znate li o kome je reč?

Bio je delinkvent, majka mu nikad u kuću nije ušla: Džej je u životu obožavao DVE ŽENE - one su mu PROMENILE ŽIVOT

1

Pred dve godine na današnji dan preminuo je legendarni pevač Džej Ramadanovski 

foto: Damir Dervišagić
foto: Damir Dervišagić

Jedan od najpopularnijih pevača narodne muzike i proslavljeni Dorčolac, Džej Ramadanovski preminuo je pre dve godineu 56. godini nakon što mu je stalo srce.

 

Kroz njegove pesme se moglo naslutiti da mu život nije bio nimalo lak. On je rođen 29. maja 1964. godine u velikoj porodici. Otac mu se zvao Mazlam, majka mu je bila radnica u Gradskom zelenilu. Barija Ramadanovski.

 

 

On je bio jedino muško dete u porodici. Njegova porodica vodi poreklo iz Makedonije, a Džej je proveo detinjstvo na Dorćolu.

 

Kada su mu se roditelji razveli on je ostao da živi sa bakom. Cela životna situacija povela ga je put maloletničke delinkvencije, pa je neretko dane detinjstva provodio u vaspitno-popravnim domovima. 

 

Džej je imao brojne planove. Ipak, mnoge od njih nije stigao da ispuni. Jedan se ticao i knjige koju je želeo da napiše.

 

Džej Ramadanovski
Džej Ramadanovski foto: ATA Images

U knjizi ću opisati taj period u popravnom domu. Već sada znam da će knjiga imati 101 stranu. Uveče kad legnem kroz glavu mi prolaze razne slike iz prošlosti. Često sanjam popravni dom. Za sve vreme mog boravka tamo, majka me nijednom nije posetila, dolazio je samo otac – ispričao je Džej jednom prilikom gostujući u emisiji "Balkanskom ulicom".

 

On je često svoja osećanja delio i u javnosti. Znao je i da zaplače, ali i da se veseli i zapeva sa prijateljima.

 

 

Jedan od najlepših trenutaka u životu mi je prvi veliki koncert na Tašmajdanu 1991. godine. Tada sam dobio najlepši aplauz u životu, a posebno sam se raznežio kada se moja majka popela na binu i poklonila mi buket – dodao je Ramadanovski.

 

Iako je rastao u teškim uslovima život mu je u pravom trenutku poslao dve žene, koje je zavoleo kao majke. One su, slobodno se može reći, bile veoma važan deo njegovog života. Jedna je bila njegova učiteljica iz škole, a druga čuvena kompozitorka Marina Tucaković.

 

 

Džej je išao kod nas u školu, učiteljica mu je bila Danica Pekić. Ona ga je na ulici našla uplakanog i dovela ga da uči školu. Govorio je da mu je ona kao majka i da nije bilo nje nikad ne bi izašao na pravi put. Kupila mu je knjige, odeću i brinula o njemu. Bio je na jednoj proslavi škole, pa je o Danici kroz suze pričao, mnogo je voleo – ispričao je Dragomir Ivanović, direktor škole u koju je Džej išao.

 

Najbolje pesme za Džeja je napisala Marina Tucaković, čiji je Džej bio veliki poštovalac. Devedesetih godina Džej je zahvaljujući njoj doživeo neslućenu popularnost i zgradio karijeru kakvu su mnogi sanjali. 

 

Bio je oženjen surpugom Nadom, sa kojom ima dve ćerke Anu i Mariju.

 

 

makonda-tracker