kao film

RASPUĆINOVA ĆERKA vodila je život čudniji nego on: Udala se PO OČEVOJ NAREDBI IZ SNA, krotila lavove, plesala u kabareu

0

Iako misteriozni "ludi monah" Raspućin deluje kao čovek koji je imao uzbudljiv život, on nije ništa u poređenju s tim šta se sve desilo njegovoj ćerki Mariji

foto: akg-images / akg-images / Profimedia
foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Ruski mistik Grigorij Raspućin imao je mnogo vanbračne dece, a njegovo najpoznatije dete rođeno u braku s Praskovijom Fjodorovnom Dubrovinom bila je Marija Raspućina.


Rođena je kao Matrijona Raspućina u sibirskom selu Pokrovskoje, gde je kršena već sutradan, najverovanrije 1899. godine. Školovala se u Kazanju i Sankt Peterburgu, gde je počela da se predstavlja kao Marija kako bi se bolje uklopila u peterburško društvo.


Ona nije bila jedina Raspućinova ćerka rođena u braku, kako se to često kaže, budući da je imala još šestoro braće i sestara: Mihaila, Anu, Grigora, Dmitrija, Varvaru i Paraskevu. Mlađu sestru Varvaru Raspućin je doveo s Marijom u tadašnju prestonicu u nadi da će pretvoriti ćerke u "male dame".

 


Nakon što je 1918. godine, posle Ruskog građanskog rata i Revolucije, bilo mnogo misterioznih nestanaka istaknutih ličnosti tog vremena i njihovih porodica, kao i još više lažnih naslednika, isto je bilo i s porodicom Raspućin. Po rušenju dinastije Romanovih i ubistva navodnog vidovnjaka i čudotvorca koji se nametnuo Dvoru, izgubio se trag i njegovoj deci.


Nakon Raspućinove smrti, Mariju, Varvaru i njihovu braću i sestre su navodno usvojili rođaci carske porodice, posle čega su se preselile u Sibir, gde je Varja umrla oko 1925. od tifusa, a Dmitrij 1933. od dizenterije.


Marija – najpoznatija od Raspućinove dece – vratila se u Sankt Peterburg i udala se za oficira Belog pokreta Borisa Solovijeva. Kako je otkrio njen sačuvani dnevnik, ona je tvrdila da joj se pokojni otac javio u snovima i naterao je da se uda iako joj se oficir nije dopadao.

Tata je ponovo pričao sa mnom... Zašto mi svi govore isto, da treba da volim Borisa, da moram da ga volim? On mi se uopšte ne sviđa – žalila se Marija.


Ni suprug nije obožavao nju, pa je tako u svom dnevniku zapisao da "Marija nije čak ni za seks dobra", kao i da ga privlači baš svaka žena – osim nje.


Uprkos tome, par je dobio dvoje dece: Tatjanu i Mariju, a Boris je 1926. godine umro nakon što je oboleo od tuberkuloze.

 

Kako bi prehranila porodicu, Raspućinova ćerka je počela da radi kao plesačica u kabareu, da bi nekoliko godina kasnije bila članica cirkusa breće Ringling, zahvaljujući kom je propustovala svet i emigrirala u Ameriku. Njen posao je, ni manje ni više, bio – krotiteljka lavova!


Zašto ne bih bila krotiteljka lavova? Uostalom, već sam bila u kavezu sa boljševicima – rekla je u jednom itnervjuu decenijama kasnije.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jared Joslin (@jared_joslin)


Dok je bila zaposlena u cirkusu, predstavljala se kao "ćerka ludog sveca i osobe od poverenja pokojnog cara Nikolaja", što ukazuje da ne samo što nije krila svoje poreklo već ga je sa ponosom isticala i koristila da dođe do slave. U lecima kojima se cirkus reklamirao, stajalo je da Marija nad divljim životinjama izvodi magije kakve je njen otac radio sa ljudima.


Međutim, njena cirkuska karijera nije trajala dugo. Nakon što ju je napaop medved, napustila je trupu i udala se za jednog elektrotehničara. Ovoj ljubavi nije bilo suđeno, te se razvela 1945. godine, posle čega se zaposlila kao mehaničarka na jednom brodogradilištu.

Marija Raspućina bila je poznata među ruskim emigrantima u Americi, pa je često radila kao bebisiterka u ruskim porodicama, davala časove ruskog jezika, a radila je i u bolnici i uvek uspevala da se snađe i zaradi novac. Ipak, poslednje godine života provela je u Los Anđelesu kao osoba koja živi od socijalne pomoći.

Tokom čitavog života Marija Raspućina trudila se da predstavi oca drugačijim od onoga kako ga je svet video. Objašnjavala je da on nije bio zao, negativac u tragičnoj priči o Romanovima, a o Grigoriju Raspućinu pričala je kao o "jednostavnom čoveku velikog srca, koji je imao jake duhovne moći i voleo je Rusiju, Boga i cara".


Pred smrt je napisala memoare "Raspućin: Čovek iza mita", uz pomoć novinara Pata Barhama, a oni su ugledali svetlo dana 1977. godine – iste one u kojoj je umrla.

 

makonda-tracker