"oNA JE JEDINA ŽENA KOJE SE PLAŠIM U AMERICI"

Žena koja sve zna i koju su svi znali: Priča FATALNE Dušice koja je Amerikancima pokazala šta znači voditi SRPSKI RAT

1

Fatalna i intrigantna Srpkinja koju zovu caricom San Franciska...

Deniz Hejl
Deniz Hejlfoto: Randy Brooke / Getty images / Profimedia

Ona je jedna od zvanica najelitnijeg društva Amerike, provodila je vikende sa kontroverznim glumcima, iza sebe ima tri braka i po mišljenju mnogih, ona je splet ekstrema i suprotnosti, nesrećnih okolnosti i čudesne sudbine.

 

Dušica Radosavljević ili, kako je u Americi zovu, Deniz Hejl, poznata i kao maćeha slavne Lajze Mineli, verovatno nije mogla ni da zamisli kakav život je čeka kada je u Beogradu izgubila sve i kao dete živela u izbegličkom logoru u Italiji.

 

Ona je žena koja poznaje sve i svi znaju nju. Otac Deniz Hejl je bio kraljev oficir, a ona je detinjstvo provela na Vračau sa bakom i dekom. Sa 16 godina, odmah nakon rata je otišla na put i više se nikad nije vratila, to se desilo nakon što su komnunističke vlasti sve oduzele njenoj porodici.

- Otišla sam iz Jugoslavije kao devojčurak. Živela sam bez dokumenata u izbegličkom logoru u Italiji gde sam radila kao maneken za drugorazredne modne kuće. Bilo mi je veoma teško, ali uvek sam bila ubeđena kako će nešto divno da se dogodi u mom životu. Osećala sam da će nešto divno da stigne za mene. Tako sam upoznala svog prvog muža, za koga pre udaje nisam znala da je toliko bogat. Imala sam tada 16 godina, pet haljina, dve tašne i tri para cipela - ispričala je ona za Elle.

 

Prvi suprug je bio bogati Italijan Đuzepe, koji joj je kupio i prve dijamante u životu, a u tom periodu je počeo i njen proboj u Americi. Međutim, nakon poslovnih uspeha, usledio je razvod, ali fatalna lepotica nije dugo bila sama. Ubrzo je stupila u brak sa čuvenim režiserom Vinsentom Minelijem, ocem slavne Lajze Mineli, a taj brak joj je bio i ulaznica u visoko društvo.

 

Deniz Hejl
Deniz Hejlfoto: Drew Altizer/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

Družila se sa Ričardom Bartonom, Liz Tejlor, Sofijom Loren, a govorilo se da su muškarci padali pred njom na kolena, pa je ubrzo u tim krugovima postala poznata kao carica San Franciska.

 

Ipak njen treći brak joj je doneo nepregledno bogatstvo. Dejzi se udala za tada najimućnijeg Amerikanca Prentisa Koba Hejla, a iako je i on bio stariji od nje taman toliko da može da joj bude otac, njihov brak je trajao 27 godina, sve do njegove smrti.

 

- Vinsent je bio divan čovek, ali nisam mogla protiv sebe. Kad smo se upoznali Prentis je bio u braku. Nikad se nismo pokajali. Za 27 godina, koliko smo proveli zajedno, samo tri nedelje bili smo razdvojeni. Oduvek sam bila svojeglava i svima govorila šta da rade. Jedino je on bio jača ličnost od mene - priznala je ona jednom prilikom.

 

Deniz Hejl
Deniz Hejlfoto: Darla Khazei, PacificCoastNews / Pacific coast news / Profimedia

Ova Srpkinja otkrila je i da je u sebi uvek sačuvala onaj karakteristični srpski ponos, prkos i neustrašivost. Ispostaviće se da su joj upravo te karakteristike bile potrebne nakon Hejlove smrti kada su njegova deca pokrenula sudski postupak kako bi je lišili nasledstva.

 

- Ako hoćete u boj, imaćete srpski rat - poručila je tada Deniz i nakon pet godina proces je okončan u njenu korist.

 

Prijatelji su joj tada poklonili jastuk na kome je pisalo "Nikad ne tuži srpsku maćehu."

Samoća je godinama za nju bila nedostižan luksuz, a sada napokon uživa i u tome. 

 

- Volim bogat društveni život, ali i te kako umem da cenim stabilnost, vreme provedeno sa jednim ili dvoje bliskih prijatelja. Volim da sam sama. Ranč je mesto na kom sam najsrećnija - rekla je ona.

 

Kakvu moć u visokom društvu Amerike je imala, svedoči i rečenica čuvenog Endija Vorhola koji je rekao kako je jedina žena koje se boji u Americi Deniz Hejl.

 

 

makonda-tracker