

 

Dejvid Rokfeler bio je sin Džona Dejvisona Rokfelera i unuk Džona D. Rokfelera, utemeljitelja konglomerata "Standard oil" i začetnika porodičnog bogatstva - procenjuje se da je tokom života zaradio 340 milijardi dolara.

Dejvid je bio jedan od petorice braće Rokfeler, poznatih jednostavno kao "The Brothers", koji su u životu Njujorka imali legendarni status.

 

foto: Profimedia

Dvojica su bili političari - Nelson je bio guverner savezne države Njujork i neko vreme potpredsednik SAD, a Vintrop guverner savezne države Arkanzas. Osnivač njujorškog "Linkoln centra" Džon D. III i Lorens bili su cenjeni filantropi, koji su se skrivali od očiju javnosti.

 

Nastavak pročitajte na idućoj strani teksta...

 

makonda-tracker