Sanja Beštić: Slični smo i različiti u isti mah

0
Srpska rediteljka koja već dugo živi u Njujorku, Sanja Beštić, priča o vezi sa slavnim kolegom Šonom Stounom, sinom oskarovca Olivera Stouna i otkriva na koji način je on inspiriše
Foto: Marko Poplašen, Story press
Foto: Marko Poplašen, Story press

- Upoznali smo se na zabavi kod zajedničkih prijatelja. Šona je zanimalo zašto nosim crvenu narukvicu oko ruke, a pošto je pretpostavio da je reč o nekoj vrsti sujeverja, ušli smo u dublju priču o crnoj i beloj magiji, kao i o njihovoj rasprostranjenosti po Srbiji. Osim toga, on je upravo završio film Graystone koji se bavi paranormalnim aktivnostima – kaže Sanja i objašnjava šta njenog partnera čini jedinstvenim.

- Zanima ga sve što je spiritualno i nedokučivo, na čemu se i zasnivaju mnoge istorijske priče koje bi on želeo da iskoristi u svojim filmovima. Da bi imao neiscrpan izvor na kome temelji svoje scenarije, diplomirao je istoriju kao prvi, a film kao drugi predmet, ali svaki dan se nadograđuje. Kao reditelja iz druge sredine, upravo takav način njegovog rada izuzetno me nadahnjuje i podstiče da mislim još šire. Naš odnos se zasniva i na prijateljstvu, uzajamnoj artističkoj  podršci i kreativnosti – ističe reditelj i naglašava kako je nimalo ne fascinira to što je njen izabranik slavna ličnost.

- Iako je sin slavnog reditelja, Šon nema ništa manji problem da se probije od mene. Kada odrastaš sa filmskim genijem i pokušavaš da ga ispratiš, to predstavlja izazov i pritisak. A nadmašiti oca je ozbiljna misija. Između nas postoji viši nivo komunikacije, a inspirativno je provoditi vreme s nekim ko je toliko talentovan, buntovnik s razlogom i razume vaš jezik – kaže Sanja i nastavlja o sličnosti i razlikama između nje i njenog novog dečka.

- Iako imamo mnogo drugačiju estetiku i ideju kako da oblikujemo svoju umetnost, postoje trenuci kada mislim da smo slični, kao i oni kada ne mogu da verujem da smo toliko različiti. Ipak, raduje me to što mnogo toga mogu da naučim od nekoga ko je odrastao u kući sa čovekom koji je pre svega reditelj sa velikim R i godinama se bavi ljudskim pravima. Iz tih razloga, ne čudi što je Šon izabrao da novi dokumentarac bazira na svemu onom što se dešava u Iranu. Tema jeste škakljiva, ali pošto je bio u prvim redovima Wall Street okupacije, ne iznenađuje me način na koji pokazuje svoj revolt na temu zategnutih američko-iranskih odnosa – govori Beštićeva i objašnjava kako je ona prihvatila partnerovu odluku da pređe u islam i dobije ime Ali.

- Ime Ali podseća me na bajke koje smo čitali kao deca, recimo na 1001 noć, ali i na onog koji ne odustaje od borbe, kao što je Muhamed Ali. Za mene je religija stvar identiteta, a za Šona stvar ideologije. Takve odluke su individualne i ja ne želim nikome da sudim. On je odrastao u kući sa dve religije i njegova odluka za prihvatanje još jedne može da bude empatija prema narodu Irana, revolt zbog napada ili nešto treće. Svakako sam sigurna da ima opravdane motive – ističe rediteljka i otkriva da li njen voljeni planira posetu Srbiji.

-  On je već bio u Srbiji dok je Oliver Stoun snimao kod nas, pa iako je bio mali, dosta toga se seća, pogotovo hrane. Verujem da će se vratiti, a svakako je impresioniran Srpkinjama. Pre svega, zanima ga da vidi istočnu Srbiju jer je za njegove buduće projekte to izvor istraživanja. U preliminarnom smo dogovoru i da on bude jedini američki glumac u predstavi koju planiram da radim, Mamu mu jebem ko je prvi počeo Dejana Dukovskog. Mislim da je interesantno i ironično da se takav komad o raspadu stare Jugoslavije radi na tlu Amerike, pa bi ekipa bila sastavljena od glumaca stare Jugoslavije koji su stacionirani u SAD-u. Još nemam konkretan plan jer je ekipa velika, a i Šon mnogo snima i često putuje. Baza mu je u Los Anđelesu, a meni u Njujorku, tako da kad god možemo pokušavamo da vreme koje provodimo zajedno bude kvalitetno i kreativno  ispunjeno – ističe Sanja i kaže da joj ne smeta to što Šon i ona neguju vezu na daljinu.

- Ja živim od danas do sutra. U Njujork sam zaljubljena, Beograd mi nedostaje, a Los Anđeles je sunčan i obasjan odsjajem okeana. Sve ima svoje prednosti i mane, a vreme će pokazati gde će me vetar naneti - priča umetnica i otkriva da li je upoznala Šonovog slavnog oca.

- Provela sam novogodišnje praznike u Los Anđelesu i bilo je inspirativno. Njegov rad na filmu, ali i i politička viđenja, izuzetno cenim – kaže Beštićeva koja trenutno radi na komadu Sve o ženama po tekstu Mire Gavrana.

Nikola Rumenić

 

 

 

 

 

makonda-tracker