diva moćnog glasa

Od najveće slave i ljubavi do najdublje tuge: Životna priča Selin Dion slama srca

0

Život Selin Dion obeležile su velike tragedije, gubitak muža i brata za samo dva dana, a sada i sama bije najvažniju bitku.

Selin Dion je jedan od najvećih izvođača ikada.
Selin Dion je jedan od najvećih izvođača ikada.foto: EPA/ANTHONY ANEX

Magazin "Rolling Stone" svake godine objavljuje listu od 200 najvećih pevača svih vremena, a mnogi su šokirani što Selin Dion nije na toj listi. Kako je moguće se jedna pevačica poput nje nije našla na ovoj listi?

 

Ovaj uznemirujući podatak nas je inspirisao da se prisetimo najzanimljivijih delova iz njenog života i karijere.

 

  • Rođena kao 14. dete u skromnoj porodici punoj ljubavi


Selin Dion je rođena 30. marta 1968. godine mestu Šarlemanj, 50 kilometara od Montreala, kao 14. dete Tereze i Ademara Dion.

Ne možemo da kažemo da je bila željeno dete, jer je njena majka taman želela da malo odmori, da putuje i pronađe posao kada je podigla već trinaestoro dece. Međutim, sveštenik joj je rekao da ne sme da koristi kontracepciju i ona je zatrudnela.

 

– Pitala je sveštenika da li sme da koristi kontracepciju, na šta joj je on rekao da ne sme. Moja je majka bila besna, kao i ja kada mi je to ispričala. Ali dugujem život tom svešteniku - otkrila je Selin u svojoj biografiji.

 

Ipak, Selin je unela radost u kuću i sve se promenilo kada se rodila.

 

Njena porodica možda nije bila imućna, ali ljubavi nikada nije nedostajalo.
Cela porodica je delila istu strast: muziku. Roditelji i deca su čak osnovali grupu koja je izvodila koncerta u tom području. Selin im se pridružila od najranijeg perioda. Tereza je odmah primetila njen talenat. Iako su sva njena deca bila nadarena, Selin je bila zaista nešto posebno.

Selion Dion je prvu pesmu napisala sa 12 godina
Selion Dion je prvu pesmu napisala sa 12 godinafoto: EPA/NINA PROMMER
  • Prvu pesmu je napisala sa 12 godina i susret sa muškarcem svog života

 

Sa 12 godina napisala je svoju prvu pesmu, uz pomoć majke i brata Žaka: "Ce n’etait ku’un reve". Tereza, njena majka je kasetu sa pesmom poslala producentu Reneu Anželeu.

 

Odabrala ga je jer je upravljao karijerom porodičnog idola, pevačice iz Kvebeka Ginet Reno. U stvari, Reno je upravo obavestio Anđelil da joj više neće trebati njegove usluge. Spremao se da promeni svoju karijeru kada je čuo kasetu koja će promeniti njegovu sudbinu, i sudbinu mlade devojke

.

Pozvao ju je na sastanak u svoju kancelariju, dao joj olovku i rekao: "Evo tvog mikrofona. Sada pevaj kao da si pred rasprodatom publikom" 

 

Tu, na licu mesta, Selin je pevala i tu se rodila neraskidiva veza između njih dvoje.

 

Rene je potpuno verovao u svoju mladu štićenicu da je stavio kuću pod hipoteku i podigao kredit da bi finansirao njen prvi album, a ispostaviće se da mu je to bila najbolja odluka ikada. 

 

Tekstopisac Eddi Marnai, koji je radio sa nekim od najvećih svetskih vokala, uključujući Edit Pjaf i Barbaru Strejsend, pristao je da napiše pesme za Seline. Kada je Marnai prvi put čuo Selin da peva, uzviknuo je: "To je glas dobrog Gospoda!“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MenClub.hk (@menclub)

  • "Zapamtite njeno ime"

 

Prvi put se pojavila na televiziji u Francuskoj, u poznatom programu Champs-Elisees koji je vodio Michel Drucker. I dan-danas cela zemlja pamti trenutak kada je voditelj publici rekao: "Zapamtite njeno ime: Selin Dion!“

 

Godine 1983. postala je prva Kanađanka nagrađena zlatnim albumom u Francuskoj, a onda su usledile i druge nagrade

 

  • Sa 19 je rekla menadžeru da želi karijeru Majkla Džeksona 

 

Sa nagradama, Selinin apetit je rastao, a čak je svom menadžeru rekla da želi karijeru Majkla Džeksona.

 

Rene joj je rekao da ima predispozicije za to, ali da joj treba novi imidž ako to želi da postigne.

  • Predstavnica Švajcarske na Evroviziji

 

Godine 1988. nastupila je kao predstavnica Švajcarske na Eurosongu i pobedila. 

 

U tom periodu karijere je Selin zvanično postala svetska zvezda koja je prodavala albume u milionskim primercima i održavala koncerte širom sveta.

 

  • Ljubav sa Reneom joj je obeležila život


– Još se sećam kad sam upoznala Renea. Kancelarija mu je bila mračna, a on je delovao smrknuto. Bio je izrazito ljubazan, ali se nije smeškao. Rekao mi je da je čuo moj demo-snimak i da imam predivan glas.– ispričala je jednom prilikom. 

– Pitao me da mu nešto otpevam. Počela sam da pevam i osećala sam se dobro i puna samopouzdanja.Zamišljala sam da vidim publiku ispred sebe. U jednom trenutku navrle su mu suze na oči –

 

Rene je bio 26 godina stariji od nje, ali to im nije bila prepreka. 

 

Prvi poljubav se dogodio 1988. godine kada ju je Rene poljubio nakon jednog koncerta. 

 

– Nikad neću zaboraviti to veče. Sve se oko mene najednom zavrtelo, kockice su se složile i postala sam svesna da s Reneom želim da provedem život – prisetila se.

 

Kada su priznali jedno drugom ljubav, krili su svoju vezu da ne bi naškodila Seleninoj karijeri. Reno joj je savetovao da je kriju. 

 

Međutim, njihova veza je obelodanjena početkom 1990-ih kada je Anželi doživeo moždani udar. 

Rene je bio 26 godina stariji od Selin Dion.
Rene je bio 26 godina stariji od Selin Dion.foto: EPA/CHRISTOPHE BERTOLIN

Tada je pevačicu jedan novinar pitao da li se uplašila za Reneovo zdravlje, jer joj je ipak poput drugog oca, na šta mu je ona odgovorila: "Imam jednog oca i on se zove Ademar Dion i voli me kao i ja njega. Rene nije moj otac, on je muškarac za kojeg moje srce kuca, on je muškarac mog života"

 

Njih dvoje su se venčali 1994. godine i bili su zajedno do 2016. kada je Rene preminuo

 

  • "My heart will go on"

 

Zanimljivo je da na početku nije želela da otpeva pesmu "My heart will go on", ali je pristala na nagovor supruga

Na dodeli Oskara otpevala je taj veliki hit, a oko vrata je nosila simbol filma, repliku najpoznatijeg tamnoplavog dragulja na svetu "Houp", čija se vrednost procenjuje na 250 miliona dolara.

 

Interesantno je da je Selin Dion u martu 1997. goidne postala jedini izvođač koji je otpeo dve pesme za vreme Oskara: "Because you love me" i "I finally found someone"

 

  • Najvažnija uloga u njenom životu, uloga majke

 

Pošto je nanizala sve moguće uspehe u karijer, želela je da se ostvari kao majka. 

 

Međutim, prva prepreka je bila tu. Njenom suprugu dijagnostifikovan je karcinom grla, nakon čega mu se Selin posvetila jer je on, kako je rekla, njen život, smisao postojanja i središte sveta.

Zbog zloćudne bolesti par je odlučio da Reneovu spermu pohrani kako bi im poslužila kad menadžer ozdravi, a tu vest deo javnosti nije pozitivno primio. Selin je tvrdila da njena publika ima pravo da zna sve o njoj.

 

Nakon što se Anželil oporavio od mukotrpnog lečenja, Dion je odala ljubav i poštovanje svom suprugu obnovom bračnih zaveta 2000. goidne, i to u bajkovitom stilu iz 1001 noći. Tada je napokon došlo vreme da se posvete dugo željenom detetu.

 

Svog prvog sina Rene-Čarlsa rodila je 25. januara 2001.godine. 

 

– Majčinstvo je nešto najlepše što žena može da doživi. Tek sad sam zrela i potpuna. Obožavam svog sina, bojim se da ću se morati da se udam za njega kad navrši dvadeset godina – izjavila je tada i oduševljeno najavila da planira ponovo da se podvrgne postupku medicinski potpomognute oplodnje.

 

Drugi put je do trudnoće ponovo došla kod niza komplikacija, dva neuspešna pokušaja medicinski potpomognute oplodnje, ali je na kraju u novembru 2010. godine na svet donela dva dečaka, Nelsona i Edija. 

 

  • Veliku ljubav prekinula je smrt

Nakon nekoliko godina u porodičnoj sreći, Selin je 2016. godine zadesila tragedija. Njen suprug Rene je preminuo od posledica karcinoma grla sa kojim se borio od 1998., i to u porodičnom domu u Las Vegasu. Posle je utučena Selin u intervjuu za "USA Today" rekla da joj je suprug priznao da se boji smrti i da mu je jedina želja da umre na njenim rukama.

 

  • Dva dana nakon supruga, ostala je bez brata

 

Samo dva dana nakon Reneove smrti, Selin je izgubila i rođenog brata Danijela Diona koji je preminuo u 59. godini takođe od posledica zloćudne bolesti.

 

  • Period spektakularnih turneja 
Selin Dion boluje od neizlečive bolesti
Selin Dion boluje od neizlečive bolestifoto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Nakon tragedija koje su je zadesile, Selin je ponovo krenula da nastupa i održala je 2021. godine spektakularnu evropsku turneju, dizajnirala liniju torbica i na jednom koncertu rekla da za nju više nema ljubavi nakon suprugove smrti, ali da šou mora ići dalje.

 

  • Sada boluje od bolesti koja "žive ljude pretvara u statue"

 

Nažalost, početkom prošle godine, pevačica je objavila da ima parališuće bolove u nogama i stopalima, ne može da ustaje iz kreveta, niti da se kreće. Ona je smršala još i više, što je učinilo još slabijom, a čini joj težom i brigu o jedanaestogodišnjim blizancima.


Nedavno se obratila svojim fanovima na Instagramu i objasnila da boluje odsindroma ukočene osobe (SPS), zbog čega se njeni mišići nekontrolisano naprežu.

Iako ne postoji lek za ovaj sindrom, postoje tretmani za usporavanje progresivnosti, a Selin otkriva da čini sve što može da umanji simptome.

 

Život ove muzičke dive nije nimalo bio jednostavan, njen životni put obeležile su dve velike tragedije, ali i najveće ljubavi, a sasvim je sigurno da je nakon 35 godina na sceni, Selin Dion je postala legenda popularne muzike i jedan od najmoćnijih i najdirljivijih glasova koje je svet ikada čuo.

 


 

 

 

makonda-tracker