velika čast

Piksi je za njih – BOŽANSTVO! Ovo su najlepši primeri beskrajne ljubavi Japanaca prema srpskom selektoru

0

Poslednje godine svoje igračke karijere Dragan Stojković Piksi proveo je u Japanu, gde su mu se građani Nagoje za vernost i rezultate odužili na predivan način – više puta

foto: EPA-EFE/ALI HAIDER
foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Dragan Stojković Piksi, selektor srpske fudbalske reprezentacije, ostavio je dubok trag u istoriji fudbala, kako igrama u francuskom Marseju, tako i na Dalekom istoku.


Nastupao je za japanski FK Nagoja Grampus od 1994. do 2001. godine i u dresu ove ekipe odigrao 183 utakmice, uz 57 golova.

 

To mu je donelo opšte obožavanje tamošnje fudbalske publike, a nakon igračke karijere seo je na klupu istog kluba kao trener i postigao mnogo uspeha upisavši se tako u istoriju Nagoje.

I nakon što je zemlju pogodio zemljotres praćen cunamijem, Srbin je ostao u Japanu i nastavio da radi.


Za ljubav prema klubu, odanost i izvrsne rezultate, Japanci su rešili da našem Piksiju odaju priznanje na interesantan način.


Naime, 2011. godine, ulica Tošin postala je Piksijeva ulica, čime su se građani Nagoje zahvalili Draganu Stojkoviću Piksiju na svemu. U pitanju je ulica u kojoj je proslavljena prva Piksijeva titula u kojoj se nalaze i tragovi njegovih stopala.

 

Dragan Stojković Piksi
foto: EPA PHOTO EFE/RAFAEL DIAZ PINEDA/ell/bw

Uz to, jedna tribina i ulaz broj 10 na "Tojota stadionu" Nagoje nazvani su po Piksiju, budući da je on tokom fudbalske karijere nosio ovaj broj na dresu.


Ipak, to nije sve – Tojota je napravila model automobila nazvan po njemu "Pixis", koji je proizveden u limitaranoj seriji od 60.000 primeraka.

 

Jedan od Piksijevih pomoćnika u stručnom štabu u reprezentaciji Srbije je i kondicioni stručnjak Kacuhito Kinoši, koji pred svaku utakmicu srčano peva himnu "Bože pravde". Mediji pišu da on značajno utiče na atmosferu u ekipi, a Kinoši se nedavno zahvalio Piksiju i Bogu što je dobio priliku da sa srpskim timom učestvuje na Svetskom prvenstvu u Kataru.


Bio je ovo neverovatan momenat. Hvala ti, Bože, hvala ti Mister. Hvala svim članovima tima. Hvala moja porodico, davaću sve od sebe neprestano, navijajte i dalje za nas, prijatelji. Hvala, arigato – napisao je on na Instagramu uz fotografiju s intoniranja himne na Mundijalu.

 


 

 

 

makonda-tracker